Access Kitap Tanıtımları - (Kendi Yorumlarımla)

gitarisyen

Özel Üye
Katılım
25 Ağustos 2007
Mesajlar
218
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office 2003 Türkçe
Access’le –yakından ilgili olarak- yaklaşık 6-7 aydır haşır neşirim. Bir buçuk yıl kadar önce John L. Viescas’ın “Enine Boyuna Microsoft Access 2003” adlı kitabını almıştım, ama o zamanlar defalarca okumama rağmen çok da bir şey anlamadığım için moralim epey bozulmuş ve bu işten vazgeçmiştim. Ancak dediğim gibi yaklaşık 6-7 ay önce tekrar bir istek, arzu ve şevk geldi ve inat ettim bu işi –en azından kendime yetecek kadar- öğrenmeye. Kod yazmayı, fonksiyonları, makroları filan öğrenmeyi istemiyordum. Access’in sunduğu hazır imkânları kullanmak bana yeter gibi geliyordu. Ancak işin içine girdikçe ve üzerinde uğraştığım Access uygulamaları ihtiyaç gösterdikçe bunları da öğrenmek zorunlu bir hal aldı. Access'le ilgili olarak her konuda bu forumdan faydalanmaya çalıştım. Anlayamadıklarımı defalarca sordum. Değerli ustalar da kesinlikle bana çok yardımcı oldular. Buradan bu vesile ile teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Bunun yanı sıra kitapların da çok önemi vardı. Ben de elime geçen her kitabı okumaya ve satın almaya çalıştım. Bulunduğum şehirde bu konuda kaynak sıkıntısı olduğu için gerek Ankara’ya ve İstanbul’a giden arkadaşlara siparişler verdim, gerekse internetten sipariş yoluyla kitaplar satın aldım. (Halâ gelmesini beklediğim kitaplar var).

Forumda kitap tavsiye edilmesini isteyen arkadaşların mesajlarını gördüğüm için ben de bir konu açmaya ve elimdeki kitapları kendi yorumlarımla kısaca tanıtmaya ve özetlemeye karar verdim. Umarım işinize yarar.

1-) Enine Boyuna Microsoft Office Access 2003 – John L. Viescas

(Arkadaş Yayınları – 2005 baskısı – 1300 sayfa- Çevirenler: Burcu Duman, Haydar Yalçın, Selim Göksu, Serdar Özkaya)

Aslında çok çok güzel ve dolu bir kitap. John L. Viescas da kesinlikle konusunun uzmanı bir kişi olarak gözüküyor. Ancak –hem çeviri olması hem de ileri düzey Access kullanıcıları için hazırlandığından- Access’e ilk başlayanlar için tavsiye edilebilecek bir kitap değil. (Zaten yazar da kitabında "Access’e yeni başlıyorsanız, Adım Adım Microsoft Access 2003 adlı kitabımı okuyun önce" tavsiyesinde bulunuyor). (Ancak bu tavsiye ettiği kitabı yaşadığım şehirde bulamadım).

Yine de Access’le biraz haşır neşirseniz çok faydası dokunacağına inandığım bir kitap. Tablolar, formlar, raporlar, sorgular v.s. en ince ayrıntısına kadar püf noktalarıyla beraber anlatılmış. Güzel tavsiyeler ve fikirler mevcut. Özellikle Visual Basic konusunda çok bilgi ve örnek verilmiş. Kitapla beraber –kitapta anlatılan örnek uygulamaları görebileceğiniz ve üzerinde çalışabileceğiniz- bir cd de veriliyor. Kitap, bu anlattığım özellikleriyle bir başvuru kitabı olma niteliğinde.

Son olarak kitabın –her gece defalarca ve çoğu zaman çoğu yerini anlamadan okuduğumdan- tarihi eser görünümü aldığını söylemeden de geçemeyeceğim. :)


2-) Bir bakışta Microsof Access (Sürüm 2002- Microsof Office XP Uygulaması) – Curtis Frye

(Arkadaş Yayınları – 2002 baskısı – 225 sayfa – Çevirenler: Osman Karasoy, Ayşenur Topçuoğlu)

Bu da 1 sene önce almış bulunduğum bir kitap. Kitap her ne kadar “hızlı kılavuz” olma iddiası ve özelliğinde ise de, bunu da anlamak için Access’i biraz da olsa bilmek gerekiyor. Teorileri ve konuları anlatmaktan ziyade çok hızlı bir şekilde “Tablolar Nasıl Oluşturulur?”, “Sorgular Nasıl Yapılır?”, “Form Nasıl Oluşturulur?” gibi sorulara hızlı, pratik ve Access’in hazır sihirbazlarını kullanacağımız şekilde cevaplar veriyor. Ama Access’in temel mantığını anlatmaktan ve kavratmaktan çok uzak olduğunu düşünüyorum. Bir iki kere öylesine bir okuduktan sonra kitaplığıma koyduğum bir kitap. Zaten Access’in daha sonra çıkan sürümleriyle ilgili kitaplar da yazıldığından çok fazla ihtiyaç duyulacak bir kaynak olduğunu düşünmüyorum.


