Çok fazla koşullu sayma ve atıllık problemi

degirman

Altın Üye
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
12-05-2026
Ustalara selam,

Elimde, sayıları sürekli artan ve şu an itibariyle bile oldukça fazla veri içeren bir listeyle, bu listedeki verilere ilişkin istatistiki bilgileri hesaplayan tabloları içeren bir excel dosyası var.

Sözkonusu tablolarda birçok değişken ve koşula göre, birçok sayma işlemi yaptırmak gerekmektedir.

Bir kısmını çözmüş olduğum bu problemin, henüz kısmen çözülmüş olmasına karşın daha şimdiden Excel dosyasının işleyişinde yarattığı atıllık, dosya kullanıcılarını canından bezdirecek gibi görünmektedir.

Gereken tüm açıklamaları dahil ettiğim dosyam ekte olup, konunun benim için taşıdığı yüksek derecede önem itibariyle, zamanını, zekasını ve tecrübesini kullanıp problemin çözümünü tamamlayacak veya alternatif bir çözüm bulacaklara şimdiden çok teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

degirman

Altın Üye
12-05-2026
Excel 2003 kullanan yardımseverler için

.xlsx uzantılı dosyamı .xls formatlı haliyle yeniden yüklüyorum. Bazı koşullu biçimlendirmeler ve formüller çalışmayabilir ama en azından gerekli açıklamalar okunabilir.

Ekli dosyalar

degirman

Altın Üye
12-05-2026
Aynı problemin daha basite indirgenmiş hali

Tahmin ediyorum ilk gönderdiğim dosyayı açanlar çok fazla zaman ve emek isteyen çetrefilli bir işle karşılaştıklarını düşünüp hiç dokunmadılar bile dosyaya.
Böyle düşünmekte de haklılar zaten.
Ben de yeni bir model oluşturarak problemi daha basite indirgedim.
Yeni haliyle ekte olan probleme, çok ihtiyacım olan pratik çözümü bulacak ustaya gerçekten minnettar kalıcam.

Tüm excel.web ailesine sevgiler, saygılar.

Ekli dosyalar

fedeal

Banned
Excel Vers. ve Dili
2003 tr
selam eki inceleyin,buda fonksiyonla yapıldıgı için sizin kendi çalışmanızdan farkı varmı bilemiyorum ama belki işinize yarar,saygılar.

Ekli dosyalar

degirman

Altın Üye
12-05-2026
Kesinlikle çok işime yarayacak! Benim bunun yanında ilkel kalan çözümümde ara tablolar olduğundan fonksiyon karmaşası had safhadaydı. Hemen gerçek verilerime uyarlıycam. Çok çok teşekkür ederim.

Artık biraz fazla oluyorum sanırım ama; aynı dosyayla ilgili gerçekleştirmeyi çok istediğim bir iş daha var:
Burada yaptığımız sayma işlemiydi ve sayenizde tam olarak çözüldü.
Peki bu koşullara uygun satırları, ayrı bir sayfada gösteren bir fonksiyonel formül bulabilir miyiz?

Demek istediğim, dosyanın şu anki halinde herşey Sayfa1'de olup bitiyor. A, B, C, D isimli başka sayfalarımız da olsa ve Sayfa1'deki tüm kritik sıcaklığı aşmış olan A'lara ait satırlar A sayfasında, B'lere ait satırlar B sayfasında ... görünse.

Koşul: Mesela A'ya ait bir satırın A isimli sayfada görünebilmesi için Yeşil, Mavi veya Kırmızı'dan sadece birinin bile kritik değerler üzerinde olması yeterli.
Yapmak istediğimin yine elle hazırlanmış hali ekteki dosyadadır.

Sizi de yorduk Fedeal hocam ama kusuruma bakmayın. Yeniden çok teşekkür ederim, gerçekten şu ana kadar yaptığınız yardım bile çok makbule geçti.

Hayırlı akşamlar.

Ekli dosyalar

fedeal

Banned
Excel Vers. ve Dili
2003 tr
yapmak istediginiz a,b,c,d sayfalarından verileri sayfa1'e sıralatmak ; yoksa sayfa1'den a,b,c,d sayfalarına verileri almakmı?

fedeal

Banned
Excel Vers. ve Dili
2003 tr
yanlız burda şöyle bir sorun var tabloda b23x b yerine göre 2 kayıt var kullandıgımız formül topla.çarpım oldugundan bu iki değeri toplayıp sayfaya 210 olarak atmış.gerçek tablonuzda bu şekilde 1 den fazla kayıt varsa bu formül yerine altarnatif bir formül düşünelim.

degirman

Altın Üye
12-05-2026
Örnekleme yaparken ben hata yapmışım. Aynı yerde, aynı binada, aynı cihazda birden fazla ölçüm yapıp değerleri tabloya girmek mümkün ama, tabloda bu değerler girmek için ilgili cihazın karşısında başka sütunları kullanıyorum.
Yani, gerçek tablomda, bahsettiğiniz b23X verisi gibi mükerrer bir kaydın olması mümkün değil.

