Düşey ara ile ilgili bir soru

gezgin-49

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Türkçe 2003
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
22-09-2028
arkadaşlar istediğim şeyi eğer ile yapmam galiba mümkün değil, düşey ara ile belki yapabilirim ama bunu da pek bilmiyorum, eğer bu şekilde yapmak mümkün değilsa ancak VBA kodları kullanılarak yapılabilir, söylediğim gibi ben çok acemi olduğumdan dolayı tıkandım, siz üstadlarıma havale ediyorum, hepinize kolay gelsin, yardımlarınız ve ilgilerinizden dolayı hepinize şimdiden ayrı ayrı teşekkür ediyorum. saygılar. soru şu:

Ekteki dosyada Torun sayfasındaki A4 hücresinde yazılı isim çocuk sayfası B7:B15, G7:G15, L7:L15, B22:B30, G22:G30, L22:L30, B37:B45, G37:G45 ve L37:L45 arasındaki isimlerle karşılaştırmasını, eğer isimler arasında uyuşma varsa ve çocuk sayfasında bulduğu ismin karşısında "ölü" yazıyorsa 9 uncu çocuktan sonra iki hücre altındaki değeri yazmasını istiyorum, örneğin: torun sayfası A4 hücresinde Ali ismi olduğunu varsayalım, Ali ismi çocuk sayfası B7:B15 arasında var ise ve bu kişi de ölü ise B17 hücresindeki değeri yazmasını, eğer Ali ismi çocuk sayfası G22:G30 hücrelerinden birinde yazılıysa ve karşısında "ölü" yazıyorsa G32 hücresindeki değeri yazmasını istiyorum. İnşallah anlatabilmişimdir.

Excel Vers. ve Dili
M.Office Excel 2003 Tr.
sn gezgin-49

Dün gece biraz uğraştığım ekteki dosyayı inceleyin ve geliştirin.

gezgin-49

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Türkçe 2003
22-09-2028
sayın Kombo ilginiz için çok teşekkür ederim, bayağı emek vermişsiniz, sağolun varolun, eklediğiniz sayfayı iyiden iyiye inceleyeceğim sizi de meşgul etmek istemiyorum, ama benim yapmak istediğimi anladığınız için yukarıda belirttiğim soruya da bir göz atarsanız memnun olurum. saygılar, bu arada dosya ile ilgili sormak istediğiniz bir şey olursa msn açıktır, kenan_umut@hotmail.com.

gezgin-49

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Türkçe 2003
22-09-2028
arkadaşlar lütfen yardımcı olun bir türlü yapamıyorum, ben excel ile yaklaşık 3 aydır ciddi olarak ilgileniyorum, onun için de bilgilerim yetersiz, görev yaptığım ilçe çok küçük ve burada bilgisayarcıların hemen hepsi donanım üzerine iş yapıyorlar, yazılım ile ilgilenen yok, yani anlayacağınız sizlerin yardımı olmazsa bu sorunumu çözmem imkansız gibi bu nedenle lütfen yardımcı olun. yardımlarınızı dört gözle bekliyorum, hepinize şimdiden teşekkür eder, saygılar sunarım.

Excel Vers. ve Dili
M.Office Excel 2003 Tr.
Sn gezgin-49

Sayfa şablonlarınızı değiştirerek tek sayfalık ufak bir çalışma yaptım. (9 torun için). İşinize yararsa tamamını yapayım. (20 torun için).
Tabloda inşallah mantık hatası yapmamışımdır. :)

NOT: deneme olduğu için Toplam hisse hesabı yapmadım. 10.000.000 olarak sabit aldım. Ama o da ayrıca hesaplanır.

Son düzenleme:

gezgin-49

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Türkçe 2003
22-09-2028
sayın kombo ilginiz için teşekkür ederim, öyle gözüküyorki bu işi yardımlarınızla halledeceğim, şimdi ben öncelikle işin mantığını size anlatayım, ancak benim yaptığım tablo yaklaşık 5 ayımı aldı, daha önce basit olarak sadece murisin eşi ve çocuklarını hesaplattırıyordum o iş kolaydı, onu Allah' a çok şükür kendi başıma yaptım, ama iş evli olarak ölen torunların mirasçılarına da pay vermeye gelince işler karıştı, bu nedenle forumdan yardım alarak yaklaşık 1 aylık bir çalışma sonucu kafamda tasarladığım projeyi uygulamaya başladım, ama takıldığım çok yer oldu, özellikle buradan admin leventm ve ilgilenen diğer arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.