3-) Microsof Access XP – Osman Gürkan

(Nirvana Yayınları – 2005 baskısı – 421 sayfa )

Teknik konularda çeviri olmayan kitapları hep sevmişimdir. Bu yüzden –ne kadar eksiği olursa olsun- bu tarz kitapları diğerlerinden farklı tutuyorum. Kitabı internet yoluyla bir hafta önce satın aldım. Fiyatı gayet makul: 10 YTL. Her ne kadar XP sürümü için hazırlanmışsa da, temel mantıkları kavramak açısından ve genel itibariyle 2003 versiyonu ile benzerlik gösterdiğinden Access 2003 kullananlar için de faydalı bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Kitap, bir ders kitabı olma özelliği taşıyor gördüğüm kadarıyla. (Zaten bu tarz kitaplarda, sanki hoca sınıfta öğrencilerine dersi zaten anlatacakmış da, kitapta da eksik kalan kısımlara yer vermiş gibi bir hava oluyor bana göre). :) Çok hızlı bir şekilde –göz gezdirerek- bir kere okudum. Ancak gördüğüm kadarıyla; Access’e yeni başlayanlar için kolay anlaşılır, örnekli ve örnek anlatımlı, genel konulara (tablolar, sorgular, formlar, raporlar, makrolar) değinen, dili sade, rahat okunabilir bir kitap. Ancak yine de bu kitap da, temel teorileri ve mantığı anlatmak yerine Access’in kullanımını ve neyi, nasıl yapabileceğimizi öğretiyor. Tek başına da güzel ve yararlı bir kitap olmasına rağmen başka kitaplarla da desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.


4-) Full Microsoft Access 2003 (Palme Zirvedeki Beyinler dizisi) – Nihat Demirli ve Yüksel İnan

(Palme Yayıncılık – 2006 baskısı – 620 sayfa)

İşte çeviri olmayan ve yeni başlayanlar için özellikle tavsiye edilebilecek bir Access kitabı. Bunu da Osman Gürkan’ın kitabıyla birlikte bir hafta önce internet yoluyla satın aldım. Bunun da fiyatı –bu özellikteki kitaplara göre- gayet uygun: 30 YTL. Bu kitap da bir ders kitabı olma özelliği taşıyor, ancak –Osman Gürkan’ın kitabına göre- biraz daha fazla örnek ve samimi, esprili bir anlatım var. Kitapta genel olarak tablo yapıları, sorgular, formlar, raporlar üzerinde durulduğu gibi fonksiyonlara, makrolara, visual basic kontrolleri, kontrollere ait olaylar ve ileri düzey Access uygulamalarına da yer verilmiş. Bunları yaparken bolca örnek kullanılmış ve açık bir şekilde, kısaca örnekler anlatılmış. Özellikle yazar (kitabı yazan iki kişi olmasına rağmen özellikle “YAZAR” diyorum. Sebebini birazdan açıklayacağım) "Sorgular" konusunda SQL komutlarına ve Access’in içindeki tüm makroların anlatımına ayrı bir önem vermiş. Benim çok faydalandığım ve yeni başlayan herkesin de yararlanacağını düşündüğüm bir kitap…

Yalnız –Access konusu dışında- kitaba yönelteceğim iki eleştiri var:

Birincisi kitabı yazan Nihat Demirli ve Yüksel İnan olduğu halde, -örneklerden anladığım kadarıyla- Nihat Demirli sürekli “Ben size bu konuyu şimdi anlatacağım”, “Ben bunu yaptım” gibi cümleler kullanarak kitabı sadece kendisi yazmış gibi davranmış.

İkinci eleştirim ise benim için –aslında hepimiz için olmalı- daha hassas bir konuda: Kitapta maalesef Türkçe yazım kurallarına hiç dikkat edilmemiş. Ayrı yazılması gereken –de, -da, -mi, -mu ekleri ve noktalama işaretleri çoğu zaman yanlış yerlerde kullanılmış. Bu, hem okumayı ve anlamayı zorlaştırdığı gibi, hem de bu güzel kitaba yakışmamış. Yazar(lar)dan daha hassas olmasını beklerdim. Dediğim gibi kitabı internet yoluyla aldığımdan, önce inceleme imkânım olmadı. Eğer önceden inceleyebilseydim bu kitabı sırf bu nedenle almayabilirdim. (Yeni baskıda bu hataların giderilmesi umuduyla)…


5-) Microsoft Access 7.0 ile Uygulamalı Veritabanı Yönetimi – Faruk Çubukçu

(Alfa Yayınları – 1998 baskısı – 1013 sayfa)

İşte benim için –her ne kadar bayağı eski olsa da- bu konudaki kitapların şahı… Kitabı bir sahaftan, bir paket sigara parasına aldım. Alırken kitabın başlığında “Access” ibaresi olması yeterliydi benim için. Ancak okudukça o kadar sevdim ki; elimden bırakamadım. Bu kitabı piyasada bulabilir misiniz bilmiyorum, ancak özellikle yeni başlayanlar ve veritabanı mantığını kavramak isteyenler için sahaflardan araştırmalarında yarar var.

