Excel Veri Doğrulama Sorunu

Nasmurat

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
OFFİCE 365 Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
09-08-2025
Merhaba,

Excel dosyamda bir "Veri Giriş" sayfası üzerinde çalışıyorum.
H sütununda veri doğrulama ile banka isimlerini seçiyorum.
Seçilen bankaya bağlı olarak:

• I sütununda bankanın bulunduğu il,
  • J sütununda bankanın bulunduğu ilçe,
  • K sütununda ise şube adı listeleniyor.

H2, I2, J2 ve K2 hücrelerindeki örnek bilgiler doğru çalışıyor. Ancak diğer satırlarda banka ve il seçimi yaptığımda, sistem hep I2 hücresini baz alarak ilçe ve şube bilgilerini getiriyor. Bu nedenle diğer satırlarda ilçe ve şube eşleşmeleri hatalı oluyor.

Bu sorunu nasıl düzeltebilirim? Her satır için doğru şekilde dinamik olarak il ve banka eşleşmesini nasıl sağlayabilirim?

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim

Ekli dosyalar

volki_112

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2019 Türkçe
13-12-2029
Merhaba,

Excel dosyamda bir "Veri Giriş" sayfası üzerinde çalışıyorum.
H sütununda veri doğrulama ile banka isimlerini seçiyorum.
Seçilen bankaya bağlı olarak:

• I sütununda bankanın bulunduğu il,
  • J sütununda bankanın bulunduğu ilçe,
  • K sütununda ise şube adı listeleniyor.

H2, I2, J2 ve K2 hücrelerindeki örnek bilgiler doğru çalışıyor. Ancak diğer satırlarda banka ve il seçimi yaptığımda, sistem hep I2 hücresini baz alarak ilçe ve şube bilgilerini getiriyor. Bu nedenle diğer satırlarda ilçe ve şube eşleşmeleri hatalı oluyor.

Bu sorunu nasıl düzeltebilirim? Her satır için doğru şekilde dinamik olarak il ve banka eşleşmesini nasıl sağlayabilirim?

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim
365 yok online excelde yaptım. o yüzden dosya paylaşamıyorum

Formülleri ayrı bir sayfaya yazmayacaksınız direk veri doğrulamanın içine yazacaksınız. Siz sayfaya yazdığınız için hep h2 deki değeri alıyor. Formülleri direk aşağıdan kopyalayıp kullanınız.

VERİ GİRİŞ SAYFASI nda H sütununu seçiniz. Veri doğrulamaya giriniz. Liste özeli seçip Formül kısmına alttakini yazınız.
Kod:
=BENZERSİZ(BANKALAR!$B$2:$B$8951)

Aynı şekilde VERİ GİRİŞ SAYFASI I sütunu için formül. Yine veri doğrulamaya direkt yazılacak.
Kod:
=BENZERSİZ(FİLTRE(BANKALAR!$C$2:$C$8951;BANKALAR!$B$2:$B$8951='VERİ GİRİŞ SAYFASI'!H2))

Aynı şekilde VERİ GİRİŞ SAYFASI J sütunu için formül. Yine veri doğrulamaya direkt yazılacak.
Kod:
=BENZERSİZ(FİLTRE(BANKALAR!$D$2:$D$8951;(BANKALAR!$B$2:$B$8951='VERİ GİRİŞ SAYFASI'!H2)*(BANKALAR!$C$2:$C$8951='VERİ GİRİŞ SAYFASI'!I2)))

Aynı şekilde VERİ GİRİŞ SAYFASI K sütunu için formül. Yine veri doğrulamaya direkt yazılacak.
Kod:
=FİLTRE(BANKALAR!$E$2:$E$8951;(BANKALAR!$B$2:$B$8951='VERİ GİRİŞ SAYFASI'!H2)*(BANKALAR!$C$2:$C$8951='VERİ GİRİŞ SAYFASI'!I2)*(BANKALAR!$D$2:$D$8951='VERİ GİRİŞ SAYFASI'!J2))

Son düzenleme:

Nasmurat

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
OFFİCE 365 Türkçe
09-08-2025
hocam maalesef özel olarak veri doğrulama yaptığım zaman açılır liste olmuyor ve manuel seçim yapılamıyor. müsait olduğunuzda bakabilir misiniz?

volki_112

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2019 Türkçe
13-12-2029
hocam maalesef özel olarak veri doğrulama yaptığım zaman açılır liste olmuyor ve manuel seçim yapılamıyor. müsait olduğunuzda bakabilir misiniz?
hocam özel değilde Liste şeklinde seçtikten sonra yukarıdaki formülleri yazıp dener misiniz.

Nasmurat

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
OFFİCE 365 Türkçe
09-08-2025
yok hocam olmadı.

volki_112

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2019 Türkçe
13-12-2029
yok hocam olmadı.
Ustten ad yöneticisine tiklayin. Her formül icin bir ad tanimlayin. Altta formul kismina ustteki formulu yazin. Örneğin I sutunu icin ad yoneticisinde I_Sütun yazin. Alta da I sutunu icin formulu yazin. Kaydedin. Daha sonra I sutuna gidip veri dogrulama yi secin. Liste kisminda kaynak yerine =I_Sütun yazin yani ad yoneticisinde tanımladiginiz adi. Her sutun icin bunu yapin