Excel'de Tek Veri Girişi Diğer Sayfalarda Evrak Düzenleme

Excel Vers. ve Dili
Excel 2019-Türkçe
Üstadlar herkese selamlar siteye yeni üyeyim ve excel'de de yeni sayılırım.

Benim sorum excel'de ilk sayfaya girdiğim veriler ile diğer sayfalarda yer alan ilgili alanların doldurulmasını sağlamak istiyorum. 6 farklı evrakı ilk sayfada girdiğim verilerle oluşturmak istiyorum da denebilir.

Örnek vermek gerekirse;
İlk sayfaya yazdığım tarihin diğer sayfada şablon şeklindeki yazının içinde otomatik olarak değişmesini istiyorum. Bunu "=" ile yapmaktan daha güzel bi yöntemi var mı?

2. olarak ise bunu aynı excel belgesi içindeki farklı sayfalarda mı oluşturmak daha mantıklı yoksa 6 farklı excel dosyasının değişmesini sağlamak mı?

yasarcan

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2007
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
25-05-2026
Her iki yöntemde başarılı bir şekilde uygulanabilir.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Foruma hoşgeldiniz.

Öncelikle excelin hesaplama programı olduğunu hatırlatmak isterim. Metinsel işlemlerde Word kullanmak daha faydalı olacaktır. Adres - Mektup Birleştir işlemini araştırmanızı tavsiye ederim.

Kullanıcılar genellikle Excel programını kullanım esnekliği yüzünden metinsel işlemler içinde tercih edebiliyorlar.

Eğer Excel kullanacaksanız aynı dosya içinde bu işlemleri yapmak daha kolay olacaktır.

Bir metnin içine tarih eklemek istiyorsanız METNEÇEVİR fonksiyonunu kullanmalısınız. Çünkü tarih özünde sayısal bir ifadedir. Siz gözle baktığınızda onu tarih biçiminde görürsünüz. Tarih yazılı hücrenin biçimini GENEL olarak ayarladığınızda aslında sayısal bir veri olduğunu görürsünüz. Bu değeri bir metnin içine direkt eklemeye çalıştığınızda excel size bu sayısal değeri döndürecektir. Bunu engellemek için bu sayısal değeri METNEÇEVİR fonksiyonu içinde biçimlendirmeniz gerekmektedir.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2019-Türkçe
@Korhan Ayhan @yasarcan Dönüşleriniz için teşekkür ederim. Bu evraklarla bir satın alım süreci takip ediliyor o yüzden bazı hesaplamalar olduğu için excelde yapmak istiyorum. Bunu da eşittir ile çalışır hale getirdim ama biraz daha ileri taşımak istiyorum.
Örnek veriyorum bir birim seçeyim numarası müdürü otomatik metnin belirli yerlerine atansın. Buton gibi bişey olsun yani. Bunu yapmak yeni başlayan için çok zor mu olur acaba?

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
İstedikleriniz formülle yapılabilir görünüyor. Tabi ki öneride bulunabilmemiz için örnek dosyanızı görmek gerekir.

Örnek dosyanızı dosya paylaşım sitelerine yükleyip linkini forumda paylaşabilirsiniz.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2019-Türkçe
Üstadlar mesela şablon bu bu evraklardan 6 adet daha var ben istiyorum ki bi buton olsun tıklayınca aşağıya açılsın müdürlük ismini seçince ilgili alanları otomatik olarak benim yaptığım listeden alsın.

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
İş : Ofis 365 - Türkçe
Ev: Ofis 365 - Türkçe
Aşağıdaki benzer dosyayı inceleyin. Gerekli diğer belgeler de aynı mantıkla sayfaya eklenebilir.

İhale Sistemi Dosyası

Excel Vers. ve Dili
Excel 2019-Türkçe
Hocam şimdi bende bu listeye çok benzer yapmışım ama sormak istediğim başka bi konu var. Şimdi bazen malzeme listesi 60 kalem ve daha fazla olabiliyor. Bilgi girişi sekmesine girdiğim bu malzemeler ilgili yerlere nasıl aktarılacak? Benim bi belgede ihtiyaç listesinin altında yazılar var mesela excel bunu otomatik olarak nasıl aktarabilir? @YUSUF44

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Elbette ona yönelik de düzenleme yapılabilir. Ama satır/sayfa sayısı arttığında sayfa yapısını düzenleme ve belgeleri hazırlamak için farklı uygulamalar gerekebilir.

Dosyada imzacıları da o ihtiyaç listesinin altındaki yazılar gibi düşünebilirsiniz. Sonuçta excel yazılanın imzacı mı yoksa metin mi olduğunu ayırt etmez, siz ne istiyorsanız onu gösterir. Siz oraya ya da başka bir yere imzacı değil de istediğiniz metni yazdırabilirsiniz.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2019-Türkçe
Peki onu nasıl yapacağım? Şimdi veri girişi ekranına ihtiyaç listesi diye bi alan yapsam içine listeyi yazsam ilgili evraktaki ilgili alana otomatik satır atsa. Kısacası imzacı alanı aşağı doğru kaysın @YUSUF44

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Ekli dosyayı inceleyiniz. 100 satır olarak ayarladım ve belli bir satırdan sonraki boş satırlar sayfa aktifleştirildiğinde gizlenir.

İhale Sistemi Dosyası

Excel Vers. ve Dili
Excel 2019-Türkçe
Hocam ben nasıl yapabilirim bu şekilde baktım ama bi formül göremedim sayfa yapısı ile ilgili mi bi durum var? Belki çok kolaydır ama yeni olduğuma verin @YUSUF44

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Dosyada sayfa olaylarına bağlı makro kodları var. Sayfalara sağ tıklayıp kod görüntüle dediğinizde o kodları görebilirsiniz. Kodlar sadece satır gizleme ve gösterme yapıyor. Diğer tüm veriler ise sayfalardan formüller aracılığıyla çekiliyor. Kendi isteğinize göre güncelleyip geliştirebilirsiniz.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2019-Türkçe
Gizleme formülünün içindeki i değerini 1 olarak revize ettim. Bunun kullanılacağı sayfalar için ayrı ayı mı eklemek gerekiyor acaba formülü? @YUSUF44

2. olarak ben istiyorum ki x müdürlüğü listeden seçince bazı alanlar otomatik doldurulsun. Veri doğrulama ile liste yaptım dolaylı formülü ile mi yazmam gerekiyor acaba?

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Excel yapılabileceklerin sınırının olmadığı çok geniş bir programdır ama her ihtiyaç için hap şeklinde standart çözüm yoktur. Dosyanın yapısına ve yapılmak istenenlere göre farklı çözümler üretilebilir. Bu nedenle böyle afaki sorular yerine somut olarak örnek dosyanızı paylaşın ve dosyanızın neresinde nasıl bir değişiklik ya da düzeltme istediğinizi belirtin.