EXCEL'DE HARF DEĞERLERİNİ TOPLAMA

Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office Excel 2003- Türkçe
Merhaba, excelde aylık puantaj tutuyorum. Bunları yaparken bazen harf bazen rakam kullanılıyor. Örn; yarım günleri 10 olarak yazıyorum. Çalışılan günleri 'x' ile gösteriyorum. Kişi 9 gün çlışmış, 1 de yarım gün çalışmışsa 9,5 gün çalışmış oluyor. Ücretsiz izinleri 7 ile gösteryorum.Hafta sonu çalışmış ise büyük 'X' ile gösteriyorum. Bunu nasıl yapabilirim:) https://www.dosyaupload.com/encT

Son düzenleme:

Mdemir63

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Ofis2010 32Bit Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
19-02-2026
Sayın rabiarkf
sorularınızı örnek dosya ile desteklerseniz daha çabuk yanıt alırsınız.

Dosya yükleme linki:
https://www.dosyaupload.com/#

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Merhaba, foruma hoşgeldiniz.
Belli bir değerin, adetini bulmak için esas olarak EĞERSAY işlevini ( =EĞERSAY($C$4:$J$4;10) gibi) kullanabilirsiniz (tabi başka seçenekler de olabilir).

Burada farklılık X ve x değerlerinin durumudur. Bir hücreye X, diğerini x yazdıktan sonra bu iki hücrenin adresini yazarak =A1=B1 gibi
formül uygularsanız sonucun DOĞRU olacağını görürsünüz. Dolayısıyla EĞERSAY işlevinde aranan değer olarak ister X yazın, isterse de x, ikisinin adetleri toplamını bulursunuz.
BÜYÜK/KÜÇÜK harf ayrımını dikkate almak için ÖZDEŞ işlevini ve TOPLA.ÇARPIM işlevini birlikte kullanarak çözüm bulabilirsiniz.
Örneğin =TOPLA.ÇARPIM(--(ÖZDEŞ($C$4:$J$4;"X"))) gibi. Bu formül C4:J4 aralığındaki BÜYÜK X'lerin adetini verir.
Adet sayma işleminden sonra bunların saat ücretleriyle çarpılması vs. halledersiniz.

Necdet

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Ofis 365 Türkçe
Merhaba,

EĞERSAY fonksiyonunu kullanabilirsiniz ama Büyük/Küçük Harf Duyarlı değildir.

Kod:
=EĞERSAY(A1:E1;"x")
Yukarıdaki fonksiyon A1:E1 arasında değeri x(X) olanları sayar. Formülü kendinize göre uyarlayınız.

Not : Ömer BARAN bey hızlı davranmış.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Sanırım aynı anda cevaplar yazıldı.
Sayfayı yenileyerek önceki cevapları kontrol ediniz.