Faiz Hesaplama

besen

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2019
İngilizce
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
11-12-2029
Merhum İdris Serdar üstadımızın hazırladığı tabloda https://www.excel.web.tr/threads/yasal-faiz-hesaplama.197319/#post-1102662 gecikme faizini, https://dijital.gib.gov.tr/hesaplamalar/GecikmeZamVeFaizHesaplama#hesaplama-sonuc sayfasındaki hesaplamayla kontrol ettiğimde fark çıkıyor.
Aynı hesaplamayı https://gecikme-zammi.hesaplama.net/ buradan da kontrol ettim, aynı şekilde hesaplıyor.
Ben mi Excel'e yanlış bilgi girdim, farklı bir durum mu var anlayamadım.
Gecikme Faizi oranları bu tabloda yazılı.

Özetle
Ana para 10.000 Vade Tarihi 17.11.2023 olan ödemeyi bugün yapıyorum, linkler 4.940₺ faiz hesaplarken, Excel tablo 5.054,79₺ hesaplıyor.

Kontrol etme imkanı olan var mı?
Teşekkürler.

İdris Hocamızın ruhu şad olsun.

Ekli dosyalar

besen

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2019
İngilizce
11-12-2029
Merhum İdris Serdar üstadımızın hazırladığı tabloda https://www.excel.web.tr/threads/yasal-faiz-hesaplama.197319/#post-1102662 gecikme faizini, https://dijital.gib.gov.tr/hesaplamalar/GecikmeZamVeFaizHesaplama#hesaplama-sonuc sayfasındaki hesaplamayla kontrol ettiğimde fark çıkıyor.
Aynı hesaplamayı https://gecikme-zammi.hesaplama.net/ buradan da kontrol ettim, aynı şekilde hesaplıyor.
Ben mi Excel'e yanlış bilgi girdim, farklı bir durum mu var anlayamadım.
Gecikme Faizi oranları bu tabloda yazılı.

Özetle
Ana para 10.000 Vade Tarihi 17.11.2023 olan ödemeyi bugün yapıyorum, linkler 4.940₺ faiz hesaplarken, Excel tablo 5.054,79₺ hesaplıyor.

Kontrol etme imkanı olan var mı?
Teşekkürler.

İdris Hocamızın ruhu şad olsun.

Aynı paylaşımda sayın @Mdemir63 beyin çalışmasında kontrol ettim, onda da fark var.
Kontrol ederse memnun oluruz.

Ekli dosyalar

ccuneyt13

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 365 Türkçe (64 bit)
01-11-2026
Merhaba,
Çözüm noktasında değil ama aradaki fark konusunda sahip olduğum bilgileri paylaşmak isterim.

Excelde biz hesaplama yaparken vade tarihi ile ödeme tarihi arasındaki gün sayısını ilgili tarihlere ait faiz oranlarını çarpıp buluyoruz.
G.İ.B hesaplamasında ise tüm bir ayı kapsıyorsa aylık olarak alıyor.
Bu konuda aşağıdaki linkteki 1 ve 2 nolu başlığı okuyabilirsiniz.

Diğer bir husus ise günlük faiz oranını bulurken mesala 4.5 / 30 yapıyoruz. (Aylık oran /30)
Bunun için Tahsilat Genel Tebliğinde aşağıdaki istisna durumu da fark oluşturan diğer bir konu.

