Bir sene içinde aynı araçta 1 kereden fazla kullanılan malzemelerin tespiti

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013-Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
04-05-2022
Ekteki excel dosyasında yapmak istediğim şey, bir araçta (ÖR: kapı numarası M2070) malzemenin (malzeme isimli sütundaki yazan malzeme numarası) ilk kullanıldığı günden (planlanan bitiş tarihi) başlayarak 1 yıl içinde 1 kereden fazla aynı araç için kullanılmışsa sonraki tarihlerde kullanılan aynı malzemeyi tespit etmek.

(eğer çok zor değilse benim talebim ilk kez kullanıldığında "ödeme yapılacak" yazsın, 1 yıl içinde birden fazla ise "garantiye girmektedir, ödemesiz" yazsın)

NOT: Eğer ilk seferde bir malzeme 2 veya daha fazla kullanılmışsa "ilk seferde birden fazla kullanım" yazabilir (hızlıca uydurdum, maksadım anlaşılmıştır sanıyorum)

Bunu fonksiyonla veya makro ile nasıl yapabilirim? (excelde yeni-orta düzeyim, makro bilmiyorum yardımcı olursanız memnun olurum)

Şimdiden teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Deneyiniz.

J2;
Kod:
=EĞER(ÇOKEĞERSAY($B$2:$B$25095;D2&"-"&G2;$F$2:$F$25095;">="&F2;$F$2:$F$25095;"<="&SERİTARİH(F2;12))=1;"ÖDEME YAPILACAK";"GARANTİYE GİRMEKTEDİR, ÖDEMESİZ")

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013-Türkçe
04-05-2022
Korhan bey cevap için teşekkür ederim. Ancak manuel bir kontrol yaptığımda bir sorunla karşılaştım. Ekteki fotoda M2070 aracın 13/03/16 tarihinde kullanılan 2 adet 81205149 malzemesi için "garantiye girmektedir" yazmasına rağmen 06/05/16 tarihinde kullanılan aynı malzeme için "ödeme yapılacak" yazmaktadır. İlk kullanılan malzeme için ödeme yapılacak yazılması gerekmektedir. Sanırım bir noktaya değinmeyi unuttum, "kullanılan malzeme miktarı" hanesi daha önemli. Çünkü ilk seferde 1'den daha çok malzeme kullanılsa bile garantiye girdiğinde ödeme yapılmayacaktır. Hatalı işlem yapmamamız için önemli bir husus.

(Formülü uygulama noktasında hata yapmadığımdan emin değilim. Dosyayı tekrar eke koyuyorum. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.)

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013-Türkçe
04-05-2022
yardımcı olabilecek birisi var mıdır?