• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Çıkan sonuç negatif ise sıfır olsun

Excel Vers. ve Dili
excel- 2003 Türkçe
Kolay gelsin arkadaşlar. Aşağıdaki formül ile gelir vergisini hesaplıyorum işin içine başka şeyler girince bazen negatife dönüyor. Ben istiyorum ki eğer formülün sonucu sıfırdan (0) küçük ise yani negatif ise sonuç 0 olarak kalsın.

=EĞER(F18="";"";YUVARLA(AŞAĞIYUVARLA((VERGİ2012(AU18;AT18)-AD18)/0,05;1)*0,05;2))

Kod:
=EĞER(F18="";"";mak(0;YUVARLA(AŞAĞIYUVARLA((VERGİ2012(AU18;AT18)-AD18)/0,05;1)*0,05;2)))

olarak dener misiniz?

yusuf bey teşekkür ederim formül olmuş ta benim işi çözmedi. Başka birşey denemek istiyorum.
Aşağıdaki formüle şöyle birşey ekleyebilirmiyiz. Eğer AG18 hücresi negatif ise aşağıdaki formüle AG18 deki değeri toplasın. Bu olursa işimi çözecek galiba

=EĞER(F18="";"";EĞER(Personel_Bilgi!AF18>0;YUVARLA(AŞAĞIYUVARLA((AT18*0,15)/0,05;1)*0,05;2);DÜŞEYARA(Personel_Bilgi!J18;AsgariOran;4;0)))

Kod:
=EĞER(F18="";"";EĞER(Personel_Bilgi!AF18>0;YUVARLA (AŞAĞIYUVARLA((AT18*0,15)/0,05;1)*0,05;2);DÜŞEYARA(Personel_Bilgi!J18;Asgari Oran;4;0))+eğer(AG18<0;AG18;0))

Olarak deneyiniz ama daha kesin çözüm için örnek dosya eklerseniz daha iyi olur.

Bu formülü denermisiniz. :cool:

Kod:
=EĞER((EĞER(F18="";"";YUVARLA(AŞAĞIYUVARLA((VERGİ2012(AU18;AT18)-AD18)/0,05;1)*0,05;2)))<0;"0";EĞER(F18="";"";YUVARLA(AŞAĞIYUVARLA((VERGİ2012(AU18;AT18)-AD18)/0,05;1)*0,05;2)))

dosyayı ekledim arkadaşlar

dosya ekte arkadaşlar kolay gelsin.

Ekli dosyalar

Şunu dener misiniz:

Kod:
=EĞER(F11="";"";MAK(YUVARLA(AŞAĞIYUVARLA((VERGİ2012(AU11;AT11)-AD11)/0,05;1)*0,05;2);YUVARLA(AŞAĞIYUVARLA((VERGİ2012(AU11;AT11)-AD11)/0,05;1)*0,05;2)+AD11))

Yalnız şunu unutmayın, faydalanılan asgari geçim indirimi, hesaplanan gelir vergisinden daha yüksek olamaz.

Yusuf bey ben Asgari geçim indirimi formülü için demiştim. Siz gelir vergisine uygulamışsınız. Böyle olunca da gelir vergisi üzerine asgari geçim indirimini topluyor.

Sıkıntı şu normalde formül tutuyor. Ama işin içine özel hayat sigortası girince gelir vergisi eksi veriyor. Maliye de bunu asgari geçim indiriminden düşürek çözüm bulmuş.

Valla çok karıştırmışsınız, Bu kadar karışıklığa gerek yoktu. kural şudur: Önce gelir vergisi matrahı bulunur, bu bulunurken varsa özel sigortası ve sakatlık indirimi bu matrahtan düşülür. sonuçta bulunan matrah 0'dan küçük olamaz. Daha sonra bu matraha ve süregelen matraha göre gelir vergisi hesaplanır. Bu da doğal olarak 0'dan küçük olamaz. son olarak asgari geçim indirimi hesaplanan gelir vergisinden fazla olmamak şartıyla hesaplanır.

Kısacası siz gelir vergisini hesaplarken peşinen asgari geçim indirimini düşmeyeceksiniz ya da matrahı eksi çıkarmayacaksınız. Gelir vergisi hesaplandıktan sonra asgari geçimi hesaba katacaksınız.

Ben şu şekilde uygularım genelde:

Süregelen matrah - Aylık matrah - Hesaplanan gelir vergisi - Asgari geçim indirimi - Kesilen gelir vergisi

Ya formüller karaşık olabilir. Formüller k onusunda pek usta olduğumu söyleyemem. Benim izlediğim yolda sizin kinin aynısı Sadece şurda fark var "Asgari geçim indirimi gelir vergisinden fazla olmamak kaydıyla hesaplanır"demişşiniz ya ben bunu gelir vergisini kıyaslayarak yapmadım. Bunu nasıl yaparım bu konuda yardım ederseniz sevinirim.

Gelir vergisinden peşinen asgari geçimi düşmemelisiniz. normal bir şekilde gelir vergisi hesaplayın. Daha sonra asgri geçim indirimini gelir vergisine bağlayın. Benim yaptığım gibi gelir vergisi için 2 sütun kullanın, birinde normal bir şekilde gelir vergisi hesaplatın, diğerinde de hesaplanan gelir vergisinden asgari geçim indirimini düşürün.

Ya farklı bir sütun acmadan olsun istemiştim. Neyse bu şekilde yapacağız o zaman. Teşekkürler kolay gelsin.

Zaten nakit fişlerinde de gelir vergisi asgari geçim düşülmüş haliyle değil hesaplanan haliyle kaydedilmektedir. Doğru olan uygulama budur.

Geri