6 Paylaşım (2 Hız Karşılaştırması, Sağ - Tık Simgeler, Sürgü, Arayüz, Desen)

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 Türkçe
Hangi başlığa girmesi gerektiğine karar veremedim buraya attım. Yetkililer değiştirebilir.

Yaptığım denemelerden 6 paylaşım gönderiyorum.

Uygulamalar ardışık görünsün istiyorum. Haliyle uzun süreceğinden,

LÜTFEN, 6 adet görmeden mesaj göndermeyiniz.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 Türkçe
1 ListBox Doldurma Karşılaştırması

Varsayalım ki elinizde çok uzun bir liste var bu listeyi bir UserForm'da yaratacağınız ListBox'a aktarmak istiyorsunuz, ancak liste iki sütünlu olacak ve ilk sütun satır numaralarını ikinci sütun verileri içerek. Bu nu yapmanın geğişik yolları var. Ancak hangisi daha hızlı?

Ekteki dosya üç yöntem ile yapılmış bir kıyaslama içermekte. Daha hızlı yada kabul edilebilir hızda diğer çözüm önerilerini paylaşırsanız sevinirim.

Dosya 7z ile sıkıştırılmıştır. 7zip yada Winrar3,7 ve üzeri açabilir.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 Türkçe
2 ListBox Süzme Karşılaştırması

ListBox Doldurma Karşılaştırmasının devamı niteliğinde bu kez listelenmiş veriyi UserForm üzerinde süzmeleri karşılaştırıyorum. Daha doğrusu Listbox'a süzerek alımları.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 Türkçe
3 TextBox üzerindeki Sağtık Menünüz için Simgeler

Güzel bir UserForm tasarladınız kullanışlı da. Sağ-tıklama sonucu açılan harika menünüz de var. Ama bu sağ-tık menünüze bir de uygun bir simge yerleştirerek daha göze hoş görünsün istiyorsunuz. Bu işlemizi FaceId = icon no ile yapabileceğinize biliyorsunuz. Ama Excel deki binlerce simge içinde işleve uygun bir tane nereden bulacaksınız?

Ekteki örnekle sağ tıklama menünüze kullanabileceğiniz bir simge bulabilirsiniz. Örneğin içinde kullanılan sağtıklama menüsü Excel.WEB ten alıntıdır.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 Türkçe
4 UserForm içinde ListBox - TextBox için Sürgü

UserForm içinde bir ListBox ve bir TextBox'unuz (yada iki ListBox yada iki TextBox) var. Bunlar arasında kimi zaman daha uzun bir yazıyı görmek için, "Keşke şu daha geniş olsaydı" yada "Keşke diğer programlardaki sürgü sistemi olsa" dediğiniz oluyorsa; buyrun size ilkel bir sürgü örneği:

İki Alan arkasında alan aralıkları kaydırma çubuğuna denk gelecek şekilde yerleştirilmiş bir ScrollBar.

UserForm'da hizalama, olay görünsün diye yapılmamıştır. Daha iyi bir sürgü örneği, bir nesnenin (uzun ince bir Image alanı olabilir) üzerinde Move ve fare kursorunun yeri okunarak yapılacak konumlandırmaya bağlı olabilir.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 Türkçe
5 Kod Bankası Arayüzü

Aslıda yeni bir durum yok sadece bir denemenin ürününü paylaşmak istedim. Sayın EC Yavuz'un yarattığı içerikte bir kod bankası beklemeyin içerik henüz yeni oluşturulduğundan oldukça kısıtlı, hoşuma giden bir kaç kod bulunuyor okadar.

Deneme bazı eksiklikler ve hatalı çalışmalar içermekte. Bir amatör daha fazla geliştirebileceğimi sanmıyorum. Geliştirme ve Genişletme tüm meraklılara. Sıkı bir ExcelWEB katılımcısı değilim bundan sonra kim bilir ne zaman giriş yaparım. Bu nedenle benden bir cevap beklemeyin. SAYGILARIMLA, Abidin DENİZ.

Bunca şeyin içinde keşke olsa dediğim durumlar da var:

1. Arama kriteri "Tümünde" de olmalı ki hem konu kısmında hem de kod kısmında arama yapılıp buluntular listelenebilsin. Şöyle olabilir: Bu kriter seçili iken arama yapıldığında ardışık, önce konularda arama yapar listeler, sonra kodlar arama yapar listeye ekler. Bu durumda aynı durumu gösteren kod ikizleri oluşacak ama...

2. Kodlar; Excel hücre Formülleri, Sheets, ThisWorkbook, UserForm, Modul ve Class alanlarına yazılabilmekte. Pek çok yere yazılması gereken kodlar olduğunda bunlarınj nereye yazıldığı gösteren ayrı bir düzen olabilir (Tab, Sekme düzeni). Örneğin bu alanların her biri için bir sütun ayrılır, bir konu listBox'da görüntülenmek istendiğinde, şuanda textbox olan alan bir multipage olabilir ve sayfa başlıklarına kodun yazıldığı alan adı atanabilir ve gösterilir. Böylece kod ilk görüntülendiğinde kaç alan dolu ise o kadar multipage sayfası oluşturulup adlandırılacağından kodun bir kaç alanda bir den etkin olduğu ilk anda görülür. Hangi alanda hangi kod varsa tablarına tıklanıp seyredilebilir. Yada multipage yerine buton yapılır listbox alanı seçildiğinde boş olan sütunlara denk gelen butonlar gizlenir. Dierlerinden birine basılında alan ait sütun satır içeriği TextBox2 ye aktarılır.

3. Sadece kodlar değil öğretici amaçlı kod açıklama rehberi de barındırabilir. Bu alana bir buton yada multipage ile geçilebilir. Bir tür "Kod Yardım" bölümü. Bu arada Excel'in kendi vba kod yardımı var ama ingilizce bunun Türkçesini yapan yada yapıldığını bilen var mı?

4. Kıyaslamalarda kullandığım hızlı kodlar, burada kullanılmadı.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 Türkçe
6 Desenleme

Bir teknik lisede; dokuma, kumaş vs bölümü öğrencisi yada öğretmenisiniz. Bir kumaştaki en küçük yapı, raporun tekrarıyla ortaya çıkacak deseni yada yeni desen oluşturmada rapor birleştirmenin ve nokta çıkartmanın ne gibi sonuçlara yol açtığını uygulamalı görmek-göstermek istiyorsunuz.

Kardeşimin, üniversitede materyal geliştirme dersinde kullanılmak üzere, şu olsun bunu yapsın demesiyle oluşturduğum; ama işi biraz(!) abarttığım uygulamada bunları yapabilirsiniz.

Ayrıca uygulama bolca For, if ve case kullanımı içerdiğinden yeni başlayanlar için bir örnek de olabilir.

Ekli dosyalar