• FORUMU MOBİL UYGULAMADAN TAKİP EDİN

    Forumu isteyen üyelerimiz Tapatalk (Harici bir hizmet) üzerinden mobil uygulamadan takip edebilirler.
    iOS için : https://itunes.apple.com/app/id307880732?mt=8
    Android için : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.quoord.tapatalkpro.activity
    adreslerinden indirebilirsiniz.

    Bir iki haftaya da foruma özel kendi uygulamamız yayında olacak.
ALTIN ÜYELİK Hakkında Bilgi
-----------------------

DCount Fonksiyonu

Taruz

Uzman
Uzman
Katılım
18 Nisan 2007
Mesajlar
2,055
Beğeniler
0
Excel Vers. ve Dili
Access 2010
#1
Merhaba..

Accesste sık kullandığımız fonksiyonlardan biri de DCount fonksiyonudur.. Özelliği, bir kayıt kümesine bağlı bir alanda bulunan kayıtların sayısını belirler.. Bu fonksiyonu sorguda ve VBA editöründe kullanabileceğimiz gibi fom üzerindeki bir denetimde de kullanabiliriz..

Yapısı şu şekilde..:



DCount("ifade/alan", "etkialanı/kayıt kümesi", "kriterler")



İlk kısım yani ifade/alan, kayıt saydıracağımız alanı ifade eder.. Bu kısmı boş bırakamayız.. Bu kısım tablodaki bir alan olabileceği gibi sorguda bulunan bir alan da olabilir.. Sorguda hesaplanarak elde edilmiş (Kalan:[Alınan]-[Verilen] gibi..) veya mevcut alanların dışında oluşturulmuş ifadeleri de kullanabiliriz..

Bu kısımda ayrıca yıldız (*) yani joker karakterini de kullanabiliriz.. Fonksiyon bu durumda alanın değil kayıt kümesinin (tablo veya sorgu) kayıt sayısını, alanın boş veya dolu olup olamdığına bakmaksızın sonuç verir..

etkialanı/kayıt kümesi, ilk bölümdeki ifade ya da alanın bulunduğu tablo veya sorguyu ifade eder.. İsmini bu kısma yazacağız.. Bu kısmı boş geçemeyiz.. Şunu da unutmadan not düşelim, bu kayıt kaynağı eğer sorgu ise harici parametre istemeyen bir sorgu olmalı.. Parametre kaynağı kapalı sorgularda hata döndürür.. Örneklersek; ölçütünü form1 deki bir metin kutusundan alan bir sorgudan DCount ile bir değer almak istiyorsak form1 açık olmalı..

kriterler bölümü zorunlu değil. Bu kısmı oluşturmadan yazacağımız deyimler kayıt kümesindeki tüm kayıtlar üzerinden sonuç verir.. DCount fonksiyonu genelde kritersiz kullanılmaz zaten.. Bu nedenle bu kısmı biraz açalım..

Kriteri uygulayacağımız alan, ikinci kısımda işlediğimiz alan ya da sorguda varolan bir alan olmalı..

Bu kısımda birden fazla alan ve bununla ilişkili kriter kullanabiliriz.. Örnekleyelim..:

Amacımız bir formda bulunan metin1 isimli metin kutusuna Ürünler tablosunda bulunanan Türüalanında bulunan kayıtların sayısını saydırmak..

Önce fonksiyonumuzun ilk iki kısmını oluşturalım..

=DCount("Tur";"Urunler")



Kriter kısmını yazmadığımız için Urunler tablosundaki Tur alanında veri olan kayıtların sayısını aldık..

Bu kısımda şunu da açıklamak lazım.. Bu fonksiyonu form içindeki bir nesnede kullandığımızda başına ( = ) eşittir koymamız gerekir.. Ayrıca kısımları ayıran ( , ) virgül yerine ( ; ) noktalı virgül kullanmalıyız.. (Fonksiyon sorgu içinde kullanılıyorsa da noktalı virgül olmalı)

Şimdi fonksiyona kriter vererek Adı Elma olan kayıtların sayısını öğrenelim..



=DCount("*";"Urunler";"Adi= 'elma' ")




Burada ölçüte aynı tablodaki Adi alanını koyduk ve bize adı elma olan kayıtların sayısını vermesini istedik..

Ölçütte dikkat etmemiz gerek bir önemli nokta da ölçütte kullandığımız tırnaklardır.. Ölçütü sadece elma olarak yazmış olsaydık fonksiyon bunu bir denetim olarak kabul edecek ([elma]) ve türünü çözemeyecekti.. Biz elma kriterinin başına ve sonuna ( ' ) tek tırnak koyarak ölçütün bir denetim olmadığını ve metin veri türünde olduğunu fonksiyona izah ettik..

