Soru Excel Formül Ustaları Anlayamadığım Bir Formül Yardım Lütfen

Excel Vers. ve Dili
Office Pro Plus 2016 Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
09-02-2023
Merhaba Arkadaşlar;

Dosya Linki: http://s7.dosya.tc/server10/qcu9es/yener_tehir_veri_analizi.zip.html

=EĞER(YADA(V1<'Vardiya Duzeni'!$I$1;V1>1);DÜŞEYARA([@[LMT GÜN]]-1;'Vardiya Duzeni'!$A$2:$D$1555;4;0);DÜŞEYARA([@[LMT GÜN]];'Vardiya Duzeni'!$A$2:$D$1555;KAÇINCI(EĞER(VE(V1>='Vardiya Duzeni'!$I$1;V1<'Vardiya Duzeni'!$J$1);"S";
(EĞER(VE(V1>='Vardiya Duzeni'!$J$1;V1<'Vardiya Duzeni'!$K$1);"A";"G")));Tablo4[#Üst Bilgiler];0);0))

Formül sorunsuz şekilde çalışıyor fakat başka bir excel de yine kullanmak istiyoruz ama mantığını anlayamadık. Arkadaşlar bu formül de tam olarak nasıl yapmış yapan kişi.

- Excel de 2 sayfa var Vardiya Düzeni ve SHIFT olarak.

- Vardiya Düzeni sayfasını oluşturmasını biliyoruz orda sıkıntı yok.

- SHIFT sayfasındaki AU sütunundaki yukarıda yazdığımız formülü çözemiyoruz.

- Basitçe söylemek gerekirse 3 Vardiyamız var ve herkezin saati belli. Tanımlanan saat ile tarihleri karşılaştırarak ekip ortaya çıkıyor.

- Ama formül o kadar uzunki(benim bilgi kapasiteme göre çok uzun) hiç birşey anlayamıyoruz bunu yapan nasıl yaptı diye.

- Tablo4#Üst Bilgiler diyor mesela bu tablo4 ne alaka ve nerde ?

- V Sütununda işlem yapılan saat bilgisi W sütununda ise tarihi yazıyor. Bunları karşılaştırarak hangi vardiya ekibinin işi yaptığını ortaya çıkartan formül. Fakat formülün içine girdiğimizde W sütununda tarihi seçmiş fakat V sütununda tarihi değil üstündeki Sütun30'u seçmiş bu ne alaka mesala.

Formül yazmayı çok iyi bilmediğim için açıkcası burda formüllerde herşey kendisini anlatıyor olabilir ama benim anlayacağım dilden bir arkadaşımız bana olayı anlatabilirmi rica etsem.

Saygılarımla,

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
Vardiya Düzeni sayfasındaki veriler;

Data >Insert > Table / Veri >Ekle >Tablo ile Tablo oluşturulmuş ve bu tablonun adı da Tablo4'tür.

.

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
09-02-2023
Vardiya Düzeni sayfasındaki veriler;

Data >Insert > Table / Veri >Ekle >Tablo ile Tablo oluşturulmuş ve bu tablonun adı da Tablo4'tür.

.
Evet siz söyledikten sonra baktım doğru tablo olarak yapıp daha kısa yoldan hazırlamış yapan kişi.

Diğer konularda beni bilgilendirme şansınız olur mu acaba

Moderatör tarafında düzenlendi:
Excel Vers. ve Dili
09-02-2023
konu güncel arkadaşlar birisi yardımcı olursa sevinirim. Ben bu formülü başka bir excel de uygulamak istiyorum fakat yazma mantığını anlayamadığım için diğer excel de yazamıyorum.

Son düzenleme:

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Merhaba.

AU sütunundaki formülü önce TABLO tanımlaması kaynaklı adres bilgileri yerine tablo tanımlaması olmasaydı nasıl yazılırdı diye düşünerek
aşağıdaki şekilde düzenleyip örneğin BC2 hücresine (tabloya bitişik sütun olan AV sütununun sağındaki sütunlar için başka formüller önereceğim için bu sütunu söyledim) uygulayın.
=EĞER(YADA(V1<'Vardiya Duzeni'!$I$1;V1>1);DÜŞEYARA(W2-1;'Vardiya Duzeni'!$A$2:$D$1555;4;0);DÜŞEYARA(W2;'Vardiya Duzeni'!$A$2:$D$1555;KAÇINCI(EĞER(VE(V1>='Vardiya Duzeni'!$I$1;V1<'Vardiya Duzeni'!$J$1);"S";EĞER(VE(V1>='Vardiya Duzeni'!$J$1;V1<'Vardiya Duzeni'!$K$1);"A";"G"));'Vardiya Duzeni'!$A$2:$D$2;0);0))
Formül şöyle diyor;
>> V1'dki değer, Vardiya D. sayfası I1'den küçükse VEYA V1 2'den
-- BÜYÜKSE; ilk DÜŞEYARA işlemini yap,
Yani; W2'deki değerin Vardiya.D. sayfası A sütununda ara, bulduğun satırda 4'üncü sütundaki (D sütunu) değeri bul.
-- DEĞİLSE ikinci DÜŞEYARA işlemini yap.
Burada kafanızı karıştıran kısım sanıyorum KAÇINCI işlevinin kullanılması ve
bu işlevdeki "ARANAN değer" kısmının da iç içe iki EĞER işleviyle bulunması.
KAÇINCI işlevinin sonucu, bir önceki DÜŞEYARA işlevindeki SÜTUN INDEKS değeri olan 4 sayısı (D sütunu) yerine
hangi sayının kullanılacağının bulunmasını sağlıyor ve bunun için Tablo4'ün başlık alanında ARAMA yapıyor.

