fonksiyonlarla hesaplama

yalovam77

Altın Üye
Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 / Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
04-05-2026
merhabalar tek bir formül içinde iki defa ve fonksiyonu veya iki tane yada fonksiyonu kullanılabilirmi yani 3 yada 4 şarta bağlı hesaplama yapılması lazım ekte gönderdiğim belgede b6 , b8 ve b10 hücrelerinde ki sorularıma cevap bulabilirmiyiz ilginize teşekkür ederim

Ekli dosyalar

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Selamlar,

1. Sorgunuz için;
Kod:
=EĞER(VE(A1>10;A3>0;(B1+B2)<10);A3;"")
2. Sorgunuz için;
Kod:
=EĞER(VE(A1>10;A3>0;A2>5;(B1+B2)<10);A3;"")
3. Sorgunuz için;
Kod:
=EĞER(VE((B1+B2+A3)>A1;A1>=10;A1-(B1+B2)<A3);A1-(B1+B2);A3)
Formüllerini denermisiniz.

yalovam77

Altın Üye
Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 / Türkçe
04-05-2026
hocam 3 cevapta formülün sonundaki (a1-b1+b2)<a3 =a3 değilde a1 ulaşıncaya kadarki fark hesaplanacak diyelimki a1=10 şartı var soruda gönderdiğim hesaba göre şartın sağlanması için 3 lazım ise a3 ten 3 alınacak sizin önerdiğiniz formüle göre a3 teki 6 yı alıyoruz o zaman toplam A1=10 şartını sağlamıyor toplam 5+2+6=13 oluyor

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Selamlar,

Üstteki mesajımdaki 3. sorguyu düzelttim. İncelermisiniz. Eksikleri varsa düzeltebiliriz.

yalovam77

Altın Üye
Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 / Türkçe
04-05-2026
hocam sorduğum sorunun cevabını aldım çok teşekkür ederim. bu sorunun cevabı çalıştığım bir tablonun bir parçası tablomun ilerleyen kısmında tablo iki adet olacak tablonun birinde bu formüller kullanılacak ancak ikinci tabloda diğer bir şartta c sütununda saat eklenecek yani mesela diyelimki birinci tabloda b sütununda topladığımız sayılar yetmezse a1 şartını sağlamaya tablo 2 deki b sütununda bulunan sayılar devam edecek ve c sütunundada saatler bulunacak bu hesaplama yapılırken varsa öncelikle 17:00 den küçüklerle yoksa sıradan yani 17:00 den küçük saat yazan sayılar varsa bir alt satırda bir üst satırda demeden öncelikle 17:00 den küçük saatin yanındaki sayılarla hesaplama yapılacak eğer saat 17:00 den küçük yetmezse yada 17:00 den küçük saatte yazılmış sayı yoksa sıradan 17:00 den büyük saatte kayıt edilmiş sayılarla bu hesaplamadıki şartları sağlattırabilirmiyiz

yalovam77

Altın Üye
Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 / Türkçe
04-05-2026
sayın korhan hocam temel itibariyle sorun çözüldü gibi ama birincisi her hücrede 7 adet eğerle yapabildim ancak bu eğeler çok uzun oldu topla formülünü kullanmak istedim 6 adet topla formülünden fazlasını yazmaya izin vermiyor formül isimli ekte yazılı olarak ifade ettim bu sorumu; ikincisi ders bildirim isimli ekte yapmaya çalıştığım tablo var personelin kurumu tablosunda bahsettiğim hesaplamayı ilk tabloda yaptım d9 hücresine sağlanması gereken şart yazılıp dersler ve ders türü yazıldığında zorunlu ders yükü sütununda sonuç hatasız olarak çıkıyor 2. ve 3 tabloyuda ilk tablodaki gibi uzun yollada olsa yapabilirim önemli olan ikili öğretim kısmında saatler önem arzediyor eğer üstteki tablolarda zorunlu ders yükünü tamamlayamıyorsa ikinci öğretimden düşülecek ama varsa öncelikle saat 17:00 den öncesi olanlar düşülecek bu saat 17:00 şartı alt satırlardada olabilir nerde varsa orada düşülecek yoksa sıradan üstten aşağıya düşülecek bu yapılması mümkünmüdür. bu tabloyu diğer üniversitelerin sitelerindende araştırdım 6 adet a4 ten oluşturulup elle hesaplanan var daha karışık hesaplama yapanlar var bu çalışma yapılabilirse tek bir a4 kağıdında öğretim üyelerinin dersleri yazıldığında otomatik hesaplanan tek tablo olacak yani bir çok üniversiteninde işine yarayacağını sanıyorum ilginize teşekkür ederim

Ekli dosyalar