Çoklu hücre arama ve değer yazdırma

Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
Merhaba,

vlookup, index ve match ile sorunumu çözmeye çalıştım ancak bir türlü başarılı olamadım. Başlıklarda arama da yaptım ama benzeri bir sorun bulamadığım için yeni başlık açtım. Herkese yardımcıları için şimdiden teşekkür ederim.

Excel'de 1. sayfada ham verilerim mevcut. 2. sayfada ise vlookup formülü ile 1. sayfadaki "text" verisini bulup yan hücresindeki değeri 2. sayfadaki yerine yazdırıyorum. Normalde 1. sayfada ilk sütunda "text" ikinci sütunda ise "number" verileri bulunuyor. Bunlarda zaten sorun yok, vlookup ile hepsini aldım. Ancak 1. sayfada bazı verilerin "text" leri uzun olduğu için birden fazla hücreye yayılmış şekilde. Benim yapmak istediğim, 2. sayfada formülü yazarken 1. sayfada yan yana sıralı olacak şekilde hücreleri araması ve bunlara komşu olan sağdaki "number" verisi alıp 2. sayfaya yazdırması. Umarım çok karışık anlatmamışımdır. Ekteki görseli de incelerseniz muhtemelen anlayacaksınız.

Kendinize dikkat edin, teşekkür ederim.

ÖmerFaruk

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-64
Daha iyi anlaşılması için örnek dosyanızı dosya yükleme sitelerine yükleyerek link verebilir misiniz

Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
Dosyaya aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz. Verilerim hep aynı formatta geliyor. O nedenle ham veriye uygun bir formül oluşturup her seferinde ham veriyi düzenlemekle vakit kaybetmek istemiyorum.

Teşekkür ederim.

Örnek Dosya

Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
Korhan bey vakit ayırdığınız çok teşekkür ederim.

Formülün mantığını oturtmak biraz zaman alacak. Tekrar sorum olursa yine bu başlık altından paylaşırım.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Formülü şu şekilde kurguladım.

İlk önce üç sütuna göre arama yapıyor. Bu arama sonucunda hata oluşmazsa ki bu sizin 5. satırdaki kriterlerinizin sonucu oluyor. Formül bu sonucu size verir

Eğer üçlü aramada hata oluşursa bu sefer iki sütuna göre arama işlemi yapıyor. Yine aynı şekilde formül size bu sefer ikili arama sonucu verir.

Eğer ikili aramada hata oluşursa tekli arama yaparak sonucu size verir. Tekli aramada hata oluşursa formül size boş ("") sonucunu verir.

Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
Formülü şu şekilde kurguladım.

İlk önce üç sütuna göre arama yapıyor. Bu arama sonucunda hata oluşmazsa ki bu sizin 5. satırdaki kriterlerinizin sonucu oluyor. Formül bu sonucu size verir

Eğer üçlü aramada hata oluşursa bu sefer iki sütuna göre arama işlemi yapıyor. Yine aynı şekilde formül size bu sefer ikili arama sonucu verir.

Eğer ikili aramada hata oluşursa tekli arama yaparak sonucu size verir. Tekli aramada hata oluşursa formül size boş ("") sonucunu verir.
Korhan bey,

Aramayı sütun bazlı yapmak yerine ham verilerin bulunduğu birinci sayfanın tamamında yapıp karşılık gelen değerleri ikinci sayfaya yazdırmak istersem sadece array ve lookup_array kısımlarını birinci sayfanın tüm hücrelerini kapsayacak şekilde güncellemem yeterli olur mu?

Teşekkür ederim.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Denemekten zarar gelmez...

Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
Korhan bey,

Sizin gönderdiğiniz dosyayı baz alarak 3-4 saat uğraşmama rağmen bir türlü beceremedim. Müsait olduğunuzdaki gönderdiğim dosyayı inceleyebilir misiniz? Ham veri sayfasında bulunan ve sarı ile işaretlenmiş verileri bulmaya çalışıyorum. Tek sütunda tanımlanan verilerde sorun yok. Onları hem vlookup ile hem de sizin yazdığınız formülü kullanarak alabiliyorum. Ancak diğerlerini almayı başaramadım. Örneğin potasyum değeri 4. sütunda ama onu şablon sayfasına çekemedim. Bir de verilerimiz her zaman bu şekilde geliyor. Yani potasyum değeri her zaman 4. satırda yer alıyor.