Ölçüte vereceğimiz sayısal değerlerde (bu ölçüt bir denetimden gelmiyorsa tabii) tırnak kullanmamıza gerek yok.. Örnekleyelim hemen..:

Ürün numarası 2 olan ve Adı alanında kayıt olan Ürünümüzün tablomuzdaki sayısını şöyle alıyoruz..


=DCount("Adi";"Urunler";"UrunId= 2")




Burda da sayısal değeri tırnak koyarak çağıralım..


=DCount("Adi";"Urunler";"UrunId= " & 2)



Görüldüğü gibi sayısal değerlerde ( " ) çift tırnak kullanıyoruz..

Ölçütümüzü form üzerindeki bir metin kutusuna (ismine metin2 diyelim) yazıp fonksiyona buradan da verebiliriz.. Şöyle ki;


=DCount("Adi";"Urunler";"UrunId=" & [metin2])


Ölçütle tırnağın birleşimin şekline dikkat!

Ölçütümüz metin türünde, yani ilk verdiğimiz elma örneğimizdeki gibi olsaydı tırnakları bu şekilde kullanmamız gerekirdi..:


=DCount("Tur";"Urunler";"Adi= '" & [metin2] & "' ")



Şimdi kriter kısmını biraz daha geliştirelim..

UrunAlıs tablosunda, UrunId numarası 2 olan üründen 20.10.2009 tarihinde kaç defa kayıt girilmiş olduğunu bulalım..


=DCount("Alinan";"UrunAlim";"UrunId= 2 and AlimTarih= #20-10-2009#")



Ölçütleri şimdi de metin kutularından çağıralım;



=DCount("Alinan";"UrunAlim";"UrunId=" & [metin2] & " and AlimTarih=#" & Format([metin3];"dd-mm-yyyy") & "#")



Burada dikkat ettiyseniz tarih alanının biçimini değiştirdik.. Sebebi DCount fonksiyonun tarih biçimini gün, ay ve yılı aralarında ( - ) olarak istemesi.. Tabii bu durumu denetimlerin ya da alanların biçimini değiştirerek de düzeltebiliriz..

Tarih ölçütüyle bilinmesi gereken diğer ayrıntı da diğer tüm fonksiyonlarda olduğu gibi tarihi belirtecek ( # ) diyez işareti ile kullanılması gerektiğidir..

Kriter sayısı 2 den fazla olabilir.. Bu konuda kıstlamanız yok..

Şimdi tüm bu kullanım şekillerini VBA için de hazırlayıp, burada nasıl kullanılacağını göstererek bir yerde özet çıkartmış olalım ve de konumuzu tamamlayalım..




'Kritersiz kullanım
Me.Metin1 = DCount("*", "Urunler")

'Metin türünde bir kriter uyguladık..
Me.Metin1 = DCount("*", "Urunler", "Adi= 'elma' ")

'Metin türünde bir kriteri formdaki denetimden verelim..
Me.Metin1 = DCount("Tur", "Urunler", "Adi= '" & [metin2] & "' ")

'Sayısal türdeki bir kriteri formdaki denetimden verelim..
Me.Metin1 = DCount("*", "Urunler", "UrunId=" & [metin2])

'Sayısal ve Tarih türünde iki ayrı kriteri aynı anda kullanalım..
Me.Metin1 = DCount("Alinan", "UrunAlim", "UrunId= 2 and AlimTarih= #20-10-2009#")

'Sayısal ve Tarih türündeki iki kriteri formdaki denetimlerden verelim..
Me.Metin1 = DCount("Alinan", "UrunAlim", _"UrunId=" & [metin2] _& " and AlimTarih=#" & Format([metin3], "dd-mm-yyyy") & "#")
 

Serdar SELEN

Altın Üye
Altın Üye
Katılım
23 Ekim 2007
Mesajlar
308
Beğeniler
0
Excel Vers. ve Dili
İşyerinde Excel 2003 ing
Evde Excel 2007 tr
#2
Merhaba,

Elinize sağlık çok güzel bir paylaşım.
 

assenucler

Altın Üye
Altın Üye
Katılım
19 Ağustos 2004
Mesajlar
2,710
Beğeniler
29
Excel Vers. ve Dili
Office 2016 TR - Windows 10 TR x64
#3
Sayın Taruz;

İyi akşamlar ve hafta sonları..

Süpersiniz... Süper bir anlatım... Sağol varol.. Teşekkürler...
 
Katılım
14 Şubat 2006
Mesajlar
3,430
Beğeniler
0
Excel Vers. ve Dili
( Excel 2010 - İngilizce )
#4
Sn. Taruz

Bilgilendirme ve açıklamalarınız için çok teşekkürler.
 
Üst