Dinamik Tarihe Göre Çalışan Personellerin Gruplara Ayrılması

Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
12-03-2022
Arkadaşlar Merhaba,

Bir personel takip çizelgesi oluşturdum bu çalışmada iki farklı çalışma sayfam var birisi log ları tuttuğum diğeri de özet sayfası. Ben özet sayfasında değerlerin seçtiğim tarihe göre departman bazlı çalışan/izinli/raporlu olarak farklı hücrelere dinamik olarak gelmesini istiyorum. Çoketopla ve eğer formüllerinin tüm kombinasyonlarını denedim olmadı. Bilen bir arkadaş konu hakkında yardımcı olursa çok sevinirim.

dosya linki : tıklayınız

Excel Vers. ve Dili
Office 2013

Merhaba,
Bende dün bir arkadaşın sizin yapmak istediğiniz şekilde puantaj hazırlamak istedik ve pivot tabloyu kullanmak adına çalışma yaptım.

Senin eklemiş olduğun veri sağ doğru bir tablo verisi "LOG" fakat pivot tablo veri olarak başlıklardan oluşan aşağıya doğru akan bir veriyi sayısal olarak tabloya çevirmeye yarar. Yani anlatmak istediğim senin verin "LOG" veri değil tablo. Tablo olarak bu şekilde bir işlem pivot da alabilirsin fakat pivot sayısal değerleri tablo haline getirdiği için;

Burası önemli: Sayısal veri puantaj tabloda hesaplamayı kolaylaştırır fakat tabloda metin ifadeler mevcut olduğu için;

Sayısal değer verilebilen=
1=X Çalışıyor
0=Üİ Ücretsiz İzinli
0,5=/ Yarım Gün Çalışma
Boşluk= HT Hafta Sonu Tatili

Sayısal değer veremediğim=
Raporlu=R
Yıllık İzin=Yİ
Resmi Tatil=RT
Ücretli İzin="?"
gibi verileri artırabiliriz.

Yani anlatmak istediğim yukarıdaki sayısal değerleri 4 adet yapıp "boşluk dahil" tabloya sayısal bilgileri getiriyorum fakat puantajın kabul gören metin olan ifadeleri değiştirmeye çalışıyorum;

1. Yöntem hücre biçimlendirerek pivot tablonun sayısal değerlerini hücre biçimlendirerek

[=1]"X";[=0]"Üİ";[=0,5]"/";[=""]"HT";Genel

bu 4 adet veri değiştirmenin sadece 2 adet veri değişikliğine izin verilebiliyor yani 2'sini becerdim.

2. Yöntem biçim koşullu biçimlendirme.

Eğer ifadesini şekiller olarak 3 şekil olarak değiştirilebiliyor fakat bizim istediğimiz sayısal değeri metin haline getirmek

Yani senin istediğin pivot sistemi alınabilmekte fakat metin ifadeler olarak değiştirmeyi ve 8 adet metin ifadeyi sayısal getirmek ve toplam sayıda doğru cevap verebilmesi için işlemi çözemedim.

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
12-03-2022
Murat Hocam açıklamalar için teşekkürler ama biraz formüller karışık geliyor. Normalde formüllerle baya haşır neşirimdir iç içe eğer ve eğersay komutlarıyla da oluyor istediğimi yapabiliyorum ama özellikle uyruk kısmında ve vardiya kısmında bu formülleri çalıştıramadım. Oradaki mantığı kuramıyorum biraz daha uğraşacaz gibi duruyor.

Excel Vers. ve Dili
Office 2013
HaciGültekin bey,
Vardiya sisteminde puantaj günlük saat olarak yaptığında yani çalışma saati 1 gün çalıştığı ay toplam saat olarak bunun üstünde ise fazla çalışma saati hesaplanması gibi işlemler yapılabilir.

Fakat çözüm şu ki pivot sayısal değer yerine metin değişikliği yapabilseydim zaten ekstre olarak vardiyalı çalışıp çalışmadığını ve diğer farklı ayrıntıları raporlayabileceksin lakin dediğim 8 adet metin bilgisi gelmediği için diğer ayrıntılı bilgiler gelemedim doğrusu.

Yani veri kişinin çalıştığını nerede çalıştığını hangi vardiya da çalıştığını varsa bir notu olarak ekstre mantığıyla veri girişi ile tablo yapılabilir fakat metin çözümü sağlanamadığı için dediğiniz gibi daha ayrıntılı veriyi tablo haline istediğim şekle sokamamaktayım.

Yoksa sizin kullandığınız gibi neredeyse 1-3 formül ile tüm veriyi raporlar hale gelmekte.

Pivot sayısal değer metin olarak puantaj formatına çevrilebilirse sizin dediğiniz gibi vardiya sisteminde gece-gündüz çalışmada eklenebilir. Tabloda hangi haftalar gece hangi haftalar gündüz olarak tabloda çok rahat görülebilir.

PERSONEL İSİM

TOPLAM PUANTAJ

ÇALIŞTIĞI YER

TARİH

Gün

AY

S

FAZLA MESAİ

ERDOĞAN

OFİS

OFİS

01.01.2025