3 Koşullu saat farkı hesaplama

Katılım
28 Haziran 2013
Mesajlar
141
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016/TÜRKÇE
Değerli dostlar iyi geceler dilerim,

Hesaplamada N hücresindeki saat L hücresindeki saatten küçük ise aradaki farkı Y hanesine yansıtacak eğer değil ise H hücresindeki uçak tipi için belirlenmiş olan süreyi SGT&MGT tablosundan bulup N hücresini M hücresinden çıkartarak SGT&MGT tablosundaki referans süreden az mı çok mu onu bulacak ve kontrol edecek. Eğer az ise Y hücresine kazanılan fark yansıtacak her iki kriterde de tasarruf edilen bir zaman kazanma durumu yoksa hücreyi boş bırakacak.

Ben bildiğim kadarıyla birşeyler yapmaya çalıştım ama başarılı olamadım.

=EĞER(V6="BAŞARILI";L6-N6;DÜŞEYARA(H6;$AD$2:$AF$11;2;YANLIŞ)-(N6-M6))

Örnek dosyam ektedir.

 
Katılım
28 Haziran 2013
Mesajlar
141
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016/TÜRKÇE
destek olabilecek kimse yok mu acaba? Günceldir. Şimdiden teşekkür ederim.
 

walabi

Altın Üye
Katılım
22 Eylül 2012
Mesajlar
503
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
06-08-2025
Sayın yavuz, excel sayfası üzerindeki notlarınıza istinaden ben bir formül oluşturdum. Kontrol ediniz.

Daha da önemlisi, 20 bin satır veriden ve manuel işlemden bahsetmişsiniz. İkinci talebinize istinaden benim size önerim makrolu çözümler.

Bence şunu yapın. Bahsettiğiniz yirmibin satırı içeren verilerden örnek bir dosya yükleyin. Sanırım siztemden veri alıp bunları kendinizce uyarlamaya çalışıyorsunuz. Doğru ise sistemden aldığınız verilerin ufak bir kesitini örnek olarak yükleyin. İkinci olarak kendi dosyanızın nasıl olmasını istiyorsanız ona göre notlar ile açıklama yapın. Çözüme ulaşmanız daha kolay ve kalıcı olacaktır.
 

Ekli dosyalar

Katılım
28 Haziran 2013
Mesajlar
141
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016/TÜRKÇE
Sayın yavuz, excel sayfası üzerindeki notlarınıza istinaden ben bir formül oluşturdum. Kontrol ediniz.

Daha da önemlisi, 20 bin satır veriden ve manuel işlemden bahsetmişsiniz. İkinci talebinize istinaden benim size önerim makrolu çözümler.

Bence şunu yapın. Bahsettiğiniz yirmibin satırı içeren verilerden örnek bir dosya yükleyin. Sanırım siztemden veri alıp bunları kendinizce uyarlamaya çalışıyorsunuz. Doğru ise sistemden aldığınız verilerin ufak bir kesitini örnek olarak yükleyin. İkinci olarak kendi dosyanızın nasıl olmasını istiyorsanız ona göre notlar ile açıklama yapın. Çözüme ulaşmanız daha kolay ve kalıcı olacaktır.
Kıymetli destekleriniz ve önerileriniz için öncelikle teşekkür ederim. Dediğiniz gibi sistemden aldığım veriler üzerinden performans ölçümü ve raporlama yapıyorum Bu anlamda kolaylaştırıcı olması açısında makroya geçiş daha uygun olacak.Altın üye olmadığım için maalesef dosyayı indiremiyorum. Formülü sayfadan paylaşmanız mümkün olabilir mi?
 

walabi

Altın Üye
Katılım
22 Eylül 2012
Mesajlar
503
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
06-08-2025
Formül şu şekilde;

=EĞER(N5<L5;(N5-L5)*(-1);EĞER((N5-M5)<DÜŞEYARA(H5;AA:AC;2);(N5-M5);""))

H:J aralığında yer alan verilerinizi AA:AC aralığına yerleştirerek formül kurdum


Aşağıdaki verileri AA:AC aralığına yerleştiriniz.


A/C TYPE

SGT

MGT

A319

00:45

00:45

A320

00:45

00:45

A321

00:45

00:45

B737-8

00:45

00:45

B737-9

00:45

00:45

B777

01:30

01:30

B787

01:20

01:20

A330

01:20

01:20

A350

01:30

01:30

 
Katılım
28 Haziran 2013
Mesajlar
141
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016/TÜRKÇE
Üstadım çok teşekkür ederim. Sanırım oldu ancak benim yanlış yazmış olmam sebebiyle bir hata veriyor. " N hücresini M hücresinden çıkartarak" şeklinde yazmam gerekiyormuş şimdi fark ettim. Bu şekilde olmaz ise zamandan kazanmayı hesaplamak isterken aksine N hücresindeki saat büyüdükçe veri tam tersine gidiyor. Bunun dışında diğerleri tamam gözüküyor. İlgili değişikliği ben yaptım ancak bu defa da sonuç hataya düşüyor. Halbuki hata yerine hücrenin boş kalmasını istiyorum.

