ÇOKETOPLA FONKSİYONU ile şartlı toplama işlemi

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Windows 11 TR, Excel 2021 64 Bit Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
02-10-2028
iyi geceler,
Sürekli giriş yapılan bir tablomuz var. Bu tabloda tarih te giriliyor (12.09.2017 formatıyla) Bu tablodaki verileri ÇOKETOPLA fonksiyonu ile AY ve YIL'a göre KAR/ZARAR toplamı hesaplanabilir mi? Bu işlemin fonksiyonla yapılmasını istiyorum. Makro ile yapılmasını istemiyorum. Ayrıca formül sade ve anlaşılır olmalıdr. Tablo ektedir. Soru dosyada da açıklanmıştır.
Yardımcı olacak kişiye şimdiden teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Deneyiniz.

E4;

Kod:
=ÇOKETOPLA(KAR!R:R;KAR!B:B;İSTATİSTİKLER1!B4;KAR!C:C;">="&1*("01."&EĞER(C4="YIL";"01";C4)&"."&D4);KAR!C:C;"<="&SERİTARİH(1*("01."&EĞER(C4="YIL";"12";C4)&"."&D4);1)-1)

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
02-10-2028
Öncelikle teşekkür ederim.
Formülü E4 hücresine yapıştırdım ve çeşitli denemeler yaptım çalıştı.
Elinize emeğinize sağlık. Yanlız Korhan Bey, formül çok karışık.Ben aynı zamanda formülü anlamak istedim ama çok karışık geldi bana. Daha sade kolay anlaşılır başka bir alternatifi var mı acaba.
Birde E5 hücresine (Sadece yıl ı esas alan formülüde yazarmısınız.
teşekkür ederim.

Excel Vers. ve Dili
2016 xlsm
30-12-2020
Cumas Bey Resimde gösterdiğim kısmı nasil sabitlediniz acaba çok merak ettim.

byfika

Altın Üye
Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel Vers. ve Dili : Ofis 2016 Tr
13.09.2027
merhabalar, A1 den S3 e kadar olan kısım mı?

byfika

Altın Üye
Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
13.09.2027
Merhabalar,
Öncelikle sayfanızın bu bölümünü hazırlayın ve aktif sayfanın kod bölümüne aşağıdaki kodu yazın. A1 den S3 kadar olan kısım sabit kalacaktır ve değişiklik olmayacaktır.
İyi çalışmalar..
Sayfanın kod bölümüne:

Private Sub Worksheet_BeforeRightClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
Cancel = True
End Sub

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Not Intersect(Target, [A1:s3]) Is Nothing Then
With Application
.EnableEvents = False
.Undo
.EnableEvents = True
End With
End If
End Sub

Excel Vers. ve Dili
2016 xlsm
30-12-2020
Denedim ama olmadı Byfika bey ben de A1 ile I1 arasını sabitleyeceğim. olan kısmı değiştirdim ama olmadı.

byfika

Altın Üye
Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
13.09.2027
Merhabalar,
Örnek kitaptaki başlıkları değiştirin, hücreden çıkınca tekrar eski başlık gelecektir.
İyi Çalışmalar

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2016 xlsm
30-12-2020
Bunda da dediğim şey olmuyor. Cumas bey' in dosyasını indirip tam olarak gördünüz mü ? yoksa benim sistemde mi sorun var acaba

byfika

Altın Üye
Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
13.09.2027
Hatalı girilimişdir.

Son düzenleme:

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Merhaba,

Görünüm-Hücreleri Dondur menüsü yardımıyla üst satırları dondurabilirsiniz.

Sn. Cumas,

Ekteki dosyada formülü yardımcı hücre kullanarak daha okunaklı hale getirdim. İnceleyiniz.

