İsim karşılaştırma da benzer isimleri bulma

Merhabalar
Ben yine sizin yardımlarınızla iki liste arasında karşılaştırma yapmayı öğrendim şimdi öğrenmek istediğim örneğin Listenin birinde SADREDDİN diğerinde SADRETTİN yazılı veya birinde FERUDUN diğerinde FERİDUN yazılı bunları bulmak için ne yapabiliriz. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

Excel Vers. ve Dili
office 2007-mssql 2008 R2
selam,

standart ise bu değişik olanlar o zaman bir sorun yok. yani tüm SADREDDİN'lerin yerine SADRETTİN yazılı ise yada aynı şekilde FERUDUN yerine FERİDUN yazılmış ise bul ve değiştir(CTRL+H) ile bunları değiştirin ve o şekilde karşılaştırma yapın. Yada diğer listeye değişik olan isimleri de ekleyin. hatta mümkünse bir örnek koyarsanız daha iyi yardımcı oluruz.

Kolay gelsin.

hayır bir standart yok. Yani 2-3 bin kişilik listeler, bu listelerde isimlerin içerisinde bir harf yanlış yazılmışda olabilir. Ã?rneğin FERAHİ yerine yanlışlıkla listeye FERAYİ girilmişse Excel bunu doğal olarak bulmuyor. Þöyle birşey yapılabilinirmi isimlerin ilk harfleri ve diğer harflerinden de yarısından fazlası veya %75 i tutuyorsa listelesin olabilirmi acaba? kusura bakmayın ben pek bilemiyorum o yüzden yapılıp yapılamayacağı hakkında da bir fikrim yok eğer çok zor bişeyse sizleri yormayim. Teşekkürler. :D

Excel Vers. ve Dili
office 2007-mssql 2008 R2
evet bu olabilir. mantıklı.

Ama biraz uzun yol:)

ekteki dosyaya bakın. Bu dosya ilk %75 uzunluğu karşılaştırıyor. Uzunluk bularak ortadan ve sondan harfleride karşılaştırabilirsiniz. Bir örnek dosya koyabilirseniz :? belki başka bişiler bulabiliriz.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2002 TR
@Ferudun
Bu dediğinizi yapacak bir kod yazılır belki ama
Ya o 2000-3000 isim içinde %75 değil hatta %90 harfleri aynı olan ama aslında gerçekten farklı olan isim varsa ne olaak? bilgisayar bunları tahmin yapamaz ve hepsini eşitler. Oysa Feridun da Ferudun da gerçekten karşılaşılan isim.. hatalı iriş değil belki?
Bu sebeple nasıl bir dosyada ve nasıl bir amaçla kullanacağınızı bilmemiz gerekiyor.

Sayın WAKKASSSS ve Sayın danersin ilginize teşekkür ederim.
danersin sizin dediğiniz doğru ama zaten biz Ad Soyad, Baba Adı ve Köy adı ile 3 lü karşılaştırma yapıyoruz ve çıkan sonucu kontrol ediyoruz. Takdir edersinizki Veri girişi yapan arkadaşlar 2000-3000 kişilik bir liste de hatalı giriş yapabilirler. Ama belkide listelere hatalı veya anlamsız isimler girilmişmi diye göz atmak daha sağlıklı olur. :hey:

Excel Vers. ve Dili
Excel 2002 TR
O takdirde bunun daha güzel bir yolu bulunabilir. Karşılaştırma yapmak istediğiniz listelerden çok küçük parça (önemli olan sütunlar) eklerseniz belki daha iyi fikirler çıkar bu karşılaştırmayı yapmanız için.

Ýsim karşılaştırma

sayın danersin ekte gönderdiğim örnekte ayrı aylrı hücrelere yazılmış isimleri bile karşılaştıramadım. Bir yerde hata yapıyorum ama nerde bilmiyorum. Kodlara bi baksan, eğer mümkünse nerde hata yaptığımı da belirtirsen sevinirim. :p

Excel Vers. ve Dili
Excel 2002 TR
Ya kafam yoruldu yada kodlarınız çok karışık:) doğrusu anlamadım.
Ama size ekteki dosyada bir çözüm önerisi.
birer sütun açıp listelerin başına kişi ile ilgili verileri & operatörü ile birleştirip vlookup-düşeyara ile diğer sayfadan karşılıklarını taşıtır, daha sonrada autofilter ile #yok olanları seçersiniz. tüm hatalı girişleri daha garantili şekilde değiştirme şansınız olur.

Excel Vers. ve Dili
xp-2003 tr
İsim Karşılaştırma

bu konununun excelde yapılabildiğini bir zamanlar bir örnekte görmüştüm. şimdi lazım oldu fakat o örneği hiçbir yerde bulamıyorum. yardımcı olabilecek arkadaşların çözüm önerileri olursa sevinirim. şimdiden yardımcı olabilecek arkadaşlara teşekkür ederim.

veyselemre

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Pro Plus 2021
İsimleri A sütununa yerleştirin.
C:E arasına isimleri ve arasındaki farklı karekter sayısını verecektir.
Kod:
Sub IsimleriKarsilastir()
    [c:e].ClearContents
    SON = [a65536].End(3).Row
    For x = 1 To SON - 1
        For y = x + 1 To SON
            fark = Karsilastir(Cells(x, 1), Cells(y, 1))
            If fark > 0 And fark < 4 Then
                sat = sat + 1
                Cells(sat, 3) = Cells(x, 1)
                Cells(sat, 4) = Cells(y, 1)
                Cells(sat, 5) = fark
            End If
        Next y
    Next x
End Sub
Function Karsilastir(gir1, gir2) As Integer
    If gir1 = gir2 Then
        Karsilastir = 0
        Exit Function
    End If
    If Left(gir1, 1) <> Left(gir2, 1) Then
        Karsilastir = -1
        Exit Function
    End If
    gir1 = Mid(gir1, 2)
    gir2 = Mid(gir2, 2)
    For x = 1 To Len(gir1)
        bul = InStr(gir2, Left(gir1, 1))
        If bul > 0 Then
            gir2 = Mid(gir2, 1, bul - 1) & Mid(gir2, bul + 1)
        Else
            fark = fark + 1
        End If
        gir1 = Mid(gir1, 2)
    Next x
    Karsilastir = fark
End Function

Excel Vers. ve Dili
xp-2003 tr
benzer isimlere karşılık geleln verileri bulmak

sayın veyselemre öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.
ancak istediğimi tam anlatamadım herhalde.
bir örnekle açıklamak istedim. örnek ektedir.

veyselemre

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Pro Plus 2021
Örneğinizi inceleyin.