Kitap, Access’in çok eski bir sürümünü anlatıyor. Özellikle Windows 95 için hazırlanmış. Ancak veritabanı mantığının teorisini o kadar güzel anlatmış ki; kitabı okuyunca “tamam, ben bu işi yapabilirim” düşüncesi mutlaka kafanızda yer ediyor. Kitapta bolca örnek, açıklama ve gözden geçirme soruları var. Faruk Çubukçu’nun kendine has üslûbu da kitaba ayrı bir değer katmış. Genel olarak –ve ayrıntılı şekilde- veritabanı, veritabanı mantığı, tablolar ve ilişkiler, formlar, raporlar, sorgular konularına yer verildiği gibi SQL ve özellikle Visual Basic-Access Basic konularına olabildiğince çok örnekle, yeni başlayanların anlayacağı şekilde fonksiyon ve kod anlatımlarıyla beraber yer verilmiş.

Ben çok sevdim bu kitabı. Her ne kadar, eski sürüm konusunda bir kitap olsa da –eğer bulabilirseniz-verdiğiniz parayı katbekat fazlasıyla hak edecek bir kitap…


BULAMADIĞIM KİTAPLAR:

Çok aramama rağmen bulamadığım ve internetten baktığımda satışının tükendiğini gördüğüm kitaplar da var:

Bunlardan birincisi çok methini duyduğum Zeydin Pala’nın “24 Derste Access 2003” adlı kitabı. Yeni başlayanlar için sürekli tavsiye edilen ve yararlı bir kitap olduğunu biliyorum ancak kitabı inceleme imkânım olmadığı için başka bir yorumda bulunamıyorum. Fakat internette bu konuda araştırma yaparken Zeydin Pala’nın bu kitabın CD.sindeki örneklerini buldum. Bunların da epey faydası oldu. (Eğer kitabı bulabileceğim bir yer bilen varsa benimle temasa geçerse sevinirim).

Bulamadığım ikinci kitap ise John L. Viescas’ın “Adım Adım Microsoft Office Access 2003” adlı kitabı. İnternette bu kitap için de “Satışı tükendi” ibaresi yer alıyor genelde. (Zeydin Pala’nın kitabı için yazdıklarım, bu kitap için de geçerli. Eğer bulabileceğim yeri bilen varsa benimle temasa geçerse sevinirim)…

Şimdilik, Access’le ilgili kitaplar konusunda söyleyeceklerim bunlar. Yeni kitaplar elime geçtikçe burada kendime göre özetleyip, tanıtmaya çalışırım… Umarım bu bilgiler, -özellikle benim gibi yeni başlayan ve daha yolun başında olan- bütün “Access Severler”e faydalı olur…


Saygılarımla…
 
Son düzenleme:

beab05

Özel Üye
Katılım
19 Mart 2007
Mesajlar
1,371
Excel Vers. ve Dili
Office 2013
Kitaplar konusunda verdiğiniz eşsiz bilgiler ve her zaman yaptığınız gibi Türkçemize olan özenli yaklaşımınızdan ötürü teşekkür ederim.
 

assenucler

Altın Üye
Katılım
19 Ağustos 2004
Mesajlar
3,521
Excel Vers. ve Dili
Ofis 365 TR 64 Windows 11 Home Single Language x64 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
29-05-2025
Sn. gitarisyen,

Hangi şehirde oturduğunuzu bilmiyorum. Türkmen Kitapevi, Zeydin Pala, 2006 24 Derste Access 2003 kitabını 2006 yılında Alkim Kitapevi'nden satın almıştım. Bu kitapevinden istek yapabilirsiniz.

Bu yayınevinin İstanbul (Kadıköy "02164491060" ve Beşiktaş semtleri), Ankara, İzmir ve Kayseri'de şubeleri bulunmakta...

Zeydin Pala'nın e-mail'i zpala@hotmail.com

Bilgilerinize.
 
Son düzenleme:
Katılım
18 Nisan 2007
Mesajlar
2,053
Excel Vers. ve Dili
Access 2019
Sayın gitarisyen..

Bu çok değerli bilgi ve yorumlarınız için size ne kadar teşekkür etsek az.. Bence bu yazdıklarınız konuların üzerine Önemli ibaresi ile iliştirilmesi gerekir..

