Eğer Komutu Tarihi Dikkate Almıyor.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Excel Vers. ve Dili
Excel 2007
Öncelikle "Sayfa1!A:A" kapsayan TARİH isimli bir ad tanımlama yaptım.
Daha sonra sayfa2 deki tarihle karşılaştırmak için; =TOPLA(EĞER(TARİH=AY(Sayfa2!B1);Sayfa1!C:C;"")) yazdığımda değer sıfır gösteriyor. Her iki taraftaki tarih aynı olursa ancak öyle değer gösteriyor. Yani her iki tarihte 24.01.2013 ise değer öyle görüntüleniyor. Ama ben sadece AY'a göre bakmak istiyorum
Bunu nasıl çözebilirim

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Merhaba,

Eğer A sütunundaki değerler sadece ay şeklinde ise;

Kod:
=ETOPLA(TARİH;AY(Sayfa2!B1);Sayfa1!C:C)
Eğer A sütunundaki değerler tarih ise;

Kod:
=TOPLA.ÇARPIM(AY(TARİH)=AY(Sayfa2!B1)*(Sayfa1!C:C))
.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007
Sayın Ömer,
Formülde sadece bir şart yoksa. 3 tane daha şart olduğu için eğer komutunu kullanmıştım. Yani hem aya göre, hem şehire göre,hem ürüne göre, hemde tutara göre kontrol ettiği için eğer komutunu kullanmak daha mantıklı geldi.

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Aynı şekilde topla.çarpıma diğer şartları ekleyebilirsiniz.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007
Sayın Ömer,
Dosyayı ekte ekledim. Topla.çarpım komutunu yapamadım. Yardımcı olur musunuz

Ekli dosyalar

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
B4 hücresine yazarak yana ve alt hücrelere tüm tablo buyonca kopyalayın.

Kod:
=TOPLA.ÇARPIM((Sayfa1!$B$2:$B$30=$A4)*(Sayfa1!$C$2:$C$30=B$3)
 *(METNEÇEVİR(Sayfa1!$A$2:$A$30;"aaaa")=ARA(2;1/($B$2:B$2<>"");$B$2:B$2))
  *(Sayfa1!$D$2:$D$30))
.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007
Formüllerde örneğin B2:B30 veya C2:C30 yerine daha önceki oluşturduğum ad tanımlamalarını kullanmaya çalıştım #DEĞER hatası verdi. Veriler sadece 30 kayıtla sınırlı kalmıcak. Yıl boyunca yaklaşık 70000 kaydı buluyor.

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
Formüllerde örneğin B2:B30 veya C2:C30 yerine daha önceki oluşturduğum ad tanımlamalarını kullanmaya çalıştım #DEĞER hatası verdi. Veriler sadece 30 kayıtla sınırlı kalmıcak. Yıl boyunca yaklaşık 70000 kaydı buluyor.
.

Eğer öyleyse Pivot Table - Özet tabloyu kullanmanızı öneriirim.

Konu için bakınız:

ÖZET TABLOLAR (PİVOT TABLE)

Dosyanız ekte.

.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007
Sayın yurttaş,
Pivot tabloda çok iyi lakin ben çalışmayı tamamlamak üzereyim sadece yukarıda bahsettiğim sorun kaldı. Pivot tabloyu kullanarak yaparsam en başa dönmek zorundayım. Bu sebeple pivot tabloyla değil formülle çözmem lazım. Tarihi neden almıyor bir türlü çözemedim

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Aralık tanımlamalarını veri başlangıcı olan 2. satırdan başlatmanız gerekir. Tutar yani sonuç hesapta toplanacak değerler 1. satırdan başlatıldığında 1. satırdaki metin değeri hata almanıza yol açıyor.

Tüm tanımlamaları 2. satırda başlatarak deneyin.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007
İkinci satırdan başlattım yine olmuyor. Benmi bir yerlerde hata yapıyorum anlamadım. Dosyayı tekrar ekliyorum. Kontrol edebilir misiniz?

Ekli dosyalar

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Bu şekilde deneyin.

Yalnız bu kadar büyük veritabanlarında bu şekilde bir formül yapısı dosyanızı oldukça yavaşlatacaktır.

B5:

Kod:
=TOPLA.ÇARPIM((ŞEHİR=$A5)*(ÜRÜN=B$4)*(METNEÇEVİR(TARİH;"aaaa")=ARA(2;1/($B$3
 :B$3<>"");$B$3:B$3))*(TUTAR))
.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007
bu kadar fazla hücre aralığı seçmezsemde bu sefer kayıt sayısı yetersiz kalıyor. Başka nasıl bir yöntem uygulayabilirim. Her ay için ayrı sayfamı açmalıyım sizce

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
İllaki formül ilse olacaksa;

1-)Dinamik alan kullanabilirsiniz, yalnız veri sayınız 70 bini bulacak demiştiniz, dinamik alan olsa bile dizi içerikli formüllerde tüm tabloda hesaplama yapacağınızı düşünürsek bu yöntem tüm aralık seçimine göre çok daha hızlı çalışacak olsada tabloyu aşağıdaki seçeneklere göre çok hızlandırmaz.

2-) Veri düzenini çoketopla gibi hesaplaması daha hızlı olan formül kullanımı yapısına çevirebilirsiniz.

Formül şart değilse;

İlk tercihim özet tablo, ikinci tercihim makro olurdu.

.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007
makro konusunda bilgim yok fakat dinamik alan konusunu netten araştırayım. Yardımınız için teşekkürler

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Dinamik alan için inceleyebilirsiniz.

Dynamic Range- Dinamİk Alan

Eğer makroya karar verip belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırım.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007
Dinamik alanı inceledim. En mantıklısı makro olacak sanırım. Makro konusunda yardımcı olabilir misiniz?

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007
Sayın Ömer,
Dosyayı ekledim. Müsait olduğunuzda bakabilir misiniz?

Ekli dosyalar

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Sayın Conqueror20,

Neden rapor için bu kadar sayfa kullandığınızı anlayamadım. Tek bir rapor sayfasından seçtiğiniz seçeneğe göre istediğiniz raporu almak daha mantıklı olmazmıydı. Hem bu şekilde dosya yükünden kurtulurdunuz hemde çalışmanız daha derli toplu olurdu diye düşünüyorum.

Diğer bir konu ise, rapor sayfalarında şehir ve ürünler sabit tutmuşsunuz. Bu değerler sabit midir.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007
Sayın Ömer,
Tek sayfada seçilen aya göre rapor almak en mantıklısı ama maalesef raporu bu şekilde istedikleri için böyle yaptım. Raporlardaki ürünler ve şehirler sabit. Şehir 3 adet. Giriş sayfasında toplam 4 adet ürün var. Çıkış sayfasında ise toplam 28 ürün var. Aslında dediğiniz gibi raporu tek bir sayfada tutup seçilen yıl ve aya göre rapor almak en mantıklısı. Birde bütün ayların tek bir sayfada göründüğü tek bir rapor yapabilir miyiz. Yani GENEL_GİRİŞ ve GENEL_ÇIKIŞ sayfalarında olduğu gibi. Bu iki sayfada ay ve yıl seçmek yerine sadece yıl seçilerek rapor alınabilinir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...