Beden Kitle Endeksi

Excel Vers. ve Dili
Öğrenciyim.
Öncelikle Böyle Bir Paylaşım Sitesi Kurduğunuz İçin Hepinize Teşekkür Etmek İstiyorum. Hemen Konuya Gireyim. Excelde Beden Kile Endeksi(Body Mass İndeks-BMİ) Yapmak Ve bunu kağıt üzerinde yorumlamak istiyorum yorumlamada şu şekilde olacaktır.Bir kişi Zayıf,Normal,Şişman görünümlü olarak çıkartacağım.Bu kişinin Şişmansa kaç kilo vermesi gerektiğini zayıfsa kaç kilo alması ggerektiğini formüllerle yorumlayacağım. Yorumla kısmını hallettim ancak BMİ oluşturamıyorum. Formülleri Bilmiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. TEŞEKKÜRLER ŞİMDİDEN

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Öncelikle Böyle Bir Paylaşım Sitesi Kurduğunuz İçin Hepinize Teşekkür Etmek İstiyorum. Hemen Konuya Gireyim. Excelde Beden Kile Endeksi(Body Mass İndeks-BMİ) Yapmak Ve bunu kağıt üzerinde yorumlamak istiyorum yorumlamada şu şekilde olacaktır.Bir kişi Zayıf,Normal,Şişman görünümlü olarak çıkartacağım.Bu kişinin Şişmansa kaç kilo vermesi gerektiğini zayıfsa kaç kilo alması ggerektiğini formüllerle yorumlayacağım. Yorumla kısmını hallettim ancak BMİ oluşturamıyorum. Formülleri Bilmiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. TEŞEKKÜRLER ŞİMDİDEN
Merhaba,

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz, küçük bir örnek dosya ekleyerek dosya üzerinde ne yapılması gerektiğini açıklarsanız elimizden geleni yapmaya çalışırız..

.

Excel Vers. ve Dili
Öğrenciyim.
Peki Gönderiyorum.Gönderiğim dosya içerisinde. Oranı 20 olan lar Zayıf Görünümlü-21,22 olanlar Normal Görünümlü,23 üstüde Şişman görünümlü olarak ayarlanmıştır. 23 üstü olanların kaç kilo vermesi gerektiğini ve de 20 altı değere sahip kişilerin kaç kilo alması gerektiğini heseplamam gerekiyor şimdiden TEŞEKKÜRLER:

Ekli dosyalar

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Peki Gönderiyorum.Gönderiğim dosya içerisinde. Oranı 20 olan lar Zayıf Görünümlü-21,22 olanlar Normal Görünümlü,23 üstüde Şişman görünümlü olarak ayarlanmıştır. 23 üstü olanların kaç kilo vermesi gerektiğini ve de 20 altı değere sahip kişilerin kaç kilo alması gerektiğini heseplamam gerekiyor şimdiden TEŞEKKÜRLER:
Sonuç sütununu için aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz,

=EĞER(K2<21;"Zayıf Görünümlü";EĞER(VE(K2>=21;K2<23);"Normal Görünümlü";"Şişman Görünümlü"))

Kaç kilo alması ve vermesi gerektiğini hesaplamak için ideal kilo oranının ne olması gerektiğini belirtmemişsiniz..

.

Excel Vers. ve Dili
Öğrenciyim.
ideal kilo oranıda Normal Değerlerde yani endeks alındığında 21 ve 22 olan değerler olacak. Emeğinize ve Yüreğinize sağlık beni çok büyük bi dertten kurtardınız Teşekkürler.

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
ideal kilo oranıda Normal Değerlerde yani endeks alındığında 21 ve 22 olan değerler olacak. Emeğinize ve Yüreğinize sağlık beni çok büyük bi dertten kurtardınız Teşekkürler.
Anlatmak istediğimi tam olarak anlayamadınız sanırım,

Şimdi K sütununda hesapladığınız oran eğer 23 ün üstünde yada 20 nin altında ise ideal kilo için kaç kilo alması yada vermesi gerektiğini hesaplamak için elimizde ideal oran için bir değer olması gerekir,

Örnek olarak,

=EĞER(YADA(K2<20;K2>23);(I2^2)*22-J2;"")

Formülde ideal oranın 22 olduğu düşünülmüştür..( Formülde kırmızı ile belirtilen sayıdır).

