En küçük 2. sayı

Excel Vers. ve Dili
Office 2007 İngilizce
Öncelikle merhabalar;
Arkadaşlar sorunum şu şekilde Bir tarih dizisi var elimde ve benim bu dizindeki 2. en küçük tarihi bulup arasındaki farkı almam gerekiyor. Örnek vermem gerekirse

08.04.2008 1
09.04.2008 2
09.04.2008 3
09.04.2008 4
09.04.2008 5
12.04.2008 6

Burada sorun 3 veya 4 numaralı satır ile ilgili. Bu tablomun otomatik olması lazım günlük faiz işletmem gerekiyor girişlere yönelik. Eğer KÜÇÜK komutunu kullanırsam 2 adet giriş olması durumunda kendi satırıda dahil olmak üzere aşağıya doğru veri alanı girersem sorun yok. Ama 2 den fazla olunca 2. en küçük sayı komutunu kullandığım zaman aynı tarihi de görüyor. Yani SMALL($A$4:A46;2) gibi bir komut yazdığım zaman bana gene 09.04.2008 tarihini veriyor halbuki benim istediğim aşağı doğru olduğunda 12.04 ü vermesi eğer bunu yapabilecek bir formül varsa inanın çok sevinirim

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Office 2007 İngilizce
cevabınız için teşekkür ederim ancak sıralama yaptırmak değil sorunum. 2. küçük sayıyı bulup çıkarma işlemi yaptırmak ve buna göre faiz hesaplatmak ve bunu aynı tablo üzerinde yapmak. eğer isterseniz size tabloyu da gönderebilirim ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız ilginiz ve anlayışınız için teşekkürler.

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Office 2007 İngilizce
ekte tabloyu gönderdim J45 satırında demek istediğim olay ortaya çıkıyor. Bu olay işletmelere göre farklılık gösterebileceği için otomatik olmasını o yüzden istedim.
Saygılarımla

Ekli dosyalar

Ali

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
İş:Excel 2016-Türkçe
Örnek bir dosya hazırladım ekteki dosyayı inceleyiniz. Sarı renkli alana tarih ve bulmak istediğiniz kaçıncı küçük ise onu yazınız.

Yeşil alandaki formül dizi formülü olup formül çubuğunda iken direk ENTER tuşuna basılmadan CTRL+SHIFT+ENTER tuşuna birlikte basılarak girilmelidir.

Not:Bu işlem sonunda Excel formül başına ve sonuna otomatik olarak { } ayıraçlarını ekleyecektir.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Office 2007 İngilizce
Ali Bey,
İlginiz ve alakanız için teşekkür ederim ama bi önceki cevabımda ekte gönderdiğim tabloyu incelerseniz sevinirim. Çünkü acemilikten ne istediğimi tam olarak anlatamadım özür diliyorum.
Gönderdiğim tablodaki J45 satırına bakarsanız eğer orada problem ortaya çıkıyor. ve açıkcası veri tabanını başka bir yerde düzenlemeden tek formülle yapmak istiyorum. Ama bu mümkün değilse başka türlü de yapabiliriz tabi ki de.
Saygılarımla

Excel Vers. ve Dili
Office 2007 İngilizce
sanırım bu istek imkansıza yakın o zaman b planına geçelim :)
Eğer etopla formulünü kullanırsam en soldaki tarih sütununda aynı olanları başka bir sütunda toplayarak da bu sorunu çözebilirim sanıyorum. Ancak burda da şu durum var 360 günlük bir sütun ve karşısı boş olan tarihler karşıma çıkacak. Sadece hareket görenleri toplattırıp sütun oluşturabilirmiyim?

Ali

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
İmkansız değilde siz olması gereken nedir bununla ilgili bir şablon dosya gönderir ve açıklama yaparsanız ona göre birşeyler yapabiliriz.

Direk dosyayı gönderip sorunum var deyince haliyle tam olarak ne istediğini anlayamıyoruz.

Excel Vers. ve Dili
Office 2007 İngilizce
o zaman şu şekilde özetleyeyim
Benim esas yapmak istediğim belli bir rakamı geçince günlük faiz uygulama. örneğin 300.000,00 TL sınır olsun rakam 310.000 olunca 10.000 lira için faiz uygulayacağım. Bu faiz uygulaması 300.000 TL nin altına düşünceye kadar devam edecek ve bir sonraki işlem hareketine göre günlük olacak. Yani 10.000 lira giriş oldu 310.000 lira oldu 2 gün sonra kümülatif toplam 305.000 liraya düştü 310.000 lira için 2 günlük 305.000 lira için ise bir sonraki girişe kadar ki olan süre gibi...
Ayrıca asla sizi suçlayıcı şekilde konuşmadım daha önceden de dediğim gibi acemiliğimden ve yanlış sormamdan kaynaklandığının farkındayım. Kabalık ettiysem özür dilerim
Saygılarımla...

Ali

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Sayın daybb, yanlış anlayacak bir durum.Suçlayacak bir biçimde konuşmadığınızın farkındayım. Demek istediğim basit bir şablon şeklinde şöyle şöyle olmalı şeklinde bir excel çalışması gönderirseniz onun üzerinde daha anlaşılır olur. Dolayısıyla bu tür yazılı bir anlatımı yerine sorun etraflıca görünür.

Excel Vers. ve Dili
Office 2007 İngilizce
Ali bey ekte örnek dosyayı gönderdim ve yan tarafında ne yapmak istediğimi anlattım. İnşallah bu sefer doğru anlatmışımdır. Sabrınız için sağolun
Saygılarımla

Ekli dosyalar

Ali

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Tarihleri teke düşürüp o tarih için tüm toplamı alan bir tablo işinizi görür mü?

Örneğin 24.01.2008 için 81.514,05 gibi bir hesaplayan bir tablo.

Excel Vers. ve Dili
Office 2007 İngilizce
evet işimi görür. ancak nasıl yapılacağını bilemedim. Etopla tarzı bir formül kullanmadım daha önce.

Saygılarımla...

Ali

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Yeşil alana ben bir şablo yaptım.Siz aynı şekilde buna göre uygularsınız. SIKLIK formülünü kullanarak teke indirecek şekildede oluşturabiliriz ama ağır çalışacaktır. Bu daha hızlı çalıştığı için bunu tercih ettim.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Office 2007 İngilizce
Ali bey şahane olmuş teşekkür ederim :) ancak bu 1,2,3,4 gibi sayılar var ve yukarıda 0 ve 9 var bunları nasıl kullanacağım ? bu rakamlar yeni oluşturacağım tablonun solunda yer alacak mı?

Ali

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Sizin için neresi uygunsa oraya alabilirsiniz sorun olmaz.

Excel Vers. ve Dili
Office 2007 İngilizce
tamam anladım bunları gizleyip de kullanabilirim. İlginiz için çok sağolun bugün baya bir başınızı ağrıttım ama nihayetinde sorunum çözüldü.
Saygılarımla...