Değere Göre Hücre Sayma

Excel Vers. ve Dili
Office 2016 Professional Türkçe 32 Bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
14-03-2022
Herkese hayırlı cuma'lar.

An10 hücresine ( ramazan bayramı çalışma gün sayısı ) formül yazmamız gerekiyor. Eğer bakım sayfasındaki c7 hücresindeki ( yıl ) veri, resmi tatil sayfasındaki b3 hücresine ( yıl ) eşitse işlem yapacak. Eşit değilse 0 ( sıfır yazacak ).

Eğer eşitse;
bakım sayfasındaki c6 hücresindeki ( ay ) veri, resmi tatil hücresindeki ay sütünündaki verilere eşit olan satırları bulup, karşılığındaki gün sayısı rakamına göre, bakım sayfasındaki 1 – 31 arasındaki çalışılan güne bakacak. Eğer ramazan bayramı tatillerindeki günlerde “ç” yazılmışsa, resmi tatil olan günlerdeki “ç” olan hücreleri sayacak. Fakat yarım gün olan dini günlerde “ç” varsa, toplama 0,5 yani yarım gün olarak eklemesi gerekir.
Not: Her yıl Resmi Tatil günleri değiştiği için bu sayfadaki günler her yıl güncellenecektir. Formül kalıcı olması lazım. Bakım sayfasında görüldüğü gibi ramazan bayramı için ayrı, kurban bayramı için ayrı, ulusal bayram için ayrı formül yazılması gerekiyor.
Bu açıklamalara göre formül yazabilir miyiz.
Ben çok denedim yapamadım.

şimdiden teşekkür ediyorum.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
2016 türkçe
kimse seni kaide ye almamış ajan :=) bende bilmiorum ama bilsem yazardım =:)

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
selam,
anladığım kadarıyla formüle edilmiş eki inceleyin...

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
14-03-2022
Teşekkür ederim güzel olmuş. Fakat formatı değiştirmeden yapmamız gerekiyor. Çünkü farklı bir çok excel sayfası veri çekiyordu formata göre. Resmi Tatil sayfasında en sağ sütuna ekleme yapsanız daha iyi olur hocam.

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
selam,
formatı değiştirmeden deyince , Gün lerin formatını mı kastediyorsunuz. Tam anlayamadım.

Excel Vers. ve Dili
14-03-2022
Tamam hocam halletim. Çok teşekkür ederim. Allah Razı olsun. Çok güzel oldu

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
Tamam,
format denilince sizin Resmi Tatil Formatı olduğunu şimdi anlamış oldum.
Ad Tanımlamalarını buna göre düzenlediniz oldu. ad Tanımlamalarında yaptığınız düzenlemelerde formüllerin içerisinde .... SV-2 ibaresi var. Buradaki -2 yerine -5 yazın göreceksiniz sadece sizin verilerinizin bulunduğu alan seçilecektir.
"Dini - Resmi Gün çakışmalarında hangisi isteniyorsa önce o yazılacak… Bak. 01. Mayıs. 2022 ve 23.Nisan.2023 bu açıklamayı anlamadım."
Gönderdiğim dosyadaki tatiller tablosuna baktığınızda, 01 Mayıs 2022 Ramazan bayramı arefe gününe denk geliyor. 23. Nisan.2023 ise ramazan Bayramının bir gününe denk geliyor. Sizin tabloya bakıldığında hem Ramazan var ve hem de resmi tatil var. Bu günlerde çalışan birisi Ramazan da nmı sayılacak , Resmi tatilden mi? Soru buydu. Hangisinden sayılacaksa Onun için Kod (ya RT ya da DR olarak) yazarsınız. Demek istediğim oydu.

Excel Vers. ve Dili
14-03-2022
Hocam o gün çalışıyorsa ne kadar resmi tatile rast gelirse hepsini alacak.
Ad tanımlamayı yapamadım bi bakar mısınız.
Birde resmi tatil kısmını ben düzenledim. Son gönderdiğimde sadece içinde bulunduğumuz yıla ait resmi tatiller girilecek. Her yıl manuel olarak güncellenecek. Fazla bir bilgi olmayacak.

