Ağırlıklı Ortalamada Zaman Faktörü

Excel Vers. ve Dili
Office 2013 TR
Merhaba,

Ağırlıklı ortalama ile ilgili bir sorunum var. Konu açmadan önce yaptığım araştırmada hep personel, sınav vb. konuları hakkında örneklere ulaşabildim. Ağırlıklı ortalama alırken adet değil de zamana göre pay etme konusunu çözemedim.

Sorunum şöyle;

Dakikada bir ölçüm yapan bir yazılımdan rapor alıyorum. A sütununda ölçümün yapıldığı gün ve saati veriyor. B sütununda ölçtüğü değer var.
Bazı zaman aralıklarında (çok kısa sürse de) değer çok yüksek olabiliyor. Bu çok kısa süren yüksek değerin ortalama sonucuna o oranda etki etmesini istiyorum.
Normal ortalama aldığımızda doğru sonucu alamıyorum. Örnek dosyam buradadır. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Haluk

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
64 Bit 2010 - İngilizce
+
Google Sheets
+
JScript
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
O tip veriler dağılımı bozduğu için onları ortalama hesabına katmadan yapın.

Mesela, verdiğiniz örnek veri seti için 260,7749 gibi bir ortalama sizin için uygun mu?

Ya da, bu tür veri dağılımında ortlama yerine medyan kullanmak da güzel bir fikir olabilir..... Buna göre sonuç; 212,68 çıkar.

.

Excel Vers. ve Dili
Office 2013 TR
Haluk Bey yanıtınız için teşekkür ederim.

Çözemez isek mecburen öyle yapacağım ama en yakın sonucu alsam daha güzel olurdu. Maalesef verdiğiniz ortalama değerin uygunluğunu şuan kontrol edemiyorum.

Haluk

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
64 Bit 2010 - İngilizce
+
Google Sheets
+
JScript
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
Bence, medyan kullanmalısınız ..... çünkü; bir şekilde aşırı yüksek verileriniz var ve bunların da dağılıma etkisini göz ardı edemezsiniz.

Ama, bir şekilde eğer o sonuçları veri setinde hiç olmaması gerekirdi diyorsanız o zaman, onları işin içine dahil etmeyen bir formül yazacaksınız.

.