=EĞER(N5<L5;(N5-L5)*(-1);EĞER((N5-M5)<DÜŞEYARA(H5;AA:AC;2);(N5-M5);""))
 

walabi

Altın Üye
Katılım
22 Eylül 2012
Mesajlar
503
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
06-08-2025
Hata aldığınızda sonuç hücresinin boş kalmasını ya da istediğiniz herhangi bir değerle oluşmasını istiyorsanız şöyle;

=EĞERHATA(.....;"") boş kalması için

=EĞERHATA(....;"KONTROL") herhangi bir değer

"" 2 adet çift tırnak boşluk sağlar, EĞERHATA adlı fonksiyon hata aldığınız sonuçlarda hata değerini boş bırakmak için kullanabilirsiniz.
 
Katılım
28 Haziran 2013
Mesajlar
141
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016/TÜRKÇE
Hocam =EĞER(N5<L5;(N5-L5)*(-1);EĞER((N5-M5)<DÜŞEYARA(H5;AA:AC;2);(N5-M5);"")) bu formülün devamına EĞERHATA(.....;"") yımı eklemem gerekiyor. Aşağıdaki gibi..

=EĞER(N5<L5;(N5-L5)*(-1);EĞER((N5-M5)<DÜŞEYARA(H5;AA:AC;2);(N5-M5);EĞERHATA(.....;"")
 
Katılım
28 Haziran 2013
Mesajlar
141
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016/TÜRKÇE
Üstadım ben bu formüle sonuç hanesi için eğerhata formülünü ekleyemedim. Yardımcı olabilirseniz eğer sevinirim.

=EĞER(N5<L5;(N5-L5)*(-1);EĞER((N5-M5)<DÜŞEYARA(H5;AA:AC;2);(N5-M5);""))
 

walabi

Altın Üye
Katılım
22 Eylül 2012
Mesajlar
503
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
06-08-2025
=EĞERHATA(EĞER(N5<L5;(N5-L5)*(-1);EĞER((N5-M5)<DÜŞEYARA(H5;AA:AC;2);(N5-M5);""));"")
 
Katılım
28 Haziran 2013
Mesajlar
141
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016/TÜRKÇE
=EĞERHATA(EĞER(N5<L5;(N5-L5)*(-1);EĞER((N5-M5)<DÜŞEYARA(H5;AA:AC;2);(N5-M5);""));"")
Hocam destekleriniz için teşekkür ederim. 1 noktada sorunu aşamadım. Dosyanın son halini ekledim ve açıklamayı yazdım. Kontrol edebilirmiyiz?

 

walabi

Altın Üye
Katılım
22 Eylül 2012
Mesajlar
503
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
06-08-2025
"GAIN ON GT" başlığının olduğu sütunda ####### şeklinde gördüğünüz excel dilinde hata değildir. Sizin çalışmanız saat formatında. ve #### gördüğünüz hücrelerde eksi sayılar var. Her tarih ve saat aynı zamanda bir sayıdır. İlgili hücrelerin üzerindeki saat formatını sayı formatına dönüştürürseniz o hücrelerde eksili değerler görürsünüz.

AD4 hücresine şunu yazın

Bu formül ile alınan sonuç sıfırdan küçük ise hücreyi boş geç sıfıra eşit ya da sıfırdan büyük ise formül sonucunu hücreye yaz diyoruz

=EĞER(EĞER(O4<M4;M4-O4;EĞERHATA(DÜŞEYARA(I4;$AI$3:$AJ$11;2;YANLIŞ)-(O4-N4);""))<0;"";EĞER(O4<M4;M4-O4;EĞERHATA(DÜŞEYARA(I4;$AI$3:$AJ$11;2;YANLIŞ)-(O4-N4);"")))

Yada her durumda formül sonucunu hücreye yansıtmak isterseniz aşağıdaki gibi yazılabilir. Sıfırdan küçük ise eksi 1 ile çarp. Ama bu durumda artı ve eksi olan zaman sürelerini ayırmak için bir sütuna daha ihtiyacınız olabilir


=EĞER(EĞER(O4<M4;M4-O4;EĞERHATA(DÜŞEYARA(I4;$AI$3:$AJ$11;2;YANLIŞ)-(O4-N4);""))<0;EĞER(O4<M4;M4-O4;EĞERHATA(DÜŞEYARA(I4;$AI$3:$AJ$11;2;YANLIŞ)-(O4-N4);""))*(-1);EĞER(O4<M4;M4-O4;EĞERHATA(DÜŞEYARA(I4;$AI$3:$AJ$11;2;YANLIŞ)-(O4-N4);"")))