"Ad Tanımlamalarını buna göre düzenlediniz oldu. ad Tanımlamalarında yaptığınız düzenlemelerde formüllerin içerisinde .... SV-2 ibaresi var. Buradaki -2 yerine -5 yazın göreceksiniz sadece sizin verilerinizin bulunduğu alan seçilecektir."
burayı anlayamadım. Benim gönderdiğim son güncel üzerinden yaparmısınız

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
selam,
Ad Tanımlamaları düzenlendi...
Benim dediğim olay zaten 2022 ve 2023 yıllarında... O zamana daha çok var... Şimdi problem yok...
kolay gelsin...

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
14-03-2022
Aynı güne 2 tane resmi tatil gelirse, kanunen çift mesai alınması gerekirken 3 mesai mi alınacak. Yani o gün için resmi tatil 1 mi 2 gün mü sayılır.

Ad tanımlamasındaki KAÇINCI ve KAYDIR formüllerinin çalışma mantığı nedir. Neden kulllanıldı

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
Yok o açıdan söylemedim. O konuda değişiklik yok. Tanımlanmış olan Bayram mesaisi bildiğim kadarıyla ÇİFT katıdır. Diyelim ki 23 Nisan hem Resmi Tatil ve hem de Ramazan Bayramı. Mesai alımında fark YOK... Sizin tabloya baktığımızda 23 Nisan çalışması Resmi tatilde mi görünecek , Ramazan Bayramında mı.. Her ikisinde de görünecekse , görünebilir tabi ki.. Ama dikkat edilecek nokta , tablonuzdaki en son kolonda Toplam kolonu var. 23 Nisan Ramazan 1 yazdık. Resmi Tatile de 1 yazdık. Toplam oldu 2... demek istediğim buydu. Toplam 1 olması için hangisine yazılmasını istiyorsanız Ona ait KOD dursun diğerine KOD yazmayın.

Excel Vers. ve Dili
14-03-2022
Aynı güne 2 tane resmi tatil gelirse, kanunen çift mesai alınması gerekirken 3 mesai mi alınacak. Yani o gün için resmi tatil 1 mi 2 gün mü sayılır. Bunu bilmiyorum. Kanunen nasıl olacaksa formülüde ona göre otomatikleştirelim. Eğer siz bilmiyorsanız ben yarın sorimde size dönüş yapim

Ad tanımlamasındaki KAÇINCI ve KAYDIR formüllerinin çalışma mantığı nedir. Neden kulllanıldı

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
selam,
ad tanımlamaları iki nedenden dolayı kullanıldı.
1 - Liste DİNAMİK yapıda olması için. Şu anda liste sabit bir satırda. örneğin 2016 tatilleri belirli bir satırdan başlayarak belirli bir satıra kadar uzanıyor. Formüllerde bu referans aralığını kullanabilirdik. İleride dedik ki 2017 tatil günlerini de bu listenin altına yazalım. Veya listeye 3 satır ilave edlim istedik. Bu durumda tüm formüllerdeki eski referans aralığını revize etmek gerekecek. Bunu önlemek açısından Liste DİNAMİK yapıldı. Uzamadan / kısalmadan etkilenmesin ve formüllerde revizyona gerek kalmaması açısından.
2 - Topla.çarpım gibi fonksiyonlarda (genellikle kriter sayısının fazladır) gerek formülün yazılması ve gerekse formülün daha anlaşılır olmasının sağlanması amacıyla ad tanımlamalarının kullanılmasında yarar vardır.

DİNAMİK yapının elde edilmesinde genellikle KAYDIR fonksiyonu kullanılır. Başlangıç hücresinden son veri (ya da istenilen veri) hücresine kadar alanın tanımlanması amacıyla kullanılır. KAYDIR fonksiyonunu incelemenizi öneririm. Yardımda arayabilirsiniz. Ya da bir hücreye =KAYDIR( yazdığınızda formül çubuğunun hemen altında fonksiyon açıklaması gelir. Burada KAYDIR üzerine tıkladığınızda direkt KAYDIR fonksiyonu ile ilgili yardım sayfası gelecektir.
Kaçıncı fonksiyonu ise Son Veri nin bulunduğu satır numarası için kullanıldı. Bu fonksiyon bir çok fonksiyonla beraber kullanımı mevcuttur. Aynı şekilde kaçıncı fonksiyonunu da incelemenizi öneriyorum.

Excel Vers. ve Dili
14-03-2022
Bilgi amaçlı sormuştum. Merak ettim çünkü. Açıklamanız için çok teşekkür ederim

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
Rica ederim..
kolay gelsin..