e) Günlük esasa göre gecikme zammının hesaplanması;
Ay kesirleri için gecikme zammı, 5035 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 02.01.2004 tarihinden itibaren günlük esasa göre hesaplanacaktır.
Günlük gecikme zammı oranının belirlenmesi: Günlük esasa göre gecikme zammı oranının belirlenmesinde aşağıdaki hususlara uyulacaktır.
- 1 ay 30 gün olarak dikkate alınacaktır.
- Günlük gecikme zammı oranı (Geçerli Aylık Oran/30) formülüyle bulunacaktır.
- Bulunan bu katsayının virgülden sonraki ilk 6 hanesi hesaplamalarda kullanılacaktır.
- Katsayının virgülden sonraki 7. veya devam eden hanelerinde bir sayı bulunması halinde 6. hane bir üst sayıya tamamlanacaktır.
- Katsayının virgülden sonraki 7. veya devam eden hanelerinde bir sayı yok ise altıncı hane değiştirilmeyecektir.
Örnek 1- Aylık gecikme zammı oranı %4 olduğunda, yukarıdaki formüle göre günlük gecikme zammı oranı [(4/100)/30 =] 0,001333 3 333 olarak bulunmaktadır.
Ancak bu örnekte, virgülden sonraki yedinci hanede bir sayı (3 sayısı) bulunduğundan, altıncı hanedeki (3) sayısı (4) sayısına tamamlanarak günlük gecikme zammı oranı 0,001334 olarak dikkate alınacaktır.

-Aylık Esasa Göre: Aylık esasa göre gecikme zammının hesaplanacağı bir aylık süre içindeki bir tarihte oran değişikliği yapılırsa, bu bir aylık sürenin tamamına eski oran tatbik edilecektir.

Günlük Esasa Göre: Ay kesirleri için gecikme zammının hesaplanması günlük esasa göre yapıldığından, Bakanlar Kurulu Kararının yürürlüğe girdiği gün dahil olmak üzere daha sonraki günler için yeni oran, yürürlük tarihinden önceki günler için ise eski oran tatbik edilecektir.

30 Günlük Ay Kesirlerinde Gecikme Zammının Hesaplanması
Ay kesrinin 30 gün olduğu hallerde, bu ay kesri tam ay olarak dikkate alınarak gecikme zammı aylık esasa göre hesaplanacaktır.

Sonuç olarak,
Excel hesabı yaparken tam aylar için aylık, aykesirleri için de günlük hesaplama yapılmalı, günlük faiz oranında da Tahsilat Genel Tebliğin de belirtilen 7. hane durumu dikkate alınmalı, oran değişikliği olan aylarda tam ay için eski, kesiray için o tarihe kadar eski o tarihten sonra yeni oran kullanılarak hesaplama yapılması halinde G.İ.B deki hesaplama ile eşit olabilir diye düşünüyorum.

Son düzenleme:

besen

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2019
İngilizce
11-12-2029
Teşekkür ederim, katkınız için a
Merhaba,
Çözüm noktasında değil ama aradaki fark konusunda sahip olduğum bilgileri paylaşmak isterim.

Excelde biz hesaplama yaparken vade tarihi ile ödeme tarihi arasındaki gün sayısını ilgili tarihlere ait faiz oranlarını çarpıp buluyoruz.
G.İ.B hesaplamasında ise tüm bir ayı kapsıyorsa aylık olarak alıyor.
Bu konuda aşağıdaki linkteki 1 ve 2 nolu başlığı okuyabilirsiniz.

Diğer bir husus ise günlük faiz oranını bulurken mesala 4.5 / 30 yapıyoruz. (Aylık oran /30)
Bunun için Tahsilat Genel Tebliğinde aşağıdaki istisna durumu da fark oluşturan diğer bir konu.

e) Günlük esasa göre gecikme zammının hesaplanması;
Ay kesirleri için gecikme zammı, 5035 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 02.01.2004 tarihinden itibaren günlük esasa göre hesaplanacaktır.
Günlük gecikme zammı oranının belirlenmesi: Günlük esasa göre gecikme zammı oranının belirlenmesinde aşağıdaki hususlara uyulacaktır.
- 1 ay 30 gün olarak dikkate alınacaktır.
- Günlük gecikme zammı oranı (Geçerli Aylık Oran/30) formülüyle bulunacaktır.
- Bulunan bu katsayının virgülden sonraki ilk 6 hanesi hesaplamalarda kullanılacaktır.
- Katsayının virgülden sonraki 7. veya devam eden hanelerinde bir sayı bulunması halinde 6. hane bir üst sayıya tamamlanacaktır.
- Katsayının virgülden sonraki 7. veya devam eden hanelerinde bir sayı yok ise altıncı hane değiştirilmeyecektir.
Örnek 1- Aylık gecikme zammı oranı %4 olduğunda, yukarıdaki formüle göre günlük gecikme zammı oranı [(4/100)/30 =] 0,001333 3 333 olarak bulunmaktadır.
Ancak bu örnekte, virgülden sonraki yedinci hanede bir sayı (3 sayısı) bulunduğundan, altıncı hanedeki (3) sayısı (4) sayısına tamamlanarak günlük gecikme zammı oranı 0,001334 olarak dikkate alınacaktır.

