Düşeyara yerine ne yapılabilir?

zetkatamet

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 365 Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
27-12-2028
Arkadaşlar,
Ekte bir arkadaşıma basit bir stok çalışması yaptım. Formüller 2000 satırlık. Düşeyara yerine makrosuz exceli daha hızlı çalıştıracak bir yöntem varmıdır? Bilgisayarın rami, işlemci hızı VS. Etkendir ama bu dosyayı hızlandırabilirmiyiz?

Ekli dosyalar

Muzaffer Ali

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2019 Türkçe
Merhaba.

Daha net soru sorarsanız cevap alma olasılığınız yükselir. Hangi sayfa, hangi hücre, hangi formülden bahsediyorsunuz?
İstediğiniz sonuç nedir? gibi soruları cevap vermek isteyenlere açıklayıcı bir şekilde anlatırsanız daha iyi olur.

Kolay gelsin.

zetkatamet

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 365 Türkçe
27-12-2028
Merhaba,
Haklısınız.

Bu arada konu başlığında düşeyara yazdım, yanlış olmuş, Etopla olacak (muhtemelen çok satıra baktığından).
Stok sayfasına giriş veya çıkış için değer girdiğimde solda ana toplamları çok hızlı vermiyor, duraksama var.

neyzenburak

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
MSOffice 2016 (İş)
MSOffice 2013 (EV)
31-08-2025
Aynı dertten bende dert çekiyorum,

Kullandığım excelde;

Etopla , ÇOKETOPLA ve Düşeyara formüllerini içeren 150000 adet hücre var. Herhangi bir filtreleme yaptığımda yada başka bir veri yapıştırdığımda excel hesaplamaya başladığında en az 10dk vakit kaybediyorum.

Muzaffer Ali

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2019 Türkçe
Formüllerden kurtulmanın tek yolu formüllerin işlevini yerine getiren kodlar yazmaktır.
Hangi formülü ne için kullandığınızı ve hangi veri girişi yapıldıktan sonra hesaplama yapılmasını istiyorsunuz gibi bilgileri paylaşırsanız cevap bulursunuz.

Bir başka yöntem olarak formüllü sayfadaki verileri başka bir sayfaya sadece veri olarak(Özel Yapıştır/Veri) kopyalamak ve o sayfa üzerinde işlem yapmak.

neyzenburak

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
MSOffice 2016 (İş)
MSOffice 2013 (EV)
31-08-2025
Şirket verileri olduğundan dosyayı paylaşamamaktayım ancak şöyle bahsedeyim

Veri tablomda;
Ürün Kodu - Hammadde - Birim Sarfiyat - Üretim Planı 1.Gün - Üretim Planı 2.Gün - ... - Üretim Planı 6.Gün - 1. Hafta - 2. Hft
Ürün kodu1 - Ürünün Hammaddesi 1 - Hammadde Birim sarfiyat - 0 adet - 1500 adet - ... - 1000 adet - 5000 - 5000
Ürün kodu1 - Ürünün Hammaddesi 2 - Hammadde Birim sarfiyat - 0 adet - 1500 adet - ... - 1000 adet - 5000 - 5000
Ürün kodu1 - Ürünün Hammaddesi 3 - Hammadde Birim sarfiyat - 0 adet - 1500 adet - ... - 1000 adet - 5000 - 5000

Bu şekilde kullandığım bir tablo var. Bu veri tablosunun amacı kesin olarak üretilecek "Üretim Planı 1.gün vs" ve öngörü/forecast olan "1. hafta 2. hafta vs" gibi sütunların karşılık hücrelerine 4 farklı sipariş sayfasından ve üretim planı sayfasından üretilecek adetleri "ÇOKETOPLA" ile çekmek ve hammaddenin birim sarfiyatı ile çarptırmak.

Örneğin 1. Hafta Ürün Kodu1 ne kadar Ürünün Hammaddesi 1 tüketecek onu hesaplatmak için (Sayfa isimleri müşterilerden gelen sipariş ve öngörüleri yapıştırdığım sayfalardır) ;

=(ÇOKETOPLA('Alınan Sip.'!$O:$O;'Alınan Sip.'!$C:$C;$ÜRÜN KODU1;'Alınan Sip.'!$A:$A;1. HAFTA)+ÇOKETOPLA(Proforma!$L:$L;Proforma!$C:$C;$ÜRÜN KODU1;Proforma!$A:$A;1. HAFTA)+ÇOKETOPLA(Proforma!$L:$L;Proforma!$C:$C;$ÜRÜN KODU1;Proforma!$A:$A;1. HAFTA)+ÇOKETOPLA(Günlük!$G:$G;Günlük!$C:$C;$ÜRÜN KODU1;Günlük!$A:$A;1. HAFTA)+ÇOKETOPLA(Haftalık!$G:$G;Haftalık!$C:$C;$ÜRÜN KODU1;Haftalık!$A:$A;1. HAFTA))*Hammadde Birim Sarfiyat

Şeklinde bir formül kullanıyorum.

Çoğu hammadde ortak olduğu için bu sefer ÖZET tablomda ise

Hammadde Kodu - Üretim Planı 1.Gün - ....- Üretim Planı 6. Gün- 1. Hafta - 2. Hafta -...
Hammadde 1 - 25 adet - .... - 5 adet - 100 adet - 100 adet
Hammadde 2 - 10 kg - .... - 5kg - 20kg - 0kg

Benzeri bir tablo kullanarak hangi hammaddeden ne kadar tüketilecek onları görebiliyorum.

Formülü ise ;

=ETOPLA('Veri Tablosu'!$D:$D;$Hammadde 1;'Veri Tablosu'!R:R)

Tablonun çalışması bu şekilde ancak bu şekilde koşulları olan 150000 adet hücre var. Filtreleme yaparken yada başka herhangi bir işlem yaparken Hesaplama yapması 10dk dan fazla sürüyor. Vakit kaybettiriyor.

Burada da formül şu şekilde

Muzaffer Ali

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2019 Türkçe
Sayın neyzenburak bu şekilde anlamak çok zor. Dosyanızın orijinal halini paylaşmanız gerekmiyor. Dosyanızdaki verileri anlamlı başka verilerle değiştirin. Dosyanız üzerinde var olan şekli ve olmasını istediğiniz şekli gösterin. Başka türlü anlamak çok zor olur.
Yeni bir konu açarsanız daha hızlı cevap bulursunuz.

Kolay gelsin.