Saygılar..
 

gitarisyen

Özel Üye
Katılım
25 Ağustos 2007
Mesajlar
218
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office 2003 Türkçe
Sayın beab05; Sayın assenucler ve Sayın Taruz;

Sözleriniz, mesajlarınız ve yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Access öğrenmeye ilk başlarken en çok sıkıntı çektiğim konulardan birisiydi kaynak kitap konusu. Nereden başlayacağımı bilemediğimden de yanlış yerden başladım sanırım. :) Forumda kitap tavsiyeleri konusundaki mesajları görünce de elimdeki kitapları paylaşayım istedim. Eğer burada, elinde Access konusunda kitapları olan arkadaşlar, tanıtımını ve kısa özetini yaparlarsa hepimiz faydalanabiliriz diye düşünüyorum...

Sayın assenucler;

Aslında sahaflara ve kitapçıma da sordum Zeydin Pala'nın kitabını ve onlar da bana baskısının yapılmadığını söylediler. İnternette de -birkaç kitap sitesinde- "Satışı Tükenmiştir" yazısı görünce umudumu yitirmiştim. Doğrusu -kitapçım böyle bir şey olsa söylerdi düşüncesiyle- hiç aklıma gelmemişti Alkim Yayıneviyle temasa geçmek. En kısa zamanda arayacağım. İlginiz için teşekkürler...
 

gitarisyen

Özel Üye
Katılım
25 Ağustos 2007
Mesajlar
218
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office 2003 Türkçe
Access 2003 ile Veritabanı Yönetimi

Birkaç gün önce Access’le ilgili bir kitap daha buldum ve aldım. Bu kitabı da bir-iki kez gözden geçirdikten ve önemli olduğunu düşündüğüm yerlerini iyice okuduktan sonra sizlerle kısaca paylaşmaya karar verdim:

Access 2003 ile Veritabanı Yönetimi – Prof. Dr. Mithat UYSAL (Doğuş Ünv. Bilgisayar Müh. Bölümü)

(Beta Yayınları – 2006 İstanbul 1. Baskı – 467 sayfa)


Kitabın başında Sayın Uysal, Accessi en basit düzeyden ileri seviyeye doğru götürerek kitabı hazırladığını söylüyor. Başlangıçta basit seviyeden de almış. Ancak kitabın ilerleyen sayfalarında, önceden biriktirilmiş Access bilgisi olması gerekiyor gibi geliyor bana kitabı anlayabilmek için. Tablolara, formlara, sorgulara, makrolara, raporlara v.s. yer ayrılmış kitapta. Özellikle formlar ve sorgular üzerinde biraz daha fazla durulmuş. Hatta sorgular bölümünde çoğu kitapta bulamayacağımız, ölçüt ve deyimler de ayrıntısıyla anlatılmış ve örnekler verilmiş. Ama buna rağmen çoğu Access kitabında olmasını dilediğimiz bazı temel şeyler de yok değil. Örneğin “İlişkiler” konusuna hemen hemen hiç değinilmemiş. Access’e yeni başlayan birisinin en çok sıkıntı çektiği konuların başında “İlişkiler” in geldiği düşünülürse bunu bir eksiklik olarak saymak gerektiği kanısındayım. Yine de Access’le uğraşanlar için faydalı olacağını düşündüğüm ve kitaplıklarında bulunmasını istediğim bir kitap... (Ben kitabı 35 YTL.ye aldım. Başka yerde fiyatı nasıldır bilmiyorum).


NOT:

Sayın assenucler;

Bu arada Zeydin Pala’nın kitabını da kitapçıma sipariş ettim. Başka bir şubelerinden gönderecekler. Sanırım birkaç güne kadar elimde olur. İlginize teşekkürler. Kitap elime geçtiği ve okuduğum zaman, bu başlık altında onu da paylaşırım...

Saygılarımla...
 
Katılım
3 Şubat 2007
Mesajlar
18
Excel Vers. ve Dili
excel 2003
TeŞekkÜr

ARKADAŞ
kitapları bukadar iyi tahl,l eden kişiye ilk defa rastladım
bende bayağı uğraştım
ama en iyi kitap zeydin pala ihsan karagülle ikilisinin kitabı oda ınternetten bulunuyor
isteme
kitapyurdu.com
access 2003
selamlar
 

gitarisyen

Özel Üye
Katılım
25 Ağustos 2007
Mesajlar
218
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office 2003 Türkçe
ARKADAŞ
kitapları bukadar iyi tahl,l eden kişiye ilk defa rastladım
bende bayağı uğraştım
ama en iyi kitap zeydin pala ihsan karagülle ikilisinin kitabı oda ınternetten bulunuyor
isteme
kitapyurdu.com
access 2003
selamlar

Sayın sahın;

Mesajınız ve güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Elimden geldiğince okuduklarımdan anladığımı burada paylaşmaya çalışıyorum.

