excel ile ağ üzerinden stok yönetimi tavsiye ve önerileriniz

Excel Vers. ve Dili
EXCEL 2010 TÜRKÇE
Değerli ustalar merhaba

ben bir şirketin deposuna bakıyorum microsoftun Material Contol programından esinlenerek şu sekilde bir sistem düşündüm şirketin yerel ağındaki bir ortak klasöre bir stok programı yapıp data basesini koyacağım diğer kullanıcılarda bu pronun kısa yolunu desktopuna kopyalayacak , sonra benden malzeme talep edecekleri zaman kısayoldan bu programı çalıştırıp kullanıcı adı şifre ve departmanını seçerek programdaki talep formunu dolduracak sonrada bana gelecekler ve malzemeyi isteyecekler bende admin olarak proyu açıp taleplerini onaylayacağım ve programda o departmanın bakiyesine talep ettikleri ürünleri işleyecek

ay sonunda rapor aldığımda bütün departmanların benden ne aldığını ve iade ettiklerini , depoya hangi tarihlerde ne girmiş ne çıkmış ilk alımlar 2. ve 3 alımlar depodurumu gibi ayrıntılar verecek bir sistem düşünüyorum.

böyle bir sistem oluşturula bilirmi ? olursa süper bişey olacak birçok insanada faydalı olur .

kıymetli excel ustaları yardımlarınızı ,görüşlerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum
saygı ve selamlarımla..

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003, 2007, 2010 (TR)
Merhabalar,

İstediğiniz olay tam da tarif ettiğiniz şekilde yapılabilir.

Hatta; Satış/Teklif Yönetimi, Depo Yönetimi, Öneri/Şikayet Değerlendirme, Maliyetlendirme Sistemi, Üretim Yönetimi (Reçeteler, Üretim Planları, Prosesller), ISO9000 Dokuman Yönetimi, Personel Puantaj/İzin Takip gibi konulara göre de bu tip programlar geliştirilebilir.

Burada dikkat edilecek nokta, Excel'le bir kabuk (arayüz) yaratıp, bilgileri ayrıca tasarlanacak herhangi bir veritabanına (Access, MySQL, MsSQL, FireBird vs gibi) göndermektir. Bunun nedeni, bilgi güvenliği (güvencesi) olduğu kadar, çoklu kullanıcı girişlerini de desteklemesidir.

Ağda ortak bir dizine yerleştireceğiniz bir Access veri tabanı, bu anlamda veri depolama için kullanılabilir. Bu ağ üzerindeki ortak dizine, örneğin ürüne/malzemeye ait fotoğraf, spesifikasyon, GKK prosedürleri veya başka belgeleri de koyabilirsiniz. (mdb veri tabanının şişmemesi için).. Ancak derseniz ki; bir başka şehirden veya bir başka ülkeden bir şirket/bayi de bu veri tabanına ulaşabilsin, o zaman Server/Client tipli bir VT kullanmanızı öneririm.

Kullanıcı yetkilendirme ve kurulum işlemleri için Windows Registry'den faydalanabilirsiniz.

Bu veritabanını ve bilgileri yönetecek kodları içeren Excel dosyasını her kullanıcının bilgisayararına yükleyebileceğiniz gibi, o da ortak bi dizinden kısayollar yaratılarak da, her kullanıcıya ulaşım sağlanabilir.

Şahsen ben birkaç işletme için bunu tasarladım ve 2-3 yıldan beri gayet düzgün bir şekilde çalışıyor. Bunu; daha önce yapılmış bir iş olduğunu görmeniz için söylemekteyim. Yani istenince yapılabilir.. Ancak, sanırım işi biraz sıkı tuttuğum için, kodlar oldukça fazla ... Kodlar için sizin de baya bir zaman harcamanız ve düşünmeniz gerekmekte ...Üstelik Veritabanınızdaki tabloları ve bu tablolar arasındaki çapraz ilişkileri de önceden tanımlamanız gerekiyor. Veritabanının tasarımına aşırı özen göstermelisiniz. Hatta belki de birden fazla veritabanına ihtiyacınız olabilir. Yıllık devirlerde size kolaylık sağlayacak sabit bilgileri buradan diğer yıl kolaylıkla devredebilirsiniz. Ancak tabi bu bir yaklaşım meselesi... Başka şekilde de düşünülebilir.

Not : Excel dosyanızı, normal makro içeren bir dosya değil, bir EKLENTİ (Add-in) olarak tasarlamanız iyi olacaktır. Bu şekilde yaratacağınız bir dosyada, menülerden veya araç çubuklarından programa erişimi sağlayabilirsiniz. Tabi arayüzleri de; Userformlar aracılığı ile tasarlamanız daha sağlıklı ve kontrollü olacaktır.

İyi çalışmalar dilerim.

.

Excel Vers. ve Dili
EXCEL 2010 TÜRKÇE
çok güzel anlatmışsınız ferhat bey ama benim excelvisual basic bilgim okadar iyi değil bunları ben nasıl yapacağım siz bana yardımcı olabilirmisiniz? yada ne önerirsiniz?