2 ayrı sıralamadan koşullara göre seçim yapmak

vudu

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2016 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
20-09-2026
Merhabalar,

Eğitim kurumunda yapılan 2 sınava göre alınan puanlar ve bu puanlara göre yapılan ödüllendirme listemiz var.

1. sınav ve 2. sınava giren öğrencilere daha önce ödüller verilmişti. Elimizdeki yedek listedeki kişilere ödül verilmesi için 1. ve 2. sınav notlarına göre sıralama yapıldı. Her iki sıralamadan da uygun kişileri seçmemiz gerekiyor.

Ancak bu seçim yapılırken asıl amacımız ödül alanların sayısını ve dolayısı ile toplam puanı artırmaktır. Yani bir taraftan ödül alan kişi sayısını artırmaya çalışırken, diğer taraftan asıl amaç olarak AC sütunundaki puan toplamının sınıflar arası sıralamaya katılması için maksimum olmasını istiyoruz. Bu sebeple yüksek puan alan birini 1. sınav için liste dışı bırakarak 2. sınav puanı ile listeye dahil edebiliyoruz (detaylı açıklama tabloda mevcut). Konu biraz karışık görünüyor ama tabloya bakınca anlaşılması kolay. Tablodaki satır renkleri, farklı grupları ifade ettiğinden, kendi içinde gruplandırılması söz konusu.

Sonuç olarak ekli tablodaki "mavi" (AA) sütundaki seçimi formülle yapmaya çalışıyorum ama oldukça zorladı beni, işin içinden çıkamadım. Yardımcı olabilecek varsa çok memnun olurum.

Şimdiden teşekkürler.

Ekli dosyalar

vudu

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2016 TR
20-09-2026
Çabalıyorum ama olmuyor, "acaba bu iş için excel yetersiz mi kaldı" diye düşünmeye başladım; üstadlar en azından bunun Excel'de mümkün olup olmadığını söylerse memnun olurum :)

vudu

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2016 TR
20-09-2026
Değerli Yöneticiler,
Galiba bu yapmak istediğim işlem excel'de mümkün değil. Başlığı silmenizi rica ediyorum.