Excel'in limitleri nelerdir? 32 bit vs 64 bit.

Katılım
22 Şubat 2010
Mesajlar
60
Excel Vers. ve Dili
türkçe 2007
Arkadaşlar işletim sistemim 32 bit 3 gb. İki adet 5000 lik ve bunlara bağlı 1 adet 50 lik verilerle çalıştığım dosyam var. 5000 lik verilerde sorun çekmiyorum ama 5000 i geçince dosya açılmıyor excel göçüyor...

Sorum şu. Dosyalarımı 200 bin 300 bin gibi büyük formüllerle çalışmayı düşünüyorum. EXCEL, 64 bit işletim sistemi ve 16 gb raml bu tip büyük dosyaları çalıştırır mı?

Formüllü hücrelerin bir limiti var mı?

bilgisayar alamayı düşünüyorum ne dersiniz?
 

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
15 Mart 2005
Mesajlar
42,326
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Bende çok yoğun raporlamalar hazırlıyorum. Verilerimizde oldukça fazla. Bu sebeple işlerimi hızlandırmak ve kolaylaştırmak adına İ7 işlemcili 8 GB Ram olan bir laptop satın aldım. Eski pclere göre oldukça performanslı olduğunu söyleyebilirim. Laptobu satın alırken bir excel çalışmamı test ederek almıştım. YOğun formüller kullandığım bir bütçe çalışmamı laptobta test etmiştim. Çalışmam 500 satırlı 250 sütunlu bir çalışmadır. İşyerimdeki pc de hesaplama 20-25 saniye arası sürerken bu laptopta yüksek performansta 3-4 saniye arasında tamamlanıyor. Aradaki hız farkını siz düşünün. Fakat excelde bırakın 200 bini 10 bin ve üzeri satırlara formüller yazıp kullanmaya kalkıştığınızda durum değişiyor. İyi bir pc de şimdikilere nazaran az sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ama dediğim gibi formüller işin içine girince çok satırlı datalar maalesef excelde sorun çıkarıyor.

Benim size tavsiyem bütçeniz müsaitse SSD disk barındıran İ7 işlemcili en az 8 GB ram barındıran bir pc almanız yönünde olacaktır. SSD diskler pc ye ayrı bir performans katıyor. Exceldeki formüllü dosyalara ne denli etkisi olur bilemiyorum. Çünkü ben deneme fırsatı bulamadım. Yinede bu pc sizin işlerinizi oldukça hızlandıracaktır. Excel dosyanızda oluşturmayı düşündüğünüz formüller yerinede makro kullanırsanız oldukça hızlı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Formüller konusunda nasıl sonuç alırsınız bilemiyorum. Deneyip görmek gerekiyor.

Aşağıdaki linkte Sn. Mesut ALADAĞ güzel açıklamalar yapmış. Kendisine çok teşekkür ederim.

Kaynak ; http://www.cozumpark.com/blogs/ofis/archive/2011/07/10/office-2010-64-bit-mimariye-ge-mek-mi-office-2010-32-bit-mimaride-devam-etmek-mi.aspx

Office 2010 64-bit Mimariye Geçmek mi, Office 2010 32-bit Mimaride Devam Etmek mi?

Günümüzde sunucu sistemlerinden başlayarak artık masaüstü sistemlerde de 64-bit işlemci mimarisi standart olmaya başladı. Donanım mimarisindeki bu değişime paralel olarak yazılım mimarilerinin de 64-bit platformda çalışan versiyonları çıkmaya başladı. Bu alanda özellikle işletim sistemleri tarafından artık yavaş yavaş ürün ailesi 64-bite tamamen geçişe hazırlanıyor.Şu anda tam bir geçiş sürecindeyiz. Bu süreçte sadece işletim sistemi ve uygulamaların 64-bit versiyonda olmaları yetmiyor. Aynı zamanda bu uygulamalara destek veren eklentiler, entegrasyonlu uygulamaların da yine 64-bit versiyonları desteklemesi ya da 64-bit versiyonlarının olması gerekiyor. 64-bit ürün ailesine geçişte Windows işletim sistemleri ile bu dönüşümü başlatan Microsoft, kendi ürün portfföyündeki diğer uygulamaların yanında kurumlar için vazgeçilmez ve alternatifi olmayan Office paketinin de 64-bit versiyonunu Office 2010 ile beraber piyasaya sundu. Office 2010 önceki versiyonlardan farklı olarak hem 32-bit(x86) hem 64-bit (x64) mimarisinde kurulabilecek şekilde tasarlanmış olarak geliyor.




