birden fazla metin parçasına göre veri süzme

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft OFFİCE Ev ve İş 2019 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
18-03-2025
merhaba sayın hocalarım
birden fazla metin parçası ile ilgili önceki sorularıma baktım
ancak bu istediğim şey daha farklı bir çözüm

ekli dosyamda
veriler K5:K5000 arasında olacak (metin formatlı ve listede boşluklarda olabilir)
yine ekli dosyamda O5 deki metin parçasına göre K5:K5000 arasında bu metin parçasını bulunduran satırları formülle süzerek sonuç alınmış.

ben bu kısmı daha geliştirerek nasıl bir formülü S5 hücresine yazalım ve aşağıya doğru sürüklenerek çözüm sağlansın sorum şu U5:U14 arasındaki 10 satırlık tabloya bir veya birden fazla metin parçası yazılacak (boşluklarda olabilir. örnek U5="ali" U6 boş U7="veli gibi") bu metin parçalarından en az birini içeren K5:K5000 arasındaki satırların süzerek gelmesini istiyorum.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
sorumu söylede sormak istiyorum
K5:K5000 arasındaki verilerden içinde S5 hücresine yazdığım metin parçasını içerenlerin sıralanışı ile ilgili formülü kullanmaktayım (tek bir metin parçası)

K5:K5000 arasındaki verilerden U5:U14 aralığına yazacağı farklı metin parçalarından en az birini içeren satırların süzerek sıralanmasının formülünü nasıl yaparız.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
Selam,
Formülle çözüm için:
U5:U14 arasında Seçimleriniz var.... Bu seçimlerden arada ya da sonda olmak üzere BOŞLUK lar olabilir diye düşünülerek;
( V kolonu yardımcı kolon olarak düşünüldü. eğer BOŞLUK olmayacaksa yardımcı kolona gerek YOK)
1 - V5 hücresine
Kod:
=EĞER(SATIRSAY($1:1)<=EĞERSAY($U$5:$U$14;"<>"&"");İNDİS($U$5:$U$14;KÜÇÜK(EĞER($U$5:$U$14<>"";SATIR($1:$10));SATIRSAY($1:1)));"")
DİZİ formülünü yazın CTRL+SHIFT+ENTER ile girin.
2 - V5 hücresini V14 e kadar kopyalayın.
3 - Ad Tanımlamasında Seçim adını tanımlayın ve şu formülü yazın...
Kod:
=KAYDIR(Track!$V$5;;;ARA(2;1/(Track!$V$5:$V$14<>"");SATIR(Track!$V$5:$V$14))-SATIR(Track!$V$5)+1;1)
4 - S5 hücresine ise
Kod:
=EĞERHATA(İNDİS(Liste;KÜÇÜK(EĞER(ESAYIYSA(MBUL(DEVRİK_DÖNÜŞÜM(Seçim);Liste));SATIR(Liste)-SATIR($K$5)+1);SATIRSAY($N$5:$N5)));"")
DİZİ formülünü yazın CTRL+SHIFT+ENTER ile girin.
(Not : $K$5:$K$5000 aralığını Liste olarak Ad Tanımlaması olarak yapılmalı..)
5 - S5 hücresini aşağıya doğru kopyalayın....

DİKKAT....
Hem geniş aralıklar seçildiğinden ve hem de DİZİ formüllerinin çok hücrede yer almasından dolayı hesaplama işleminde kasılmalar olması muhtemeldir.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
selam,
önerdiğim çözümü dosyaya uygulayıp, listede yaklaşık 50 adet karşılık bulan çoklu listelemede epeyce bir kasılma oldu.
1 - Verilerin bulunduğu K kolonuna dinamik yapı için ad tanımlaması uygulandı. Böylece dizi formüllerin başvuracağı alan daraltıldı.
2 - Yine de kasılmalar mevcut olduğundan, bildiğim VBA bilgisiyle bir makro oluşturdum. Butonlara bağladım. Makro çalışmasında da biraz zaman alıyor. Ama formüllerin hesaplama esnasındaki kasılmadan oldukça az.

inceleyebilirsiniz..
link : http://s6.dosya.tc/server7/5ojbns/birden_fazla_metin_parcasina_goreListe.rar.html

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Merhaba.