miras hesaplama mantığının basit yolu şu
murisin eşi sağ ise 1/4 hisse alır.
geriye kalan miras çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılır. ancak burada evli olarak ölen çocuk varsa onlara da hisse verilir. evli olarak ölen çocukların hisseleri de kendi eş ve çocuklarına paylaştırılır, yanlız burada bir hatırlatma yapmak istiyorum, murisin evli olarak ölen çocukları eğer muristen önce ölmüşlerse eşleri pay almaz, sadece çocukları alır, eğer murisin ölen çocuğu muristen sonra ölmüşse ve eşi de sağ ise hem eşi hemde çocukları pay alır. konu ile ilgili bir örnek vereyim
mirası hesaplanacak ölmüş kişiye muris denir.

murisin eşi =a
murisin her bir çocuk =b
muristen önce ölen çocuk =c
muristen önce ölen çocuğun eşi =c1 (hisse almayacak onun için hesaplamaya katılmıyor.)
muristen önce ölen çocuğun çocukları=c2
muristen sonra ölen çocuk = d
muristen sonra ölen çocuğun eşi =d1
muristen sonra ölen çocuğun çocukları=d2

murisin eşi sağ, toplam 7 çocuğu var, 5 çocuğu sağ 2 si evli ölmüş, evli ölen çocukların birisi (c) muristen önce, diğer ölen çocuk (d) muristen sonra ölmüş ölen (c) nın eşi ve 7 çocuğu sağ, ölen çocuk (d) nin eşi ve 3 çocuğu sağ ise hesaplama şöyle oluyor.

a*b*c2*d1*d2

4*7*7*4*3 (hisse alan eşlerin çarpanı daima 4 tür.)

a=4 (eş hisse oranı)
b=7 (toplam çocuk sayısı)
c2=7 (muristen önce ölen çocuğun toplam sağ çocuk sayısı)
d1=4 (muristen sonra ölen çocuğun sağ eşi, yukarıda belirttiğim gibi eş hissesi daima 4' tür.)
d2=muristen sonra ölen çocuğun sağ çocuklarının sayısı

bu hesaplamanın sonucu murisin toplam mirasıdır, bu sayı çok yüksek olabildiği için OKEK'i (Ortak Katların En Küçüğü) bulunur, burada şunu unutmamak lazım bulunan toplam hisse ve dağıtılan tüm hisseler virgülsüz olacak yani 0,00 olacak böyle olmazsa yanlış olur, bu mantıkla bulunan toplam hisse 4' bölünerek murisin sağ olan eşine düşen hisse miktarı bulunur, daha sonra toplam hisseden murisin eşine düşen hisse çıkarıldıktan sonra evli ölen ve sağ çocukların toplamına bölünerek her bir çocuğu düşen hisse miktarı belli olduktan sonra bu kez evli olarak ölen çocukların mirasçılarına hisse verme işlemine başlanır, burada her bir çocuğa düşen hisse eğer evli olarak ölen çocuğun eşi mirastan pay alacaksa bu çocuğa düşen hisse 4' e bölünerek eş hissesi belirlenir, çocuğun hissesinden eşinin hissesi çıkarıldıktan sonra toplam çocuk sayısına bölünür. eğer eş hisse almayacaksa evli ölen çocuğun hissesi çocukları sayısına bölünerek hisseler dağıtılır. mantık bu inşallah karışık gelmemiştir. saygılar sunarak gönderdiğiniz dosyayı incelemeye çalışacağım, ama mümkünse benim tablom üzerinde yaparsak daha iyi olacağına inanıyorum, zira artık yaşlandım, bu yaştan sonra (40) bazı şeyleri kafam iyi almıyor, umarım beni anlarsınız.saygılar.

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
M.Office Excel 2003 Tr.
ama mümkünse benim tablom üzerinde yaparsak daha iyi olacağına inanıyorum, .
Sabahtan beri yeni bir formasyon üzerinde çalışıyordum. Mesajınızın bu kısmını hiç farketmedim. Sizin tablonuzda istediğiniz verilerin aktarılmış hali ekte. Çocuk sayfasında yeşil sütunları gizleyebilirsiniz.

Birde
muristen önce ölen çocuğun çocukları=c2
Bunlar babalarına düşen kısmı mı pay ediyorlar değil mi?

Excel Vers. ve Dili
openoffice hesap tablosu
bende deniyorum.

Üstadım proğramın biraz karışık olmuş. Ben şu an daha basit bir mantık bularak aynı konuda proğram yapmayı planlıyorum. Gelişmelerden haberdar etmeye çalışacağım.

gezgin-49

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Türkçe 2003
22-09-2028
Üstadım proğramın biraz karışık olmuş. Ben şu an daha basit bir mantık bularak aynı konuda proğram yapmayı planlıyorum. Gelişmelerden haberdar etmeye çalışacağım.
sayın Avayhan haberinizi dört gözle bekliyorum

Excel Vers. ve Dili
excel 2003
Bu konuda bir gelişme olduysa paylaşmak isterim.
Saygılarımla