İşlemin daha iyi anlamanız için şöyle yapın;
-- KAÇINCI işlevindeki ARANAN değerin bulunduğu iç içe iki EĞER işlevi içeren formül parçasını başka bir hücreye
(AX sütununa) EĞER(VE(V1>='Vardiya Duzeni'!$I$1;V1<'Vardiya Duzeni'!$J$1);"S";EĞER(VE(V1>='Vardiya Duzeni'!$J$1;V1<'Vardiya Duzeni'!$K$1);"A";"G"))
-- KAÇINCI işlevini başka bir hücreye (AY sütununa) KAÇINCI(AX2;'Vardiya Duzeni'!$A$2:$D$2;0)
-- birinci DÜŞEYARA işlevi kısmını başka hücreye uygulayın (AZ sütununa) DÜŞEYARA(W2-1;'Vardiya Duzeni'!$A$2:$D$1555;4;0)
-- ikinci DÜŞEYARA işlevi kısmını başka hücreye uygulayın (BA sütununa) DÜŞEYARA(W2;'Vardiya Duzeni'!$A$2:$D$1555;AY2;0)
-- Ana formülü de BB sütununa uygulayın. =EĞER(YADA(V1<'Vardiya Duzeni'!$I$1;V1>1);AZ2;BA2)

Sonuçta BC sütunundaki tek formül, AX, AY, AZ, BA, BB sütunlarındaki formüllerin TEK FORMÜL olarak toparlanmış hali olacak.

Excel Vers. ve Dili
09-02-2023
Merhaba.

AU sütunundaki formülü önce TABLO tanımlaması kaynaklı adres bilgileri yerine tablo tanımlaması olmasaydı nasıl yazılırdı diye düşünerek
aşağıdaki şekilde düzenleyip örneğin BC2 hücresine (tabloya bitişik sütun olan AV sütununun sağındaki sütunlar için başka formüller önereceğim için bu sütunu söyledim) uygulayın.

Formül şöyle diyor;
>> V1'dki değer, Vardiya D. sayfası I1'den küçükse VEYA V1 2'den
-- BÜYÜKSE; ilk DÜŞEYARA işlemini yap,
Yani; W2'deki değerin Vardiya.D. sayfası A sütununda ara, bulduğun satırda 4'üncü sütundaki (D sütunu) değeri bul.
-- DEĞİLSE ikinci DÜŞEYARA işlemini yap.
Burada kafanızı karıştıran kısım sanıyorum KAÇINCI işlevinin kullanılması ve
bu işlevdeki "ARANAN değer" kısmının da iç içe iki EĞER işleviyle bulunması.
KAÇINCI işlevinin sonucu, bir önceki DÜŞEYARA işlevindeki SÜTUN INDEKS değeri olan 4 sayısı (D sütunu) yerine
hangi sayının kullanılacağının bulunmasını sağlıyor ve bunun için Tablo4'ün başlık alanında ARAMA yapıyor.

İşlemin daha iyi anlamanız için şöyle yapın;
-- KAÇINCI işlevindeki ARANAN değerin bulunduğu iç içe iki EĞER işlevi içeren formül parçasını başka bir hücreye
(AX sütununa) EĞER(VE(V1>='Vardiya Duzeni'!$I$1;V1<'Vardiya Duzeni'!$J$1);"S";EĞER(VE(V1>='Vardiya Duzeni'!$J$1;V1<'Vardiya Duzeni'!$K$1);"A";"G"))
-- KAÇINCI işlevini başka bir hücreye (AY sütununa) KAÇINCI(AX2;'Vardiya Duzeni'!$A$2:$D$2;0)
-- birinci DÜŞEYARA işlevi kısmını başka hücreye uygulayın (AZ sütununa) DÜŞEYARA(W2-1;'Vardiya Duzeni'!$A$2:$D$1555;4;0)
-- ikinci DÜŞEYARA işlevi kısmını başka hücreye uygulayın (BA sütununa) DÜŞEYARA(W2;'Vardiya Duzeni'!$A$2:$D$1555;AY2;0)
-- Ana formülü de BB sütununa uygulayın. =EĞER(YADA(V1<'Vardiya Duzeni'!$I$1;V1>1);AZ2;BA2)

Sonuçta BC sütunundaki tek formül, AX, AY, AZ, BA, BB sütunlarındaki formüllerin TEK FORMÜL olarak toparlanmış hali olacak.
Çok teşekkür ederim hocam