Gerçekten İhsan Karagülle'nin çok güzel ve akıcı bir dili var. Kendisinin "Word 2000" kitabını okumuştum. Oradan biliyorum. Zeydin Pala'nın sipariş ettiğim "24 Derste Access 2003" adlı kitabı elime geçti dün. (Okuyunca paylaşırım). Ancak Zeydin Pala ve İhsan Karagülle'nin beraber çıkardığı kitap mevcut değil bende. Önerinizi dikkate alıp, o kitabı da kütüphame katmaya çalışacağım.

İlginiz, mesajınız ve öneriniz için çok teşekkürler...

Saygılarımla...
 

gitarisyen

Özel Üye
Katılım
25 Ağustos 2007
Mesajlar
218
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office 2003 Türkçe
24 Derste Access 2003 - Zeydin Pala

Tekrar Merhaba;

Daha önce aradığımı söylediğim, Sayın assenucler’in ilgi gösterdiği ve kitabı bulabilmem için yollar gösterdiği Zeydin Pala’nın 24 Derste Access adlı kitabını nihayet bir hafta kadar önce elime geçirebildim ve bugün göz atabildiğim kadarıyla kısaca tanıtmaya çalışacağım.

Öncelikle şunu söylemek istiyorum: Kitap, çok güzel ve bu işe yeni başlayanlar için mutlaka okunması gereken bir kitap. Ama neden bu kadar zor bulunuyor anlamıyorum! Birkaç kitabevi sahibinden öğrendiğime göre Türkmen Yayınevi bu kitabın yeni baskılarını basmıyormuş. Ben de ancak Kitapsan’ın Adana şubesinden ellerinde kalan bir adet kitabı sipariş yoluyla isteyerek edinebildim.

Bu kısa açıklamadan sonra, kitaba bir göz atalım isterseniz:


24 Derste Access 2003 – Zeydin Pala

(Türkmen Kitabevi – İstanbul, Nisan 2005 baskısı – 692 sayfa)

Kitabı elime alır almaz “İşte bu” dedim kendi kendime. Keşke en önce bu kitabı okuyarak Access’e başlangıç yapsaydım da bu kadar zorluk çekmeseydim. (Hayatta hep zamanlama hatalarım ve şanssızlıklarım olmuştur. Bu sefer de aynen öyle oldu: En önce okumam gereken kitabı en son aldım, en son okumam gerekenini ise en önce)…

Kitap, Access’e yeni başlayanlar için bana göre ideal… Konular, sıkmadan, basitçe ve bolca örneklerle anlatılmış. Hatta kitapta çoğu yerde örnekler verilirken –örneğin- bir butona basmadan önceki ekran görüntüsüyle, butona bastıktan sonra oluşan ekran görüntüsü bile yan yana verilmiş. Benim hep söylediğim bir şey var: “Bana bir konuyu bir çocuğa anlatır gibi anlatır mısınız?” İşte kitap benim açımdan böyle… Access’i hiç bilmeyen biri için en basitinden alıp, sade, kolay anlaşılır ve zevkli örneklerle ileri doğru taşımış Sayın Zeydin Pala. Kitabın ekinde gelen Uygulama CD. si de kitaptaki örnekleri uygulamalı olarak görmemize ve pratik yapmamıza yaraması açısından son derece faydalı…

24 Derste Access 2003, Access’e yeni başlayanlar için başlarda zorluk çekilen konularda güzel anlatımı, bolca örneklerle desteklenmesi ve sorulara cevap olması bakımından çok iyi. Eğer Access’e başlarken bu kitap elimde olmuş olsaydı, foruma ve kendime sorduğum, sürekli araştırdığım çoğu soruya cevap bulmak için bu kadar zaman harcamayabilirdim.

Kitapta Access 2003’e Giriş, Tablo Oluşturma, Veri Alanlarını Tanıma, Form Oluşturma Metodları, Tablolar Arasında İlişki Kurma, Alt Formlar, VBA ile ilgili konular, Raporlar, Makrolar v.s. 24 derse bölünerek, örneklerle desteklenerek anlatılmış…

Kitabı daha tam anlamıyla okumuş, örneklerinin hepsini uygulamış ve özümsemiş değilim. Ancak ayrıntılı bir göz atmayla, kitabın bende bıraktığı ilk izlenimler bunlar…

Buraya kadar kısaca özetlemeye çalıştığım kitapların okunma sırasını göstermeye çalışırsak, ben kendi adıma şöyle bir yol tavsiye edebilirim:

1-) 24 Derste Access 2003 – Zeydin Pala
2-) Full Microsoft Access 2003 – Nihat Demirli-Yüksel İnan
3-) Microsoft Office Access 2003 – John L. Viescas

Ayrıca Faruk Çubukçu’nun Access 7.0 ile Uygulamalı Veri Tabanı Yönetimi adlı kitabın bende ayrı bir yeri var. Elbette diğer kitaplarla ve bütün olarak düşünmekte yarar var. Zira bütün kitaplar birbirini tamamlıyor ve her biri bir diğerinin eksiğini kapatıyor.

Saygılarımla…
 
Katılım
18 Nisan 2007
Mesajlar
2,053
Excel Vers. ve Dili
Access 2019
Merhaba sayın gitarisyen..