Burada K sütunundaki değer eğer 20 nin altında yada 23 ün üstünde ise ideal orana ulaşmak için kaç kilo alaçağı yada vereceği hesaplanmıştır, K sütunundaki değer 20 den küçük yada 23 den büyük değil ise formül sonuçu boş gözükecektir.

Bu formüle göre yorumlarsanız formül üstünde değişiklik yapabiliriz..

.

Excel Vers. ve Dili
Öğrenciyim.
Tamadır Hocam ben istediğim cevabı aldım zaten 1 kişinin endeksini alıp yorumlayacağım sizn gönderdiğiniz formülde bana yetmekte. 1 kişinin Boy ve kilosunu alcağım ve oranlayacağım bundan sora ki kısımda onun hangi dğerde çıktığını ve devamını halleebilirim Çok TEŞEKKÜR EDERİM. EMEĞİNİZE ve YÜREĞİNİZE SAĞLIK :D

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Rica ederim, işinize yaradığına sevindim.

İyi çalışmalar..

Excel Vers. ve Dili
Öğrenciyim.
1.56 boy 48 kilo - 1.73 boy 69 kilo - 1.72 boy 56 kilo - 1.74 boy 52 kilo bu değerlerin normal görünümlere ulaşmaları ve zayıf görünümlü olmalari için kaç kilo alıp vermeleri gerekmektedir.
Yukarıdaki tabloda buna uygun formul verebilirmisiniz şimdiden teşekkürler

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
1.56 boy 48 kilo - 1.73 boy 69 kilo - 1.72 boy 56 kilo - 1.74 boy 52 kilo bu değerlerin normal görünümlere ulaşmaları ve zayıf görünümlü olmalari için kaç kilo alıp vermeleri gerekmektedir.
Sayın SemihULUSU,

6. mesajımdaki açıklamayı bu yüzden yapmıştım fakat siz bu haliyle işe yaradığını söylemiştiniz..

İdeal kiloyu hesaplamak için öncelikle ideal oranı belirlemeniz gerekir, daha öncede verdiğim formül bu hesaplama için idi.

=EĞER(YADA(K2<20;K2>23);(I2^2)*22-J2;"")

Formülde ideal oran 22 olduğunu düşünerek yazmıştım, eğer ideal oranı belirtirseniz daha net bir formül yazılabilir..

=EĞER(K2=22;K2;(I2^2)*22-J2)

Şeklinde de formül yazılabilir..

.

1Al2Ver

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
64 Bit TR - Microsoft Office 365 - Win11 Home
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
04-01-2026
Merhaba, bu hesaplamalar Kadın ve Erkek'e göre değişiklik arz eder, ben size derlediğim userform'lu bir örnek göndereyim,

Umarım faydası olur...

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Öğrenciyim.
Sayın hocam gönderdiğiniz dosyayı açamadım. Şimdi ben size formülleri yerleştirilmiş ve sadece 2 eksiği olan bir dosya göndereceğim o 2 eksiğide stun olarak yazacağım inşllh anlaşılır bi şekilde yaparım.

Excel Vers. ve Dili
Öğrenciyim.
SAyın Espiyonajl hocam sizin gönderdiğiniz formüller gerçekten işimi gördü ancak bu frmülleri yorumladıktan sonra hocaya gösterdim ve bana ''Bir kişinini normal görünümden kaç kilodan çıkacağını yada kaç kilo verirse Zayıf görünüme geçeceğini Söyledi. Gerçekten sizin sayenizde hem bu indekslemeyi öğreniyorum hemde geride kaldığım konuları tamamlıyorum. Gerçekten Teşekkürler

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
SAyın Espiyonajl hocam sizin gönderdiğiniz formüller gerçekten işimi gördü ancak bu frmülleri yorumladıktan sonra hocaya gösterdim ve bana ''Bir kişinini normal görünümden kaç kilodan çıkacağını yada kaç kilo verirse Zayıf görünüme geçeceğini Söyledi. Gerçekten sizin sayenizde hem bu indekslemeyi öğreniyorum hemde geride kaldığım konuları tamamlıyorum. Gerçekten Teşekkürler
Sayın SemihULUSU,

Diğer mesajlarımda da bende aynı şeyi söylemeye çalıştım fakat anlaşamadık birtürlü, bir kişinin ideal kilosu için kaç kilo alacağı yada vereceğini hesaplamak için ideal kiloyu yani oranı bana bildirmeniz gerekirki o şekilde - , + kilo farkını bulalım..

