En boy yükseklik yoğunlukla km bulmak nasıl yapılır

Excel Vers. ve Dili
Excel türkçe(pek bilgim yok)
Bir yarma,(trench) açılacaktır. Bu yarmanın üst eni : 5 m,

*alt eni 2 m, derinliği 4m ve boyu ise 15 m dir.

toprak yoğunluğu 2,56 g/cm3tür.

çıkarılacak toprak miktari kaç *tondur.
Bu soru bir arkadaşımın sorusuydu bana yardımcı olmamı istedi sizlerin yardımına başvurdum.Yanlış yerde açtıysam özür diliyorum.Ödevi var bundan not alacak kendiside benim gibi basit excel işlemlerini yapabiliyor açıklayıcı şekilde anlatabilirseniz hatta şurayada mail şeklinde atarsanız çok memnun olurum şimdiden çok teşekkür ediyorum.(vamosleader@gmail.com)

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
İş : Ofis 365 - Türkçe
Ev: Ofis 365 - Türkçe
Merhaba, foruma hoşgeldiniz.

Öncelikle aynı konuda birden fazla başlık açılmasının, forum kurallarına aykırı olduğunu hatırlatmak isterim.

Sorunun çözümü için örnek bir dosya paylaşmanız ve dosyada bu hesabın manuel olarak nasıl yapıldığını göstermeniz gerekir.

Benim bildiğim (d=m/v) yani yoğunluk=kütle/hacim formülünden m=d*v formülünü çekip, bilinenleri yerine koyarak soru çözülebilir. Elimizde yoğunluk olduğuna göre hacmi bilmemiz gerekir.
Örnek dosyanızda bu hesabın manuel şeklini gösterirseniz Excel formülünü dönüştürmek kolay olacaktır.

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
..

Yamuğun alt ve üst tabanı a ve b olsun. Yukarıdan aşağıya da derinlik h olsun buna göre;Yamuğun alanı:

ALAN = (a+b)/2*h şeklinde olur.

Bu yarmanın cisimsel şekli tabanları yamuk olan bir prizmadır. Bu prizmanın yüksekliği, bizim problemde uzunluğu u olsun buna göre hacim formülü:
Hacim=v= (a+b)/*h*u şeklinde olur.

Yoğunluk=d=ağırlık/hacim den,
Ağırlık = Yoğunluk * Hacim Olur.

Önce metre şeklinde verilenleri cm'ye çevirerek kullanmamız gerekir. Buna göre;

Formüller yardımı ile çözüm:

Hacim= 210000000 =((500+200)/2)*400*1500

Ağırlık= 537600000 =((500+200)/2)*400*1500*2,56 Bulunan bu değer gram cinsindedir. Bunu tona çevirmek için 1000*1000 e bölmemiz gerekir

Ağırlık= 537,6 =((500+200)/2)*400*1500*2,56/1000^2 Ton olur.

Excel'de çözüm ise değerleri hücrelere yazılır ve aşağıdaki şekilde hesaplanır.

Ağırlık= 537,6 =(B1+B2)/2*B3*B4*B5/1000^2 ton olur.

.

Excel Vers. ve Dili
Excel türkçe(pek bilgim yok)
İlginiz için çok teşekkür ederim.Konuyu yanlış yerlerde açtığım içinde kusura bakmayın.