Bu mükemmel kitap eleştirileri için ne kadar teşekkür etsek az inanın. Çok faydalı bir konuyu çok güzel toparlamışsınız..

Selam ve saygılarımla..


Düzeltme Notu:

Şimdi fark ettim; daha öncede bu konuda size bir mesaj göndermişim.. Bu ikincisine, son yaptığınız kitap eleştirisi neden oldu sanırım.. Çok güzeldi..;)
 
Son düzenleme:

assenucler

Altın Üye
Katılım
19 Ağustos 2004
Mesajlar
3,521
Excel Vers. ve Dili
Ofis 365 TR 64 Windows 11 Home Single Language x64 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
29-05-2025
Sayın gitarisyen;

Bahsettiğiniz kitapların tümü bende var. Kitap sıralamanıza ve yorumunuza aynen katılıyorum.

Selam ve saygılar.
 
Son düzenleme:
Katılım
16 Şubat 2007
Mesajlar
323
Excel Vers. ve Dili
office 2003 prof.tr
Sayın gitarisyen,
uzun zaman ve emek harcayarak edindiğiniz bu bilgileri sade ve anlaşılır bir şekilde bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.
 

gitarisyen

Özel Üye
Katılım
25 Ağustos 2007
Mesajlar
218
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office 2003 Türkçe
Sayın Taruz, Sayın assenucler ve Sayın abkbek;

İlginiz, mesajınız ve yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
 
Katılım
15 Temmuz 2008
Mesajlar
1
Excel Vers. ve Dili
2003
Zeydin Pala’nın “24 Derste Access 2003” adlı kitabı

Access’le –yakından ilgili olarak- yaklaşık 6-7 aydır haşır neşirim. Bir buçuk yıl kadar önce John L. Viescas’ın “Enine Boyuna Microsoft Access 2003” adlı kitabını almıştım, ama o zamanlar defalarca okumama rağmen çok da bir şey anlamadığım için moralim epey bozulmuş ve bu işten vazgeçmiştim. Ancak dediğim gibi yaklaşık 6-7 ay önce tekrar bir istek, arzu ve şevk geldi ve inat ettim bu işi –en azından kendime yetecek kadar- öğrenmeye. Kod yazmayı, fonksiyonları, makroları filan öğrenmeyi istemiyordum. Access’in sunduğu hazır imkânları kullanmak bana yeter gibi geliyordu. Ancak işin içine girdikçe ve üzerinde uğraştığım Access uygulamaları ihtiyaç gösterdikçe bunları da öğrenmek zorunlu bir hal aldı. Access'le ilgili olarak her konuda bu forumdan faydalanmaya çalıştım. Anlayamadıklarımı defalarca sordum. Değerli ustalar da kesinlikle bana çok yardımcı oldular. Buradan bu vesile ile teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Bunun yanı sıra kitapların da çok önemi vardı. Ben de elime geçen her kitabı okumaya ve satın almaya çalıştım. Bulunduğum şehirde bu konuda kaynak sıkıntısı olduğu için gerek Ankara’ya ve İstanbul’a giden arkadaşlara siparişler verdim, gerekse internetten sipariş yoluyla kitaplar satın aldım. (Halâ gelmesini beklediğim kitaplar var).

Forumda kitap tavsiye edilmesini isteyen arkadaşların mesajlarını gördüğüm için ben de bir konu açmaya ve elimdeki kitapları kendi yorumlarımla kısaca tanıtmaya ve özetlemeye karar verdim. Umarım işinize yarar.

1-) Enine Boyuna Microsoft Office Access 2003 – John L. Viescas

(Arkadaş Yayınları – 2005 baskısı – 1300 sayfa- Çevirenler: Burcu Duman, Haydar Yalçın, Selim Göksu, Serdar Özkaya)

Aslında çok çok güzel ve dolu bir kitap. John L. Viescas da kesinlikle konusunun uzmanı bir kişi olarak gözüküyor. Ancak –hem çeviri olması hem de ileri düzey Access kullanıcıları için hazırlandığından- Access’e ilk başlayanlar için tavsiye edilebilecek bir kitap değil. (Zaten yazar da kitabında "Access’e yeni başlıyorsanız, Adım Adım Microsoft Access 2003 adlı kitabımı okuyun önce" tavsiyesinde bulunuyor). (Ancak bu tavsiye ettiği kitabı yaşadığım şehirde bulamadım).

Yine de Access’le biraz haşır neşirseniz çok faydası dokunacağına inandığım bir kitap. Tablolar, formlar, raporlar, sorgular v.s. en ince ayrıntısına kadar püf noktalarıyla beraber anlatılmış. Güzel tavsiyeler ve fikirler mevcut. Özellikle Visual Basic konusunda çok bilgi ve örnek verilmiş. Kitapla beraber –kitapta anlatılan örnek uygulamaları görebileceğiniz ve üzerinde çalışabileceğiniz- bir cd de veriliyor. Kitap, bu anlattığım özellikleriyle bir başvuru kitabı olma niteliğinde.