Alternatif olsun.

Makro ile çözüm isterseniz, ekli belgeyi kullanabilirsiniz.
.

Ekli dosyalar

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
sayın sakman26 ve Ömer BARAN çözümler için teşekkür ederim.

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
formüller uygulandı sonuç alınmadı (hatam nerde)

sayın sakman 26 formülle çözümünü teker teker uyguladım ama sonuç alamadım
formüllerin eklendiği biçimde dosyayı ekliyorum bakabilirmisiniz.

Ekli dosyalar

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
formülle çözüm için sayın sakman26 hocamın çözümü 3-4 aşamadan oluşuyor daha önce birden fazla metin parçasına göre topla.ÇArpım ile sonuç veren sayısal toplam bulunan formüller vardı tek formül gibi acaba alternatif formüller olarak daha kısa çözümler varmıdır sayın hocalarım.

bu soruyu sorma sebebim şudur
son 4 yıldır dinlemediğim mp3 leri dinledikçe bir listede altalta topluyorum. daha sonra bunlar biriktiği zaman dinlemeye devam ettikçe dinleyeceğim parçayı acaba daha önce dinledimmi diye kontrol etmem gerekiyo. farklı sitelerden mp3 adlarını excele kopyaladığım için metin formatlı hatalar olabileceği için bir mp3 arattığım zaman 2 yada 3 kriter yani metin parçası belirlediğimde mp3 ü bulamama gibi bir şansım olmasın diye en az 3 kriter metni manuel yazıp ana listede varmıydı tespiti yapmak. kriterleri belirleyip formülle süzecek (benzersiz detayına inmiyorum formülde benzerli bulabilir) ve kolaylık sağlayacak. excele güvenim sonsuz. :)))

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
sayın Ömer BARAN hocamın gönderdiği makrolu çalışma şu an kullanmaktayım tam istenen sonuçları alıyorum. mesleki açıdan kullanmayacağım bir dosya olduğu için makrolu bu çözümü uzun süre kullanıcam ama mesleki işimle ilgili bir dosya olsaydı biliyorsunuz alternatif çözümleri her zaman görmek bilmek isterim bu sorumdada sakman26 nın çözümüne alternatif çözümler de beklemekteyim

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
sayın sakman 26 formülle çözümünü teker teker uyguladım ama sonuç alamadım
formüllerin eklendiği biçimde dosyayı ekliyorum bakabilirmisiniz.
selam,

Liste Ad Tanımlamasını Aralık olarak tanımlamamışsınız. Problem burada...

Yani sizin ad tanımlamanız
="$K$5:$K$5000"
şeklinde... Bu sadece bir isimdir....
olması gereken ise

=Track!$K$5:$K$5000

şeklindedir... ( Bu ise referans hücre aralığı)

Ad Tanımlama formülünüzü yukarıdaki şekilde değiştirin göreceksiniz. Örnek olarak gönderdiğim Makro ile dediğim dosyada bunlar zaten mevcut... Makro düğmesini kaldırın.. ilk hücrelerde formüller var. Aşağıya doğru kopyalayın. Olur size formüllü çözüm..

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Aşağıdaki formülü deneyiniz.

Tek sorun tekrarlı liste oluşmaktadır.

Kod:
=EĞERHATA(İNDİS($K$5:$K$2000;KÜÇÜK(EĞER(ESAYIYSA(MBUL(DEVRİK_DÖNÜŞÜM(EĞER($U$5:$U$14<>"";$U$5:$U$14));$K$5:$K$2000));SATIR($K$5:$K$2000)-4);SATIRSAY(S$5:S5)));"")