Ekli dosyalar

byfika

Altın Üye
Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
13.09.2027
Merhabalar,
Başka bir şekilde ekteki dosyada gönderiyorum bu çalışır herhalde, örnek ve word dosyasında açıklama var. Ama sizn isteğiniz başlıklar sabit kalsın aşağıdan indikce satırlar yukarı çıksın istiyorsanız, satır 2 yi seçip görünüm sekmesinden bölmeleri donduru seçip BÖLMELERİ DONDUR u Tıklayın.
İyi Çalışmalar

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
02-10-2028
Merhaba,

Görünüm-Hücreleri Dondur menüsü yardımıyla üst satırları dondurabilirsiniz.

Sn. Cumas,

Ekteki dosyada formülü yardımcı hücre kullanarak daha okunaklı hale getirdim. İnceleyiniz.
İyi Geceler,
Özellikle Korhan Bey size tekrar teşekkür ederim ve ilgilenecek herkese şimdiden teşekkür ediyorum.
Korhan bey yazdığınız formüller çalışıyor ama bana çok karmaşık geldi ve hiç anlamıyorum. Sonra anlamadığım formülleri kullanmak istemiyorum. Dosyayı yeniden düzenledim ve sorularda dosyada mevcuttur. Daha önce yüklediğim dosya aracılığıyla sorduğum sorularda istediğimi tam anlatamadım. Ayrıca hazırlamış olduğum tabloda yanlış anlamalara neden olacak öğeler vardı. Bu yüzden Tabloyu yeniden düzenledim ve isteğimi tam anlatmak için yeni açıklamalar ekledim ve eski açıklamaları gözden geçirdim. Yeniden hazırladığım dosya ektedir. Tekrar bakarsanız ve dosyada yazdığım ve işe yaramayan formülleri de bir değerlendirseniz size minnettar kalacağım. (Bu yazımdan sonra tamamen düzeltilmiş bir dosya yüklediğim halde İlk yüklediğim dosyayı indirip onun üzerine çözüm sunanlar olduğu için o dosyayıda değiştirdim ve burdaki dosyayla aynı oldu)
Kolay gelsin

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Merhaba,

Mesajınızda ısrarla ÇOKETOPLA ile çözüm istediğiniz için bu şekilde cevap vermiştim.

Veri doğrulama alanlarınızda ay adını ve yılı kullanmışsınız. Fakat kaynak tablonuzda bu alan TARİH olarak kullanılmış.

Doğal olarak veri doğrulama seçimlerinizi tarihe çevirip fonksiyon içinde kullanmak gerekiyor. Bende ilk cevabımda bu işlemi yapmıştım. Sonra formülün karışık geldiğini belirttiniz. Daha anlaşılır olması için bu tarihe çevirme işlemini başka hücrelerde hazırladım ve ÇOKETOPLA içinde kullandım. Bu işlemde sanırım size karışık geldi.

Bu durumda iki alternatifiniz var ya formülleri biraz daha iyi öğrenmek ya da yardımcı alanlar kullanarak bildiğiniz formülleri kullanarak sonuca ulaşmak.

Sn. ogrenci'nin çözüm önerisi bu yönde hazırlanmış bir dosyadır. İncelemenizi öneririm.

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
02-10-2028
Merhaba,

Mesajınızda ısrarla ÇOKETOPLA ile çözüm istediğiniz için bu şekilde cevap vermiştim.

Veri doğrulama alanlarınızda ay adını ve yılı kullanmışsınız. Fakat kaynak tablonuzda bu alan TARİH olarak kullanılmış.

Doğal olarak veri doğrulama seçimlerinizi tarihe çevirip fonksiyon içinde kullanmak gerekiyor. Bende ilk cevabımda bu işlemi yapmıştım. Sonra formülün karışık geldiğini belirttiniz. Daha anlaşılır olması için bu tarihe çevirme işlemini başka hücrelerde hazırladım ve ÇOKETOPLA içinde kullandım. Bu işlemde sanırım size karışık geldi.