-Aylık Esasa Göre: Aylık esasa göre gecikme zammının hesaplanacağı bir aylık süre içindeki bir tarihte oran değişikliği yapılırsa, bu bir aylık sürenin tamamına eski oran tatbik edilecektir.

Günlük Esasa Göre: Ay kesirleri için gecikme zammının hesaplanması günlük esasa göre yapıldığından, Bakanlar Kurulu Kararının yürürlüğe girdiği gün dahil olmak üzere daha sonraki günler için yeni oran, yürürlük tarihinden önceki günler için ise eski oran tatbik edilecektir.

30 Günlük Ay Kesirlerinde Gecikme Zammının Hesaplanması
Ay kesrinin 30 gün olduğu hallerde, bu ay kesri tam ay olarak dikkate alınarak gecikme zammı aylık esasa göre hesaplanacaktır.

Sonuç olarak,
Excel hesabı yaparken tam aylar için aylık, aykesirleri için de günlük hesaplama yapılmalı, günlük faiz oranında da Tahsilat Genel Tebliğin de belirtilen 7. hane durumu dikkate alınmalı, oran değişikliği olan aylarda tam ay için eski, kesiray için o tarihe kadar eski o tarihten sonra yeni oran kullanılarak hesaplama yapılması halinde G.İ.B deki hesaplama ile eşit olabilir diye düşünüyorum.
Katkınız için teşekkür ederim.
İdris Hocamızın tablosuna tekrar baktım, daha basit bir hesaplamayı kontrol ettim.
Vade 1.8.2024 dedim.
Hocamız gün farkını 125 almış, halbuki hesaplamaya konu gün farkı, =DAYS360(Vade Tarihi ; Ödeme Tarihi) formülüne göre122 olmalı.
Ayrıca böleni 365 almış, Vergi İdaresi 360 kullanıyor.
Bu örnekte @Mdemir63 'in hesabı doğru.

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
Aşağıdaki linkdeki 12 nolu mesajdaki dosyaya bir bakabilirmisiniz.
GECZAMHESAPLANMASI1 sayfasından hesaplamalar yapılmaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlşığındaki link

besen

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2019
İngilizce
11-12-2029
Aşağıdaki linkdeki 12 nolu mesajdaki dosyaya bir bakabilirmisiniz.
GECZAMHESAPLANMASI1 sayfasından hesaplamalar yapılmaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlşığındaki link

Hata veriyor.

254841

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
64 bit sorunu bunu kendiniz de çözebilirsiniz
(PtrSafe) abilere eklemek gerekiyor.

dosyanız burada

Ekli dosyalar

besen

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2019
İngilizce
11-12-2029
64 bit sorunu bunu kendiniz de çözebilirsiniz
(PtrSafe) abilere eklemek gerekiyor.

dosyanız burada
Birçok sayfa var, nedenini bilmiyorum.
GECZAMHESAPLANMASI1 ve GECZAMHESAPLANMASI2'yi kullandım.
İlkinde hesaplamayı göremedim, ikincisinde de fark var.
Yanlış bir şey mi yapıyorum.

Ekli dosyalar

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
Bende denedim bendeki ile sistemdekinde bazen çok küçük farklılıklar olabiliyor
kısmi tahsilat tikine tıkla ve bırak bir değişiklik oluyormu.

Ekli dosyalar

besen

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2019
İngilizce
11-12-2029
Hesaplamalara konu dönemleri tek tek yazdım, fark 30₺'ye kadar düştü :)
Yardımcı olabilecek bir arkadaşımız var mı?

