excelde bazı komutların anlamları lütfen yardım

Excel Vers. ve Dili
2003
forumda hocalarımızın programda kullandıkları kodları excele yeni başlayan biri olarak anlayamadım.Bunların ne anlama geldikleri ve yenii başlayan biri olarak
aşağıda yazdıgım komutları açıklayan,tavsiye edebileceğiniz bi e-kitap varsa memnun kalıcam.şimdiden tesekkürlerimi sunuyorum..
örneğin; (alıntı yapıyorum)
1) If IsDate(BaşlangıçTarihi) = False Or IsNumeric(ÖdemeSüresiGün) = False Then

2) Tarih = BaşlangıçTarihi + ÖdemeSüresiGün

3)HaftanınGünü = Weekday(Tarih, vbMonday)

4)Adet = Application.WorksheetFunction.CountIf(Tatiller, Tarih)

5) ByRef IzneCikisTarihi As Date değişken tanımlaması (byref ? )

6)If WorksheetFunction.CountIf(Bayramlar, IsBasi) = 0 Then

7) hucre as range
If IsNumeric(Mid(Hücre, X, 1))
8)SONUÇ = IIf(SONUÇ = 0, "Harf Bulunamadı!", SONUÇ) (IIF nasıl kullanılır ne anlama gelmektedir? )

komutları neleri ifade etmektedir?açıklamalarını yaparsanız sevinirim..
saygılar..

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Selamlar,

1. Sorunuz;
Eğer "BaşlangıçTarihi" değeri tarih değilse yada "ÖdemeSüresiGün" numerik değilse şartları sorgulanmıştır.

2. Sorunuz;
"Tarih" değişkenine ulaşmak için "BaşlangıçTarihi" ile "ÖdemeSüresiGün" değeri toplanıyor.

3. Sorunuz;
"Tarih" adlı değişenin haftanın kaçıncı günü olduğu "HaftanınGünü" adlı değişkene tanımlanıyor.

4. Sorunuz;
"Tatiller" adıyla tanımlı alanda "Tarih" değişkeninin kaç adet olduğu "Adet" isimli değişkene tanımlanıyor.

5. Sorunuz;
Bu komutla ilgili tam bir bilgiye sahip değilim. Ama tahminimce "IzneCikisTarihi" değişkeninin sadece Tarih formatında bir değişken olacağı tanımlaması yapılmak istenmiş olabilir.

Sn. modalıdan alıntıdır.

"ByRef de fonksiyona parametre olarak girilen değişkenin bellek adresi atanır."

6. Sorunuz;
"Bayramlar" alanında Isbasi değişkeni sayılıyor ve sıfıra eşit olup olmadığı sorgulanıyor.

7. Sorunuz;
"Hücre" değişkeni range (yani hücre) olarak tanımlanıyor. Ve Hücre değişkeninin aldığı değerin karaterlerinin numerik değer olup olmadığı sorgulanıyor. Mid fonksiyonu Parçaal fonksiyonunun Vba karşılığıdır.

8. Sorunuz;
IIF fonksiyonu şu şekilde kullanılmaktadır.
IIF(Koşul,Koşul sağlandığında alınacak değer,Koşul sağlanmadığında alınacak değer)
Döngü sonucunda "SONUÇ" değişkenine bazı değerler atanmak istenmiştir. Ve döngü bitiminde de "SONUÇ" değişkeninin sıfıra eşit olup olmadığı sorgulanarak işlem bitirilmiştir.