Bu durumda iki alternatifiniz var ya formülleri biraz daha iyi öğrenmek ya da yardımcı alanlar kullanarak bildiğiniz formülleri kullanarak sonuca ulaşmak.

Sn. ogrenci'nin çözüm önerisi bu yönde hazırlanmış bir dosyadır. İncelemenizi öneririm.
İyi Günler,
Son yüklediğim tabloda yeni açıklamalar ve sorularım vardı. Baktınız mı bilmiyorum. 2 noda bulunan cevabınızda bulunan formüldeki (=ÇOKETOPLA(KAR!R:R;KAR!B:B;İSTATİSTİKLER1!B4;KAR!C:C;">="&1*("01."&EĞER(C4="YIL";"01";C4)&"."&D4);KAR!C:C;"<="&SERİTARİH(1*("01."&EĞER(C4="YIL";"12";C4)&"."&D4);1)-1) EĞER(C4="YIL" ifadesi var. Halbuki tabloda C4 hücresindeki YIL ifadesi yalnızca bir başlık, bir açıklamadır; bir parametre değildir. Böyle olduğu halde Formülde C4 hücresindeki bu ifade bir parametre olarak kullanılmış. (Bu 2 nolu cevabı yazarken Baktığınız dosya ogrenci kullanıcısının verdiği 16 nolu cevabın ekinde mevcuttur. Ben bu tabloyu sonradan çok değiştirdim)Sanıyorum sorumu tam anlatamadığım için bu durumuda burada belirtmek ve dosyamın tekrar indirilerek incelenmesini istiyorum. Ayrıca yukarda alıntıladığım açıklamanızda Kaynak tabloda Tarih kullandığımı fakat Veri doğrulama alanında Ay adı ve YIL kullandığım için bu AY adını ve YIL'ı tarihe çevirdiğinizi ve bu şekilde formülde kullandığınızı belirtmişsiniz. Ben dosyada tamda bu kısımla ilgili soru sormuştum ve cevabını alamıyorum. Sizin yaptığınız gibi AY adı ve YIL'ı tarihe çevirip formülde kullanacağımıza, Kaynak dosyadaki tarihi AY adı ve YIL'a çevirerek formülü düzenlemek mümkünmüdür. Yani Yardımcı veya ek alan kullanmadan METNEÇEVİR fonksiyonunu formülün içinde (Yüklediğim dosyada bulunan AÇIKLAMA 2' de belirttiğim gibi) kullanarak hesaplamaları yapabilir miyiz.
Uzattım biliyorum ama özellikle dosyadaki AÇIKLAMA 2 de yazdığım sorularla ilgili cevap alamadığım için tekrar bu cevabı yazmak zorunda kaldım.
Teşekkür eder kolaylıklar dilerim.

Son düzenleme:

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
.

Sorunuza başka bir bakış açısı getirerek daha kullanışlı, hızlı ve pratik bir çözüm öneriyorum.

Bu dosyada Tablo, Özet Tablo ve Dilimleyici kullanılmıştır.

KAR sayfasına veri girip, Rapor sayfasına geçince Özet Tablo güncellenir.

.

Ekli dosyalar

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
02-10-2028
Teşekkür ederim İdris Bey, Ben formül kullanılarak yapılmasını istemiştim. Daha önce de belirtmiştim. Özet tablonun sınırlılıkları içinde kalmak istemiyorum. Özet tablonun görünüşü çok kötü ve karmaşık. Ayrıca bu dosyayı cep telefonuna yüklediğimde sorun çıkabilir. Çıkmasa bile görünüş kötü. Bir zahmet dosyadaki AÇIKLAMA 2 de yazdığım formüllerle ilgili yorum alabilir miyim. Açıklama 2 deki formüller çalışmadı ama mantığı bana doğru geldi. Bu formülleri doğru düzenleyerek hesaplama yapmak mümkün mü?
Kolay gelsin.

Son düzenleme: