Düğme, makro ve fonksiyon hakkında

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 TR
Merhaba arkadaşlar

Şimdi benim birkaç sorum var.excel konusunda biraz yeniyim.
Düğme, makro ve fonksiyon konusunda sorularım şunlar:

1) 12 aylık bir ödeme tablosu oluşturmak istiyorum. İstediğim şey düğmeye bastığımda bir pencere açılıp fiyatı oraya yazmam ve hesapla dediğimde bu fiyatın %20 sini alıp kalanı 1,10 faizle 12 ay eşit taksit hesaplaması ve bu değerleri bi liste halinde yazması.

Mesela;
Düğme ismi 12 Ay ve basıldığında açılan ufak bir pencerede liste fiyatını kutucuğa giriniz demesi ve altında kutu ve onun altında hesapla düğmesi. Kutuya fiyatı yazınca ve hesaplaya basınca bir başka pencerede gösterebilir veya bi sayfa açabilir. Bu açılan sayfada %20 peşinat değeri yazması ve eşit taksik miktarı yazması.

2) Elimdeki stok durumunu rahat bi şekilde kontrol edebilmem için bir düğmeli tablo sistemi düşünüyorum.

Örnekleme verecek olursam;
Diyelimki elimizde 200 tane ev var. Bunlar 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 ve 5+1 ve hepsinden 40 ar tane var. Ve 2 etaptan oluşuyor. Her etapta 2 blok var. Benim istediğim etapların düğme şeklinde olması, 1. etaba bastığımda blokların isimlerini görmem ve onlarında düğme şeklinde olması, blok düğmesine bastığımda o bloktaki dairelerin numaralarını görmek ve onlarında düğme şeklinde olması. Daire düğmesine bastığımda da evin genel özellikleri ve sahibinin olup olmadığı. Sahibi olanları kırmızı, boş olanları beyaz göstermesi ve fiyatını göstermesi.

Çok şey istedim ama 2 madde içinde basit birer örnek yeterli olacaktır. Mantığını anlamam yeterli.

Şimdiden çok teşekkür ederim.