64-bit dönüşümün en önemli avantajı 32-bitlik sistemlere göre 64-bitlik sistemlerin daha fazla sanal ve fiziksel bellek kullanabilmeleridir. Bu durum kullanıcıların daha yüksek kapasitede veri setleri ile çalışmaları, ve yüksek seviyeli hesaplama çözümlerini yaparak daha hızlı analizler elde etmeleri gibi faydaları sağlamaktadır. Microsoft da bu faydaları kullanıcılara sağlamak için Officie 2010 ile beraber 64-bit Office versiyonunu çıkartmış oldu. Örneğin, 64-bit Excel versiyonunda artık 2 GB üzerinde Excel ve Project dosyaları ile çalışmak mümkün. Fakat Office 64-bit geçişinde özellikle zengin uygulama ve bu uygulamalarla Office platformuna entegre kullandığınız eklentiler varsa bu nokta Office 2010 32-bit versiyonu ile devam etmenin daha faydalı olacağını öneriyoruz.




64-bitlik Windows işletim sistemleri üzerindeki Windows-32-on-Windows-64 (WOW64) emülatörü ile 32-bitlik Office uygulamasının 64-bitlik Windows üzerinde çalışması da desteklenmektedir. WOW64 bir x86 emülatörü olarak 64-bit işletim sistemi platformunda 32-bitlik uygulamalarının çalışmasını sağlamaktadır.




64-bit Office versiyonlarının kullanımında şu anki öne çıkan problem, uygulama ve eklenti (add-in) uyumluluğu konusudur.




Özellikle şu anda Office 64-bit versiyona entegre çok zengin eklentiler bulmak oldukça zor. Ve Office 32-bit versiyonununda yıllardır kullandığımız çoğu eklentinin 64-bit versiyon karşılığı da çıkmamış durumda.




Office 2010 bildiğiniz üzere 64-bit Windows sistemleri üzerine bile kurulsa varsayılan olarak 32-bitlik versiyonda kurulur. Bunun en büyük nedeni 32-bit uygulamalarla oluşabilecek uyum sorunlarının ortadan kaldırmasıdır. Ayrıca 3rd parti entegrasyon uygulamalarında da 64-bit uyumluluk sorunlarından dolayı problemler yaşanmaması için böyle bir yaklaşım sergilenmiştir.




Office 64-bit Versiyonda Yaşanabilecek Sorunlar Nelerdir?




Microsoft Office 64-bit kurulumunu gerçekleştirmeniz durumunda yaşanabilecek problemlerin genel listesini aşağıda sizlerle paylaşıyoruz:




Ø ActiveX Denetim Kitaplıkları ve Kontrolleri, ComCtl : Bu kontrolleri kullanan tüm çözümler çalışmayacaktır. Özellikle bu kontrollerden bazılarının alternatifi bulunmayacağı için önem arzetmektedir.

Ø 3rd Parti ActiveX Denetimleri ve Eklentileri (Add-Ins) : Burada kullanılan çoğu eklentinin 64-bit versiyonu yoksa problem yaşanacaktır.

Ø Visual Basic 6'nın 64-bit versiyonu yoktur. Sonuç olarak bu nesnelerin yeniden yazılması gerekir.

Ø VBA ile ilgili olarak da kod içerisinde manuel olarak 64-bite göre kod güncellemesini yapmak gerekecektir.

Ø Eski Versiyon Derlenmiş Access Veritabanı Dosyaları : 32 bit platformda geliştirilmiş .MDE ve .ACCDE dosyaları 64-bit Office versiyonunda çalışmıyor. Dolayısıyla bu tip çözümlerin olduğu uygulamalar için yazılım üreticisi ile görüşüp 64-bit Office ortamında yeniden derlemelerini istemek gerekir. Diğer yandan 64-bit Access'de geliştirilen .MDE dosyaları 32-bit versiyonlarında da desteklenmemektedir.

