Syn. İMRANCUHADAR;
Sorunuz basit gibi ama tam net değil.
1- 1.terfi için 2456 kullanım çıkarmışsınız. bunun karşılığınıda Sayfa1 de 850 olarak belirtmişsiniz.
2- 2. terfi için 2.terfi sayfasında 2212 değerini bulmuşsunuz. ve bununda karşılığı olan değeri sayfa1 de 480 olarak belirtmişsiniz.
2.terfi bedelini 2.terfi kullananlar ödeyecek (burası anlaşılır)
1. terfi ödemesini 1.terfi kullananlar+2. terfi kullananlar ne kadar ödeyecek?
eğer 2. terfide kullanılan miktarın önemi yok diyorsanız 2. terfide isim olanların 1. kullanımına bakılır atıyorum %3 ünü bunlar ekstradan ödeyecek dersiniz buna göre 1. terfi miktarının %97 si 1.terfi isimlerine dağıtılır. kalan %3 ise bir ve ikide ismi geçenlerin 1. fatura kullanım oranına göre %3 pay edilerek kişinin genel ödemesi gereken çıkarılır.
Ama dediğim gibi "belli bir kısmı" noktasını belirlemeniz gerekiyor.
Mümkünse manuel olarak bir kişinin ödemesini çıkarırsanız (açıklamalı olarak) çözüm dahada kolaylaşır.
İyi çalışmalar.
Teşekkürler sayın Muygun ilginiz için. Sayfadaki veriler tamamen hayal ürünü idi. Ben konunun daha anlaşılabilir olması açısından öyle bir dosya ekledim. Şimdi dosyayı tekrar yenileyerek sorunumu tekrar beirteyim. Birinci terfide bulunan mükellef sayısı ikincisinin yaklaşık iki katı. Ve bu terfiye elektrik faturası haliyle fazla geliyor.
Şu şekilde izah edeyim.
Ben 1. Terfide oturuyorum ve 100 ton kullandım ( 150 Tl elektrik faturası geldi)
Siz 2. Terfi de oturuyorsunuz ve 25 ton su kullandınız (35 Tl Elektrik faturası geldi)
Siz 2. terfide oturmanızdan dolayı 2. terfiye gelen elektriğin tamamını ödeyeceksiniz. Ayrıca 1 terfi aynı zamanda size de su çıkaracağı için 1. terfinin de bir miktarını ödeyeceksiniz. Siz benim kullanmış olduğum suyun 4/1 ini kullanmışsınız ve 37,50 Tllik kısmı size düşüyor. Diğer geri kalan kısmını ben ödeyeceğim.
Şimdi kısa bir örnek daha vermeye çalışayım
İlk terfide ki hane sayısı 10 olsu
2. terfideki hane sayısı da 5
ilk terfiye 100 Tl elektrik faturası gelmiş
2. sine ise 35 TL
İlk terfide tüketilen toplam su miktarı 200 Ton
2. Terfide tüketilen su miktarı ise 50 Ton
2. Terfiye gelen elektrik ve suya zaten 1. Terfi karışmayacağı için elektrik ve su parasını kendileri ödeyecek Mesela 1 ton su 1 tl ise 50 Tl su parası ve 35 Tl elektrik parasını 2. si kendileri ödeyecek.
1 Terfi ise 100 Tl elektrik faturasının 65 Tlsini kendileri ödeyecekler. 65+200 = 265 Tl yani.
Kısaca 1 terfi sadece kendi kullandıkları oranda elektik parasını öderken 2. Terfi hem kendi elektriklerini hemde 1. Terfinin elektriklerinden bir kısmını ödeyecekler.
Merhaba;
Dosyayı yenileyeceğinizi belirtmişsiniz ama galiba unuttunuz.
Neyse eski örnek üzerinden devam edelim.
Umarım doğru yorumlamışımdır. (bir noktada takıldım 2.terfi kullananlar 1. terfi ödemesine katkıda bulunurken 1. kullanım oranı üzerinden mi katılacaklar? yoksa 2. mi?)
ben bu tabloda 2.yi aldım.
Eğer bunun tersi ise sonuç sayfasında W5 hücresinde formülün sonundaki terfi2kull yazısını terfi1kull yapıp aşağı doğru çoğaltacaksınız.
Eki inceleyin Manuel sonucunuzla mukayese edin.
İyi çalışmalar.
Sizlere daha iyi bir deneyim sunabilmek icin sitemizde çerez konumlandırmaktayız, web sitemizi kullanmaya devam ettiğinizde çerezler ile toplanan kişisel verileriniz Veri Politikamız / Bilgilendirmelerimizde belirtilen amaçlar ve yöntemlerle mevzuatına uygun olarak kullanılacaktır.