Birden fazla aynı veriyi düzenleme

Excel Vers. ve Dili
excel 2003 - ingiizce
Elimde 2 ayrı excel dosyam var. Birincisinde ürün kodları ve miktarları yer alıyor. Ama aynı ürün birden fazla yer alabiliyor.mesela BFL119104/1 kodlu ürün den bir satırda 10 tane var iken diğer bir satırda 5 tane var. Benim ihtiyacım aynı ürün kodundan olanları toplayıp tek sade bir dosya oluşturmak. iki ayrı satırda aynı kodlu ürünün yer almasını istemiyorum. Pivot kullanarak 2. bir dosya oluşturdum böylece aynı ürün kodu iki kere yinelenmeden bir sütunda ürün kodlarını topladım. sonra miktarları içinde vlookup ile diğer excel dosyasından alayım dedim ama vlookup bana dosyadaki ilk bulduğu değeri getiriyor. Mesela BFL119104/1 kodlu ürüne karşılık gelen ilk değer 10 ise sadece 10 yazıyor.
Bunları toplamasını nasıl yapabilirim? (bana BFL119104/1 kodlu ürün için 10+5 değerini getirmesini yani.)yada aynı zamanda 5 değerini de farklı bir sütunda nasıl getirtebilirim?

teşekkürler

sevil

uzmanamele

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
excel 2010
merhaba

ETOPLA veya TOPLA.ÇARPIM fonksiyonlarını kullanabilirsiniz.
excel dersanesi ve site içi arama yapabilirsiniz, olmazsa örnek dosya ekleyiniz.

Excel Vers. ve Dili
excel 2003 - ingiizce
Merhaba ,

cevap için teşekkürler. örnek dosya göndersem daha kolay derdimi anlatabilirim sanırım. Basit bir iki fonsiyonla çıkamadım ben işin içinden. Ekte yer alan dosyada sheet1 de bazı ürün kodları ve karşılarında miktarları yer alıyor. Fakat aynı ürün kodu farklı satırlarda birden fazla tekrarlanmış durumda. Mesela BFL119104/1 kodlu ürün 3.satırda 5, 68.satırda ise 1 olmak üzere 2 farklı miktarda yer alıyor. Ben sheet2 de her bir ürün kodunun sadece bir kez yer almasını ve karşısında sheet1 de bu ürün koduna karşılık gelen değerlerin toplamının yer almasını istiyorum. Yine verdiği örneğe göre BFL119104/1 kodlu ürünün sheet2 de 1 kez yazılmasını ve değer olarak karşısında 5+1=6 yer almasını istiyorum.

Pivot ile kolaylıkla her ürün kodunun bir kez yazılmasını sheet2 de ilk sütunda sağlayabildim. Karşılarına miktar olarak vlookup (düşeyara) fonksiyonu ile değerleri getirmeye çalıştığımda ise sadece ilk bulduğu değeri getirdiğini görüyorum.

teşekkürler,

sevil

Ekli dosyalar

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Selamlar,

Sheet2 B2 hücresine aşağıdaki formülü uygulayıp denermisiniz.

Kod:
=ETOPLA(Sheet1!$B:$B;A2;Sheet1!$C:$C)

Excel Vers. ve Dili
excel 2003 - ingiizce
Merhabalar,

Cevaplar için teşekkürler.

Sayın muygun, sizin yönteminizle sorunum çözülmüş gözüküyor:) Gördüğüm kadarıyla hem A hemde B sütununa formül uygulamışsınız. Açıklamanız mümkün müdür nasıl yaptığınızı??

çok teşekkürler,

sevil

Excel Vers. ve Dili
excel 2003 - ingiizce
Selam,

Korhan bey sizin önerinizlede çözülüyor. sizde açıklayabilirmisiniz??

teşekkürler,

sevil

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Basitçe açıklamak gerekirse;
1-Sheet1 tablosunda A sütununda yazım hatalarını ve unutulmayı engellemek adına (Sheet2 B sütununda kullanılmak üzere) benzersiz verilerin yerleri tespit edildi.
2-Sheet2 A sütununda tespit edilen veriler indis,kaçıncı işlevleri ile yazdırıldı.
3-Sheet2 B sütununda ise A sütununa yazdırılan veriler Sheet1 B sütununda aratılarak toplamı alındı (dizi formülü)
İyi çalışmalar.

tahsinanarat

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Ofis 2019 Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
27-05-2028
Başka bir altarnatif de benden

Makro ile hazırlanmış örnek dosyanız ektedir.

Ekli dosyalar