Kısaca kilo hesaplamada benim oranım 24 çıktıysa normali ne olması gerekirki + yada - almam - vermem gereken kiloyu hesaplayalım..

Bunun için ideal oranı kadın için erkek için yada her ikisi içinde aynı ise belirtmeniz yeterli olacaktır.

Excel Vers. ve Dili
Öğrenciyim.
Hepsi için 21 ve altı değerler zayıf görünüm 21-23 değerleri Normal görünüm 23 değerleri ise şişman görünüm olarak değerlendirilir size göndereceğim ekte sizin verdiğiniz formüller yerleştirilmiş ve sadece kişinin şişman görünümlü olması için kaç kilo alması gerektiği zayıf görünüm lü olması için kaç kilo vermesi gerektiği hesaplanacaktır. Şimdiden Teşekkürler. Çok Zahmet Verdim Kusuruma bakmayınız.

Ekli dosyalar

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Hepsi için 21 ve altı değerler zayıf görünüm 21-23 değerleri Normal görünüm 23 değerleri ise şişman görünüm olarak değerlendirilir size göndereceğim ekte sizin verdiğiniz formüller yerleştirilmiş ve sadece kişinin şişman görünümlü olması için kaç kilo alması gerektiği zayıf görünüm lü olması için kaç kilo vermesi gerektiği hesaplanacaktır. Şimdiden Teşekkürler. Çok Zahmet Verdim Kusuruma bakmayınız.
G2 hücresi için,

Kod:
=EĞER(YADA(E2<21;E2>23);(C2^2)*22-D2;"")
H2 hücresi için,

Kod:
=EĞER(E2<21;(C2^2)*20,99-D2;"")
I2 hücresi için,

Kod:
=EĞER(E2<23;(C2^2)*23-D2;"")
Denermisiniz..

1Al2Ver

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
04-01-2026
Sayın hocam gönderdiğiniz dosyayı açamadım. Şimdi ben size formülleri yerleştirilmiş ve sadece 2 eksiği olan bir dosya göndereceğim o 2 eksiğide stun olarak yazacağım inşllh anlaşılır bi şekilde yaparım.
Sayın SemihULUSU, merhaba

Dosya bende açılıyor, hatamı verdi, verdi ise hata mesajını yazarmısınız,

Dosyada herşey akademiktir,

1Al2Ver

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
04-01-2026
Sayın SemihULUSU, merhaba

Dosya bende açılıyor, hatamı verdi, verdi ise hata mesajını yazarmısınız,

Dosyada herşey akademiktir,
A= Ağırlık
Y= Yaş
B= Boy

BMR ; (Bazal Metabolizma Hızı) (Erkek İçin) 66,50 + (13,75* A) + (5,03* B) – (6,75* Y)
LBM ;(Yağsız Vücut Kitlesi) (Erkek İçin) (79,05-0,24* A - 0,15* Y) * A / 73,2
BMI ;(Body Mass Index) Hesabı ; Ağırlık / boy2

Vücut Yüzey Alanı (m2) ; 0,20247*Boy(m)0.725 * Ağırlık(kg)0.425 kırmızı olanlar üs'tür

İdeal Kilo Erkek ; 50+2,3 (Boy(in)-60)

İdeal Kilo Kadın ; 45,5+2,3 (Boy(in)-60)

BMR ;(Kadınlar İçin) 655,1 + (9,56* A) + (1,85* B) – (4,68* Y)

LBM ;(Kadınlar İçin) (69,80-0,26* A - 0,12* Y) * A/ 73,2

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Öğrenciyim.
espiyonajl hocam herşey için çok teşekkürler 1 al 2 ver hocam sizede çok teşekkürler sorun çözümlendi değerleri girdiğimde herşey tıkır tıkır işlemekte teşekkürler Çok büyük zahmet verdim süper insanlarsınız emeğinize ve yüreğinize sağlık