Son olarak kitabın –her gece defalarca ve çoğu zaman çoğu yerini anlamadan okuduğumdan- tarihi eser görünümü aldığını söylemeden de geçemeyeceğim. :)


2-) Bir bakışta Microsof Access (Sürüm 2002- Microsof Office XP Uygulaması) – Curtis Frye

(Arkadaş Yayınları – 2002 baskısı – 225 sayfa – Çevirenler: Osman Karasoy, Ayşenur Topçuoğlu)

Bu da 1 sene önce almış bulunduğum bir kitap. Kitap her ne kadar “hızlı kılavuz” olma iddiası ve özelliğinde ise de, bunu da anlamak için Access’i biraz da olsa bilmek gerekiyor. Teorileri ve konuları anlatmaktan ziyade çok hızlı bir şekilde “Tablolar Nasıl Oluşturulur?”, “Sorgular Nasıl Yapılır?”, “Form Nasıl Oluşturulur?” gibi sorulara hızlı, pratik ve Access’in hazır sihirbazlarını kullanacağımız şekilde cevaplar veriyor. Ama Access’in temel mantığını anlatmaktan ve kavratmaktan çok uzak olduğunu düşünüyorum. Bir iki kere öylesine bir okuduktan sonra kitaplığıma koyduğum bir kitap. Zaten Access’in daha sonra çıkan sürümleriyle ilgili kitaplar da yazıldığından çok fazla ihtiyaç duyulacak bir kaynak olduğunu düşünmüyorum.


3-) Microsof Access XP – Osman Gürkan

(Nirvana Yayınları – 2005 baskısı – 421 sayfa )

Teknik konularda çeviri olmayan kitapları hep sevmişimdir. Bu yüzden –ne kadar eksiği olursa olsun- bu tarz kitapları diğerlerinden farklı tutuyorum. Kitabı internet yoluyla bir hafta önce satın aldım. Fiyatı gayet makul: 10 YTL. Her ne kadar XP sürümü için hazırlanmışsa da, temel mantıkları kavramak açısından ve genel itibariyle 2003 versiyonu ile benzerlik gösterdiğinden Access 2003 kullananlar için de faydalı bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Kitap, bir ders kitabı olma özelliği taşıyor gördüğüm kadarıyla. (Zaten bu tarz kitaplarda, sanki hoca sınıfta öğrencilerine dersi zaten anlatacakmış da, kitapta da eksik kalan kısımlara yer vermiş gibi bir hava oluyor bana göre). :) Çok hızlı bir şekilde –göz gezdirerek- bir kere okudum. Ancak gördüğüm kadarıyla; Access’e yeni başlayanlar için kolay anlaşılır, örnekli ve örnek anlatımlı, genel konulara (tablolar, sorgular, formlar, raporlar, makrolar) değinen, dili sade, rahat okunabilir bir kitap. Ancak yine de bu kitap da, temel teorileri ve mantığı anlatmak yerine Access’in kullanımını ve neyi, nasıl yapabileceğimizi öğretiyor. Tek başına da güzel ve yararlı bir kitap olmasına rağmen başka kitaplarla da desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.


4-) Full Microsoft Access 2003 (Palme Zirvedeki Beyinler dizisi) – Nihat Demirli ve Yüksel İnan

(Palme Yayıncılık – 2006 baskısı – 620 sayfa)

İşte çeviri olmayan ve yeni başlayanlar için özellikle tavsiye edilebilecek bir Access kitabı. Bunu da Osman Gürkan’ın kitabıyla birlikte bir hafta önce internet yoluyla satın aldım. Bunun da fiyatı –bu özellikteki kitaplara göre- gayet uygun: 30 YTL. Bu kitap da bir ders kitabı olma özelliği taşıyor, ancak –Osman Gürkan’ın kitabına göre- biraz daha fazla örnek ve samimi, esprili bir anlatım var. Kitapta genel olarak tablo yapıları, sorgular, formlar, raporlar üzerinde durulduğu gibi fonksiyonlara, makrolara, visual basic kontrolleri, kontrollere ait olaylar ve ileri düzey Access uygulamalarına da yer verilmiş. Bunları yaparken bolca örnek kullanılmış ve açık bir şekilde, kısaca örnekler anlatılmış. Özellikle yazar (kitabı yazan iki kişi olmasına rağmen özellikle “YAZAR” diyorum. Sebebini birazdan açıklayacağım) "Sorgular" konusunda SQL komutlarına ve Access’in içindeki tüm makroların anlatımına ayrı bir önem vermiş. Benim çok faydalandığım ve yeni başlayan herkesin de yararlanacağını düşündüğüm bir kitap…

Yalnız –Access konusu dışında- kitaba yönelteceğim iki eleştiri var:

Birincisi kitabı yazan Nihat Demirli ve Yüksel İnan olduğu halde, -örneklerden anladığım kadarıyla- Nihat Demirli sürekli “Ben size bu konuyu şimdi anlatacağım”, “Ben bunu yaptım” gibi cümleler kullanarak kitabı sadece kendisi yazmış gibi davranmış.