Ø OCS Entegrasyon Problemi : Office 64-bit kurulursa Microsoft OCS 2007 ile Outlook entegrasyonunda tüm özellikler desteklenmemektedir. Örneğin Communicator contact üzerinde sağ tuşa basınca meeting schedule etmek, e-mail mesajı göndermek veya önceki konuşmaları bulmak gibi özellikler desteklenmemektedir. Çünkü OCS R2 32-bitlik bir uygulamadır ve MAPI çağrıları 32-bit ortamdan 64-bit ortama geçmemektedir.

Ø SharePoint List Control : Bu liste kontrolü 64-bit Office kullanan kullanıcılarda gelmemektedir. Ayrıca SharePoint Internet Explorer datasheet kontrollerinde Office 64-bit ile çalışmamaktadır.

Ø Office 2010'un 64-bit versiyonu diğer hiçbir 32-bit Office program versiyonu ile aynı sistem üzerinde çalışacak şekilde uyumlu değildir. Sonuç olarak öncelikle 32-bit versiyonun uninstall edilip sonrasında 64-bit Office versiyonunun kurulması gerekir.

Ø Office 2010 diskinde hem 32-bit hem de 64-bit versiyonları içerilmektedir. 64-bit kurulumu için Setup.exe dosyasını x64 klasöründen çalıştırmanız gerekir.

Ø Ayrıca 64-bit sistemlerde donanım-tabanlı DEP (Data Execution Prevention) 64-bit Office ile Office uygulamalarda da bir güvenlik avantajı getirmektedir.

Ø Uyumluluk problemlerinden dolayı Microsoft ekipleri de 64-bit Windows sistemleri üzerine 32-bit Office platformunun kurulmasını öneriyorlar.

Ø 64-bit Windows üzerinde 32-bit Office kullanımı 32-bit Windows üzerinde kullanımına göre office dökümanları ile ilgili işlemlerin daha hızlı olmasını sağlayacaktır.

Ø Diğer yandan aynı Windows işletim sistemi üzerinde hem 64-bit hem de 32-bit Office kurulumları aynı anda desteklenmemektedir. Örneğin sistemde 32-bit Excel kurulu iken onu kaldırmadan 64-bit Excel kurmanıza izin vermez. Bu kısıtlama eski versiyonlar için de geçerlidir. Yani 32-bit Office 2007 kurulu iken 64-bit Office 2010 da aynı anda aynı sistem üzerine kurulamaz.

Ø Office 2010 64-bit kullanımı standart ofis kullanıcıları açısından ciddi farklar getirmez. Sadece Excel ve Project dosyalarında 2 GB üzerinde record set ve spreadsheet üretmeyi sağlar. 32-bit Office versiyonunun da 64-bit Windows sistemi üzerinde çalışmasında herhangi bir problem yoktur.

Ø Diğer yandan Outlook 2010 x64 Windows Mobile Device Center üzerinden Windows Mobile senkronizasyonunu desteklememektedir.

Ø 32-bit ve 64-bit Graphics Device Interface (GDI) farklılık arzettiğinden ve 64-bit sistemler üzerinde MMX desteği olmamasından dolayı performans olarak da dezavantaj oluşturabilir.
 
Katılım
22 Şubat 2010
Mesajlar
60
Excel Vers. ve Dili
türkçe 2007
Öncelikle yorum için teşekkür ederim. Beni aydınlattınız.

Yaptığım şeyler genelde formülle makroyla yapmayı bilmiyorum. Valla 200 bin satırlık formüllerle çalışmayı düşünyürum. bu yüzden bilgisayar bile alabilirim.


makrolara gelince makrolardan hiç anlamıyorum. Bende sizin gibi düşünyorum makroyla yapsam belki de bilgisayar almam gerekmeyecek.

bu arada konuyla alakalı olabilecek başka bir konu açmıştım. makro konusunda bilginiz varsa yardımcı olabilirseniz sevinirim:

http://www.excel.web.tr/f48/acil-makro-ile-satyr-sutun-kar-yla-tyrma-t133632.html
 
Katılım
22 Şubat 2010
Mesajlar
60
Excel Vers. ve Dili
türkçe 2007
bu arada eğer alırsam işlemci olarak amd fx 9370 (8 çekirdek) 16 gb ram düşünüyorum
 
Üst