Vaktiniz olur da incelerseniz çok sevinirim.

İyi çalışmalar

Örnek Dosya

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
İlk olarak şunu belirtmek isterim. Kullandığımız formül DİZİ formüldür. Formül hücreye uygulandıktan sonra cursor hücrede aktif durumdayken CTRL+SHIFT+ENTER tuşlarına basarak hücreyi terk etmeniz gerekir. Aksi durumda formül doğru sonucu üretmez.

İkinci olarak sarı renkle işaretlediğini veriler "F" sütununa kadar devam ediyor. Bu sebeple formül içindeki ": D" ifadelerini ":F" olarak revize etmeniz gerekir.

Ayrıca formüllerdeki hücre aralıklarını A:A şeklinde tüm sütunu kapsayacak şekilde kullanmayınız. Bu dosyanızda yavaşlamaya sebep olacaktır.

Ek olarak ilk dosyanızda arama işlemi aynı sayfada yapılıyordu. Son dosyanızda farklı sayfadan arama yapılıyor. Bu durumda formülün revize olması gerekir.

"Ham Veriler" sayfanızda 66. satırda göreceğiniz gibi 5 sütuna göre eşleştirme yapılması gerekiyor. Bu durumda da formül sonuç üretmeyecektir. Çünkü en fazla 3 sütuna göre arama yaptırdık.

C2 hücresine uygulayıp deneyiniz. DİZİ formül olarak uygulamayı unutmayınız.

C++:
=EĞERHATA(İNDİS('Ham Veriler'!$A$1:$L$1000;KAÇINCI(B2;'Ham Veriler'!$A$1:$A$1000&" "&'Ham Veriler'!$B$1:$B$1000&" "&'Ham Veriler'!$C$1:$C$1000&" "&'Ham Veriler'!$D$1:$D$1000&" "&'Ham Veriler'!$E$1:$E$1000;0);6);EĞERHATA(İNDİS('Ham Veriler'!$A$1:$L$1000;KAÇINCI(B2;'Ham Veriler'!$A$1:$A$1000&" "&'Ham Veriler'!$B$1:$B$1000&" "&'Ham Veriler'!$C$1:$C$1000&" "&'Ham Veriler'!$D$1:$D$1000;0);5);EĞERHATA(İNDİS('Ham Veriler'!$A$1:$L$1000;KAÇINCI(B2;'Ham Veriler'!$A$1:$A$1000&" "&'Ham Veriler'!$B$1:$B$1000&" "&'Ham Veriler'!$C$1:$C$1000;0);4);EĞERHATA(İNDİS('Ham Veriler'!$A$1:$L$1000;KAÇINCI(B2;'Ham Veriler'!$A$1:$A$1000&" "&'Ham Veriler'!$B$1:$B$1000;0);MİN(EĞER(ESAYIYSA(DOLAYLI("'Ham Veriler'!B"&KAÇINCI(B2;'Ham Veriler'!$A$1:$A$1000&" "&'Ham Veriler'!$B$1:$B$1000;0)&":L"&KAÇINCI(B2;'Ham Veriler'!$A$1:$A$1000&" "&'Ham Veriler'!$B$1:$B$1000;0)));SÜTUN(DOLAYLI("'Ham Veriler'!B"&KAÇINCI(B2;'Ham Veriler'!$A$1:$A$1000&" "&'Ham Veriler'!$B$1:$B$1000;0)&":L"&KAÇINCI(B2;'Ham Veriler'!$A$1:$A$1000&" "&'Ham Veriler'!$B$1:$B$1000;0))))));EĞERHATA(İNDİS('Ham Veriler'!$A$1:$L$1000;KAÇINCI(B2;'Ham Veriler'!$A$1:$A$1000;0);2);"")))))

Yine tam sonucu alamayacaksınız. Çünkü tekrar eden veriler var. Formül ilk bulduğunu getireceği için tekrar eden satırlarda hatalı sonuç alacaksınız.

Bu aşamadan sonra kalan sorunlu verileri elle düzeltirsiniz..