Alternatif formül hk.

Excel Vers. ve Dili
Office 2013 TR
Herkese merhaba,

Arkadaşlar excelde yeniyim, formüller ile pek çalışmıyorum, forum sayesinde ihtiyacım olanları bulabiliyorum ancak bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.

A1 hücresinde sabit bir değerimiz var. B1 ile N1 arasındaki hücrelere her gün değer giriyoruz. O1 hücresine son girilen değerden bir önceki değeri çıkarıp A1 hücresi ile çarpıp getirmek istiyorum. "Eğer" formülünü iç içe kullanarak istediğim sonucu aldım aslında, ancak formül çubuğu çok uzun oluyor. Daha basit bir yolu var mıdır? Paylaşırsanız sevinirim.

Teşekkürler.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Merhaba.
Uzun dediğiniz formülün uygulandığı bir örnek belge eklerseniz daha iyi olur.
Formül sadece 1'inci satıra mı uygulanıyor, yoksa örnek olsun diye mi öyle yazdınız o da netleşmiş olur böylece.
Örnek belge özellikleri ve örnek belge yükleme yöntemine ilişkin kısa açıklama ceevabımın atındaki İMZA bölümünde var.
.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
-- Herbir satırda, verileri soldan sağa doğru ve boş hücre bırakmadan (satır değil sütunda boş hücre bırakmadan) yazıyorsunuz değil mi?
-- Örnek belgenizde, açılış mesajındaki düzenden farklı bir formül yapısı var, satırdaki hücrelerin tümü dolu olduğunda A*(C-B) sonucunu alırsınız.
Oysa anlatımınıza göre tüm hücreler doluysa A*(E-D) olması gerekmez mi?

Excel Vers. ve Dili
Office 2013 TR
Çok özür dilerim, Excel'de yeni olduğum için doğru ifade edemiyorum sanırım. İlk mesajımda çalıştığım dosyaya göre açıklama yaptım. Örnek dosyada ise ihtiyacım olan şeyi tam göstermem için epey formül yazmam gerektiği için kısa tuttum.

Tekrar anlatmaya çalışmam gerekirse;

A1 hücresinde sabit bir değer var(çarpan) Onun sağında doğru her gün değer giriyorum. En sağdaki hücrede son girdiğim günün değerinden bir gün önceki değeri çıkarıp A1 ile çarpsın istiyorum. Yani son hücredeki değer ben her gün yeni giriş yapınca değişecek.

A1 hücresindeki sabit değer 5 olsun. Sağındaki hücreye 7 yazıyorum, bir gün sonra bir sağına 9 yazıyorum. 9-7*5=10 sonucunu almak istiyorum. Çarşamba gününe 12 yazıyorum. bu kez 12-9*3=15 sonucunu almak istiyorum.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Örnek belge hazırlamanın kolay yolu belgeyi farklı kaydedip, gereksiz kısımları silmekten ibaret aslında.
Böylece uzun anlatımlara da gerek kalmaz.

Sorunuzda net olmayan bir durum da C sütunundan itibaren yazılan sayıların bir solundaki sayıya göre küçük veya eşit olma durumu.
Bir hücreye, solundaki sayıdan küçük veya eşit sayı yazılırsa (sonuç NEFATİF veya SIFIR olur) işlem değişecek mi yoksa aynı şekilde devam mı edilecek?

Küçük de olsa işlem aynı mantıkla yapılacaksa; anladığım kadarıyla aşağıdaki formülü O2 hücresine uygulayıp, aşağı doğru kopyalayın.
Rich (BB code):
=A2*EĞER(C2="";B2;(KAYDIR($A2;0;KAÇINCI(9,99999999999999E+307;$C2:$N2;1)+1)-KAYDIR($A2;0;KAÇINCI(9,99999999999999E+307;$C2:$N2;1))))

Excel Vers. ve Dili
Office 2013 TR
Çok teşekkür ederim, formül bu haliyle istediğim gibi oldu aslında. Ama "Sorunuzda net olmayan bir durum da C sütunundan itibaren yazılan sayıların bir solundaki sayıya göre küçük veya eşit olma durumu." demeniz ile atladığım bir şeyi fark ettim. Küçük olma ihtimali yok ancak eşit olabilir. Eşit olduğu zaman Sıfır ya da Negatif sonuç yerine bir gün önceki değeri vermeli. Çok mahcup oldum valla, hakkınızı helal edin.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Bir de O2 hücresine aşağıdaki formülü uygulayıp aşağı doğru kopyalayarak deneyin isterseniz.
=A2*EĞER(C2>0;(BÜYÜK(B2:N2;1)-BÜYÜK(B2:N2;EĞERSAY(B2:N2;BÜYÜK(B2:N2;1))+1));B2)

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Kolay gelsin.