Ekli dosyalar

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
Dosyayı sadeleştirdim.
Dosyadaki formüllerin çalışması için makrolar etkin olmalı

Ekli dosyalar

besen

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2019
İngilizce
11-12-2029
Dosyayı sadeleştirdim.
Dosyadaki formüllerin çalışması için makrolar etkin olmalı
Emeklerinize sağlık da siz bunları kontrol etmeden mi paylaşıyorsunuz?
Açıldığında ki ekran görüntüsü ve makro etkinleştir yapılınca çıkan hata ve sonraki excel görüntüsü.
Gecikme zammı tutarı kayboluyor.

Ekli dosyalar

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
Emeklerinize sağlık da siz bunları kontrol etmeden mi paylaşıyorsunuz?
Açıldığında ki ekran görüntüsü ve makro etkinleştir yapılınca çıkan hata ve sonraki excel görüntüsü.
Gecikme zammı tutarı kayboluyor.
Şimdi olmadı bu dediğiniz dosya kontrol ediliyor kontrol etmeden dosya eklenir mi ofis 2003 ve ofis 2007 de çalışıyor.
isterseniz çalıştığına dair videoda eklerim.
9 nolu mesajda yazmıştım (KISMİ TAHSİLAT) seçenek düğmesine bir defa tıkla aktif ve pasif et

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
Burayı formdaki diğer üyelere yazıyorum Arkadaşlar 12 nolu mesajdaki dosyayı inderen varmı kodlar çalışıyormu cevap yazarsanız sevinirim.

Mdemir63

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Ofis2010 32Bit Türkçe
19-02-2026

besen

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2019
İngilizce
11-12-2029
Şimdi olmadı bu dediğiniz dosya kontrol ediliyor kontrol etmeden dosya eklenir mi ofis 2003 ve ofis 2007 de çalışıyor.
isterseniz çalıştığına dair videoda eklerim.
9 nolu mesajda yazmıştım (KISMİ TAHSİLAT) seçenek düğmesine bir defa tıkla aktif ve pasif et
Dediklerinizi yaptım, zaten denemiştim açıkçası, tekrar yaptım. Ekran görüntüsünü paylaşıyorum.
Faiz hesaplaması gözükmüyor.

Ekli dosyalar

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
Muhtemelen onay kutusu nesnesi versiyon farkından dolayı vazifesini yapmıyor olabilir
onay kutusunu silin siz yeniden ekleyiniz. ve mauseyi üzerine gelin sağ tıklayınız denetim biçimlendir ve ordan da hüxre bağlantısını da Q1 yapınız belki çalışır.
şimdi eklediğim dosyada onay kutusu seçeneğini kaldırdım.

Ekli dosyalar

besen

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
excel 2019
İngilizce
11-12-2029
Muhtemelen onay kutusu nesnesi versiyon farkından dolayı vazifesini yapmıyor olabilir
onay kutusunu silin siz yeniden ekleyiniz. ve mauseyi üzerine gelin sağ tıklayınız denetim biçimlendir ve ordan da hüxre bağlantısını da Q1 yapınız belki çalışır.
şimdi eklediğim dosyada onay kutusu seçeneğini kaldırdım.
Evet şimdi düzeldi.
Sayfa2, GEC_ZAMMI_TAB, GEC_ZAMMI_TAB1, GEC_ZAMMI_TAB2 sayfaları gerekli mi?
G ve H'deki butonların amacını anlamadım.
G'deki buton tarihleri ileri geri alıyor ama sonucu değiştirmiyor.
H'deki buton sanırım faiz oranını değiştiriyor ama hangi faiz oranını?
Çalışma mantığına göre ilk satır yani 17.11.2023 - 20.05.2024 arası %3,5, ikinci satır 21.05.2024 - 03.12.2024 arası %4,5'tan hesaplıyor. H'deki buton ikisini de etkiliyor, bunun mantığı nedir?
Bir de makrosuz sanırım olmuyor değil mi?

Emeğinize, bilginize sağlık çok teşekkür ederim.