ActiveX

Katılım
6 Ocak 2005
Mesajlar
17
Herkese merhabalar ...
Bulgaristanda faaliyet gosteren bir tekstil fabrikasinda calisiyorum.. Pumanin urunlerini calisiyoruz. Puma kendi online bir site yaparak ( GBS ) butun siparislerini ve detaylarini imlalatcilara girdirerek takip edebiliyor. Bu site uzerinde pumanin kendi istedigi standartlarda etiket basma programi var. Almanyadan ozel 4000 euro maliyetli program aldik. Programlarin isimleri Puma Label Print ve Codefsoft 7.. bu programlarin birbirine baglantili olarak calismasi gerekli.. Codesoft 7 programi calisiyor fakat Puma Label Print programini calistirdigimda daha program acilir acilmaz hata veriyor. ( program almanca ) Problemin ActiveX veya Ole Server dan kaynaklandigi yaziyor. Benim ricam ActiveX ve Ole server`in ne olduklari. Nasil calistiklari.. ve bu programi calistirman icin bana yardim etmeniz.Simdiden tesekurler.

Cem KARADAN
Bulgaristan[/vb]
 
Katılım
12 Mayıs 2005
Mesajlar
364
Merhaba,

Açıklama biraz deyatlı ama idare edin.

ALINTIDIR

ActiveX

ActiveX, Microsft firmasının COM teknolojisini kullanarak geliştirmiş olduğu ve çoğunluka internette kullanılmak için geliştirilen programlara verilen addır. Üzgünümki bu isimlendirme diğerlerinden de kötü bir isimlendirme olmuştur. Mesela ben ActiveX başlıklı bir kitap hiç görmedim, çünkü ActiveX kavramı şimdilerde değişti ve insanların kafası karışmasın dieye kimse ActiveX başlıklı bir kitap yayınlanmıyor(istisnalar her zaman mevcuttur). ActiveX kavramı ilk çıktığında, internette kullanılan COM tabanlı teknolojilere verilen isim olarak bilindi. 1995 yılında Bill Gates internetin iyi birşey olduğunu görünce, Microsoft ActiveX kavramının internet ortamında aktif içerik transferinin sağlanmasına vermeyi uygun gördü. Terminolojik olarak aktif içerik, statik HTML sayfalarının aksine sunucuda bir programı çalıştıran içeriklerdir. Java Appletler ve ActiveX kontrolleri bu tür içeriklerdir. Daha sonra internet ile alakalı COM teknolojisine Active teknolojileri denmeye başlandı. Sonuna bir X koyarakta ismi daha çekici bir hale gtirdiklerini düşünüyorlardır. Ve nihayetinde internetle alakası olmayan bütün COM tabanlı teknolojilere ActiveX denmeye başladı ve isim amacında çıkmaya başladı. Mesela Visual Basic 6.0 ı açtığınızda ActiveX DLL ve EXE diye iki proje tipi görürsünüz. Bu proje tiplerinin açık bi şekilde internetle alakalı olmadığı görülmektedir. Gördüğünüz gibi ActiveX kavramı kısacık tarihi boyunca çeşitli amaçlara hizmet etmiştir. :) Bizde sizin kafanızdaki karışıklıkları silmek için bu yazıyı yazdık. Umarım azda olsa bir fikri sahibi oldunuz, son olarak yine çok kafa karıştıran OLE kavramına değineceğiz.

OLE(Object Linking and Embedding)

ActiveX ikinci bir defa kılık değiştirdi ve bu seferde OLE adını aldı. OLE, COM tabanlı teknolojilerden oluşan bir Birleşik Döküman(Compound Document) oluşturma teknolojisidir. Bunun en iyi anlamak için MS Word programını açın, sonrada MS Excel den bir tabloyu Word belgesinin içine kopyalayın.Göreceksinizki Word belgesinde bulunan menüler değişecek ve Exceldeki bir görünüme gelecek, sanki Word belgesi içinden bir Excell belgesi açmış gibi olduk. Eminim daha önce çoğumuzu bunun MS Word programının bir özelliği olduğunu düşünürdük. Halbuki öyle değil, bu OLE teknolojisinin en öenmli gerekliliğidir. Yani COM dilinde buna ’compound document’(birleşik belge) hazırlama denir. COM teknolojisi bu tür uygulamalar hazırlamak için çeşitli arayüzler sağlamaktadır. Visual C++ ta bu tip şablonlar oluşturmak için sihirbazlar mevcuttur. Kafanız karışmadan değinegim OLEDB kavramı compound document ile alakası olmayan COM tabanlı data erişim teknolojilerne verilen addır. Buna rağman başında OLE ekinin bulunması Microsoft firmasının bir handikapıdır. Bu yüzden eğer kafanızda hala bir takım sorular varsa hiç endişelenmeyin bu sizden değil Microsoftun kötü isimlendirmesinden kaynaklanıyor.

ALINTIDIR
 
Üst