dll kütüphanesini, hücre içinde fonksiyon haline getirme

aly

Excel Vers. ve Dili
2010 excel
Merhabalar sorumu çok aradım fakat bulamadım, dll kütüphanesini excel içinde fonksiyon olarak kullanmak istiyorum. = yazdığım zaman fonksiyonun gelmesini istiyorum, bu mümkün müdür? Aramalarımda eklenti olarak com eklentisi olarak olabileceğini anladım fakat emin değilim, sizlere danışmak istedi, yardımcı olursanız sevinirim saygılarımla...

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
DLL konusunda çok fazla bilgim yok. Fakat kullanmak istediğiniz fonksiyonun nasıl olması gerektiğini örnek dosya ekleyerek açıklarsanız gerekli kodlar yazılabilir.

Zeki Gürsoy

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 365 (64 bit) - Türkçe
COM eklentisi ve formül olarak tasarlanarak yazıldıysa doğrudan kullanabilmeniz mümkün olmalı. Diğer durumda kendiniz UDF yazıp DLL kodlarını bu UDF içinden çağırarak yapabilirsiniz.

aly

Excel Vers. ve Dili
2010 excel
hocam borsada martiks veya ideal gibi firmalar dll desteği sağlıyor, ben ise bu dll. lisansını alıp bunu excelden emir gönderebilecek şekle getirmek istiyorum, çünkü hesaplamalar genelde excelde ve buradan direkt emir göndermek veya iptal etmek istiyorum. Resimlerde emir gönderme ve diğer fonksiyonlar ile ilgili açıklama paylaştım. = işaretine tıklayınca bu SendMarketOrder seçeneğinin gelmesini istiyorum, içine girilecek bilgiler çarpım fonksiyonu gibi resimdeki gibi açılmasını istiyorum. Örneğin sayı 1 yazan yere sembol, sayı 2 yazan yere miktar girmeliyim. Kısacası Excel üzerinden emir göndermeliyim. COM eklentisi olarak xll. veya xmal. şeklinde olabiliyormuş, yapabilirseniz ücreti karşılığı ödeyebileceğim bir miktarsa öderim. Benim bunu yapabilecek düzeyde bir bilgim yok.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Benim bilgi sahibi olmadığım bir bölüm. Umarım anlayan birileri çıkar.

Zeki Gürsoy

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
hocam borsada martiks veya ideal gibi firmalar dll desteği sağlıyor, ...
Bu firmaları webden incelediğim kadarıyla DLL Library satıyor. Bana COM eklentisi gibi gelmedi. Bu firmalar ile iletişime geçin ve DLL'lerin COM arayüzünün olup olmadığını öğrenin. Eğer yoksa o firmanın DLL'i Excel'de kullanabilmek için yeni bir COM arayüzü olarak sarmalanarak tekrar yazılması gerekir. Ben yazabilirim ancak bu aralar ilgilenemeyeceğim.

Ayrıca emir gönderme gibi işler fomül ile değil komut ile olur ki, bunlar makro kodlarının kullanılmasıyla mümkün olur ve formüllük bir çalışma sistemi olmadığını sanıyorum.

Kolay gelsin...

aly

Excel Vers. ve Dili
2010 excel
Hocam bu firmalar ile görüştüm, COM bağlantısı yok, bunun XLL gibi bir COM eklentisi gerekiyor ve bu eklenti ile arada bağlantı sağlanabiliyor. Formül kısmında condition olursa true dönerse şart gerçekleşir ve emir gönderilir. Firmalar DLL kütüphanesi satıyor

şu videoda anlattığı gibi sizde demiştiniz UDF ile yazılıyor galiba, bu sizce olabilir bir işlem mi?Bize DLL sonuçta sağlanıyor yoksa yapılması güç müdür uğraşmayayım mı?

İlginiz için teşekkür ederim hocam.

Zeki Gürsoy

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Doğrusu bu DLL'lerin arka planda ne yaptığını ve işiniz gereği bu DLL ile ne yapmayı düşünüyorsunuz tam anlayamadım. Ancak şu bir gerçek ki formüller değer(ler) döndürür. "Emir göndermek" diye tabir edilen şey bir metodun yürütülmesi olmalı. Bu da COM arayüzündeki bir metodun VBA kodu tarafından çalıştırılması demektir.

Bu ve benzeri işleri COM arayüzü olacak eklentiyi yazacak kişi ile projeye başlamadan önce iyice istişare etmenizde fayda var. Zor/güç bir iş değildir; proje bitiminde arayüzü nasıl kullanacağınızı tarif etmesini de yazardan isteyin.

Excel Vers. ve Dili
iş:Office 2003 Tr/office 2016trk
ev:office 2003 tr/office 2016trk
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
29/12/2022
Sayın aly;
idealin excel robot örneği vardı o belki işinizi görür. Dll lere bildiğim sadece c# üzerinden erişebiliyorsunuz onu excel vba ya aktarım nasıl olur bilemiyorum.
Matriks iq ile dll başladı ama bayağı zor diye duydum.
kolay gelsin.