Gönderdiğiniz dosyanın benim en son gönderdiğimden bir farkını göremedim Fedeal hocam? Bir karışıklık oldu sanrım :)

degirman

Altın Üye
12-05-2026
Hayırlı geceler hocam,

Yani, gerçek tablomda, bahsettiğiniz b23X verisi gibi mükerrer bir kaydın olması mümkün değil.

Gönderdiğiniz dosyanın benim en son gönderdiğimden bir farkını göremedim Fedeal hocam? Bir karışıklık oldu sanrım :)

İsteğimi tam olarak ifade edememiş olabilirim;

En son eklediğim dosyada, A, B, C, D sayfalarındaki tabloların otomatik oluşmasını ve Sayfa1'deki veri listesine yeni veriler eklendikçe bu tabloların güncellenmesini istiyorum.

Şimdiden elinize sağlık.

degirman

Altın Üye
12-05-2026
Gecenin bu saatinde kafalarla birlikte mesajlar da karıştı; özelden de mesaj tıp dikkatinizi çekmeye çalışıyordum, buradan yazmışım yine.

Kusura bakmayın, yaptığınız değişikliği şimdi farkettim. A,B,C,D'deki yerleşik tabloların verilerinin Sayfa1'den alınmasını istediğimi sanmışsınız sanırım.

Mümkünse, A,B,C,D deki tabloların kendiliğinden oluşmasını istiyorum.
Mesela Sayfa1'de A'ların tüm mevcut sıcaklık değerlerini silip, yerlerine kritik OLMAYAN sıcaklık değerleri yazarsak A isimli sayfadaki tablo yok olsun.

fedeal

Banned
Excel Vers. ve Dili
2003 tr
şimdi anladım;
sadece a sayfasını yaptım
sayfa1 ax2 hücresi(sarı hücre) krıtik sıcaklık alt limitini yazın ben şu an 70 olarak yazdım.

bu şartlarda 7 kayıt listeleniyor krıtik limiti 80 yaparsanız 2 kayıt listeleniyor.

inceleyin umarım istediginiz olmuştur.

Ekli dosyalar

degirman

Altın Üye
12-05-2026
Kritik değer aralıkları 75-90, 91-120, >120.
Yani, Sayfa1'deki bir satırın A,B,C,D sayfalarına çağrılması için osatırdaki sıcaklık değerinin 75'E EŞİT VEYA 75'TEN BÜYÜK olması gerekiyor. Bu şartı birden fazla kez sağlaması önemli değil.

Uzakta bir tesisteki bir cihazın üç noktasının veya iki noktasının değil de sadece bir noktasının aşırı ısındığını düşünün, bu bakım veya onarım yapmak için o cihazın yanına gitmek için yeterli bir sebep.
Burada da yapmaya çalıştığımız "hangi cihazlar müdehale gerektirmektedir" bilgisini A,B,C,D bölgelerine göre gruplandırarak görmek.

degirman

Altın Üye
12-05-2026
İŞTE BUDUR! Yaşa be Fedeal hocam! Allah seni de sevindirir inşallah yakın zamanda.
İstediğimden daha iyisi olmuş, kritik sıcaklık sınırını ayrı bir hücrede değişken olarak düşünmeniz, esnek bir yapı sağlamş ki bu da benim işime daha çok yarar.
Çok çok teşekkür ederim.
Hayırlı geceler.

fedeal

Banned
Excel Vers. ve Dili
2003 tr
sayfa1 ax2 hücresi(sarı hücre) krıtik sıcaklık alt limitini 74 olarak yazın

fedeal

Banned
Excel Vers. ve Dili
2003 tr
İŞTE BUDUR! Yaşa be Fedeal hocam! Allah seni de sevindirir inşallah yakın zamanda.
İstediğimden daha iyisi olmuş, kritik sıcaklık sınırını ayrı bir hücrede değişken olarak düşünmeniz, esnek bir yapı sağlamş ki bu da benim işime daha çok yarar.
Çok çok teşekkür ederim.
Hayırlı geceler.
işinize yarayacagına sevindim,iyi geceler.

degirman

Altın Üye
12-05-2026
yanlız burda şöyle bir sorun var tabloda b23x b yerine göre 2 kayıt var kullandıgımız formül topla.çarpım oldugundan bu iki değeri toplayıp sayfaya 210 olarak atmış.gerçek tablonuzda bu şekilde 1 den fazla kayıt varsa bu formül yerine altarnatif bir formül düşünelim.
Selamlar,
Fedeal hocam, binlerce veriyi içeren tablomdaki verilerin, dediğiniz gibi 1'den fazla kayıt içermesi gözümden kaçmış :(

Bu harika forumdan ve vesilesiyle sizden öğrendiklerimi görüşüm yettiğince uygulamama rağmen hala tam olarak çözüme kavuşamamış olan problemimi, gerçek tablomu ekleyerek fikrinize sunuyorum.

Ekli dosyalar