EARLY CLOSE

GAIN ON GT

BAŞARISIZ

0,000000

BAŞARISIZ

0,010417

BAŞARISIZ

0,006944

BAŞARISIZ

0,000000

BAŞARISIZ

-0,000694

BAŞARISIZ

-0,038194

BAŞARISIZ

-0,048611

BAŞARISIZ

-0,059028

BAŞARISIZ

-0,069444

 
Katılım
28 Haziran 2013
Mesajlar
141
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016/TÜRKÇE
"GAIN ON GT" başlığının olduğu sütunda ####### şeklinde gördüğünüz excel dilinde hata değildir. Sizin çalışmanız saat formatında. ve #### gördüğünüz hücrelerde eksi sayılar var. Her tarih ve saat aynı zamanda bir sayıdır. İlgili hücrelerin üzerindeki saat formatını sayı formatına dönüştürürseniz o hücrelerde eksili değerler görürsünüz.

AD4 hücresine şunu yazın

Bu formül ile alınan sonuç sıfırdan küçük ise hücreyi boş geç sıfıra eşit ya da sıfırdan büyük ise formül sonucunu hücreye yaz diyoruz

=EĞER(EĞER(O4<M4;M4-O4;EĞERHATA(DÜŞEYARA(I4;$AI$3:$AJ$11;2;YANLIŞ)-(O4-N4);""))<0;"";EĞER(O4<M4;M4-O4;EĞERHATA(DÜŞEYARA(I4;$AI$3:$AJ$11;2;YANLIŞ)-(O4-N4);"")))

Yada her durumda formül sonucunu hücreye yansıtmak isterseniz aşağıdaki gibi yazılabilir. Sıfırdan küçük ise eksi 1 ile çarp. Ama bu durumda artı ve eksi olan zaman sürelerini ayırmak için bir sütuna daha ihtiyacınız olabilir


=EĞER(EĞER(O4<M4;M4-O4;EĞERHATA(DÜŞEYARA(I4;$AI$3:$AJ$11;2;YANLIŞ)-(O4-N4);""))<0;EĞER(O4<M4;M4-O4;EĞERHATA(DÜŞEYARA(I4;$AI$3:$AJ$11;2;YANLIŞ)-(O4-N4);""))*(-1);EĞER(O4<M4;M4-O4;EĞERHATA(DÜŞEYARA(I4;$AI$3:$AJ$11;2;YANLIŞ)-(O4-N4);"")))




EARLY CLOSE

GAIN ON GT

BAŞARISIZ

0,000000

BAŞARISIZ

0,010417

BAŞARISIZ

0,006944

BAŞARISIZ

0,000000

BAŞARISIZ

-0,000694

BAŞARISIZ

-0,038194

BAŞARISIZ

-0,048611

BAŞARISIZ

-0,059028

BAŞARISIZ

-0,069444

Hocam hayırlı sabahlar. Emeklerinize sağlık. Zahmet verdim gerçekten. Tek aşamadığım sorun gece yarısındaki gün dönümleri kaldı. Onu da dediğiniz gibi galiba makro ile halledeceğiz. Hakkınızı helal edin.
 

walabi

Altın Üye
Katılım
22 Eylül 2012
Mesajlar
503
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
06-08-2025
Gün dönümleri konusunu sanırım tarih kullanarak aşabilirsiniz.
 

walabi

Altın Üye
Katılım
22 Eylül 2012
Mesajlar
503
Excel Vers. ve Dili
excel 2010

excel 2013
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
06-08-2025
Tarih ve Saat formatları ayarlaması ile hazırlanmış 3 ayrı hesaplama

Geçen süre 3 sütunu doğru hesaplamaları gösteren sütun,



Kalkış Saati

İniş Saati

Geçen Süre 1

Geçen Süre 2

Geçen Süre 3

06.09.2024 09:00:00​

06.09.2024 11:30:00​

02:30:00​

02:30:00​

2:30:00​

06.09.2024 10:25:00​

06.09.2024 15:25:55​

05:00:55​

05:00:5​

5:00:55​

06.09.2024 21:50:45​

07.09.2024 00:50:46​

03:00:01​

03:00:01​

3:00:01​

06.09.2024 23:59:59​

07.09.2024 01:59:58​

01:59:59​

01:59:59​

1:59:59​

07.09.2024 10:00:00​

07.09.2024 09:00:00​

#####################​

01:00:00​

1:00:00​

07.09.2024 10:00:00​

06.09.2024 09:00:00​

#####################​

01:00:00​

25:00:00​

06.09.2024 05:00:00​

07.09.2024 18:00:00​

13:00:00​

13:00:00​

37:00:00​

 

Ekli dosyalar

Üst