İkinci eleştirim ise benim için –aslında hepimiz için olmalı- daha hassas bir konuda: Kitapta maalesef Türkçe yazım kurallarına hiç dikkat edilmemiş. Ayrı yazılması gereken –de, -da, -mi, -mu ekleri ve noktalama işaretleri çoğu zaman yanlış yerlerde kullanılmış. Bu, hem okumayı ve anlamayı zorlaştırdığı gibi, hem de bu güzel kitaba yakışmamış. Yazar(lar)dan daha hassas olmasını beklerdim. Dediğim gibi kitabı internet yoluyla aldığımdan, önce inceleme imkânım olmadı. Eğer önceden inceleyebilseydim bu kitabı sırf bu nedenle almayabilirdim. (Yeni baskıda bu hataların giderilmesi umuduyla)…


5-) Microsoft Access 7.0 ile Uygulamalı Veritabanı Yönetimi – Faruk Çubukçu

(Alfa Yayınları – 1998 baskısı – 1013 sayfa)

İşte benim için –her ne kadar bayağı eski olsa da- bu konudaki kitapların şahı… Kitabı bir sahaftan, bir paket sigara parasına aldım. Alırken kitabın başlığında “Access” ibaresi olması yeterliydi benim için. Ancak okudukça o kadar sevdim ki; elimden bırakamadım. Bu kitabı piyasada bulabilir misiniz bilmiyorum, ancak özellikle yeni başlayanlar ve veritabanı mantığını kavramak isteyenler için sahaflardan araştırmalarında yarar var.

Kitap, Access’in çok eski bir sürümünü anlatıyor. Özellikle Windows 95 için hazırlanmış. Ancak veritabanı mantığının teorisini o kadar güzel anlatmış ki; kitabı okuyunca “tamam, ben bu işi yapabilirim” düşüncesi mutlaka kafanızda yer ediyor. Kitapta bolca örnek, açıklama ve gözden geçirme soruları var. Faruk Çubukçu’nun kendine has üslûbu da kitaba ayrı bir değer katmış. Genel olarak –ve ayrıntılı şekilde- veritabanı, veritabanı mantığı, tablolar ve ilişkiler, formlar, raporlar, sorgular konularına yer verildiği gibi SQL ve özellikle Visual Basic-Access Basic konularına olabildiğince çok örnekle, yeni başlayanların anlayacağı şekilde fonksiyon ve kod anlatımlarıyla beraber yer verilmiş.

Ben çok sevdim bu kitabı. Her ne kadar, eski sürüm konusunda bir kitap olsa da –eğer bulabilirseniz-verdiğiniz parayı katbekat fazlasıyla hak edecek bir kitap…


BULAMADIĞIM KİTAPLAR:

Çok aramama rağmen bulamadığım ve internetten baktığımda satışının tükendiğini gördüğüm kitaplar da var:

Bunlardan birincisi çok methini duyduğum Zeydin Pala’nın “24 Derste Access 2003” adlı kitabı. Yeni başlayanlar için sürekli tavsiye edilen ve yararlı bir kitap olduğunu biliyorum ancak kitabı inceleme imkânım olmadığı için başka bir yorumda bulunamıyorum. Fakat internette bu konuda araştırma yaparken Zeydin Pala’nın bu kitabın CD.sindeki örneklerini buldum. Bunların da epey faydası oldu. (Eğer kitabı bulabileceğim bir yer bilen varsa benimle temasa geçerse sevinirim).

Bulamadığım ikinci kitap ise John L. Viescas’ın “Adım Adım Microsoft Office Access 2003” adlı kitabı. İnternette bu kitap için de “Satışı tükendi” ibaresi yer alıyor genelde. (Zeydin Pala’nın kitabı için yazdıklarım, bu kitap için de geçerli. Eğer bulabileceğim yeri bilen varsa benimle temasa geçerse sevinirim)…

Şimdilik, Access’le ilgili kitaplar konusunda söyleyeceklerim bunlar. Yeni kitaplar elime geçtikçe burada kendime göre özetleyip, tanıtmaya çalışırım… Umarım bu bilgiler, -özellikle benim gibi yeni başlayan ve daha yolun başında olan- bütün “Access Severler”e faydalı olur…


Saygılarımla…
merhabalar Zeydin Pala’nın “24 Derste Access 2003” adlı kitabını www.seckin.com.tr de buldum bugün kargoya veriyorlar ellerinde 25 tane kadar varmış almak isteyen arkadaşlara önemle duyrulur. bu arada paylaşım için çok teşekkür ederim
 
Üst