Forecast Fonksiyonu Hk.

Merhaba Excel Uzmanları,

Benim sorum tahmin fonsiyonları ile ilgili :

Elimde günlük olarak geçmişe yönelik sayılar var. Her güne ait bir sayı olmak üzere. Ancak her günün de belirli bir karekteristik özelliği var. Örneğin pazar veya pazartesi günleri birbirinden oldukça farklı sayılara sahip olabiliyor.

Açıkçası Forecast fonksiyonunu kullanamadım. Grafik çizip Add Trend felan da olmadı. Çünkü lineer bir durum olmamıyor. Bir de istatistik benzeri bilgim de olmayınca...

Önümdeki günlere ait olası sayıları, geçmişdeki aynı günlerin sayılarına bakarak tahmin etmek istiyorum.

Ne yapmam lazım? Yardımlarınız için teşekkürler.

Saygılar

yurttas' Alıntı:
Ekteki dosyayı inceleyin.
Teşekkür ederim sağolasın. Ancak bu fonksiyonu daha önce kullanmadığım için anlayamadım.

Şimdi diyelim ben önümüzdeki salı günü rakamını tahmin edeceğim. Geçmişe yönelik olan salı rakamlarını nasıl bir şekilde dizeyim, hangi fonksiyonu kullanayım da önümüzdeki salıyı tahmin edeyim. Aynısını diğer günler için de yapmam lazım gelecek.
GROWTH, Alpha felan ne oluyor, benim en son işte bu rakam diyeceğim hangisi olacak, direk Excel forecast olan mı?

Bir de bendeki rakamlar sürekli artan şekilde değil, sorun olmaz dimi?

Saygılar

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
Sayın emreerol,

Benim de kullanmışlığım yok. Basit bir dosya ekliyorum. Bir de bunu inceleyin.

yurttas' Alıntı:
Sayın emreerol,

Benim de kullanmışlığım yok. Basit bir dosya ekliyorum. Bir de bunu inceleyin.
Sağolasın.... Geçmişteki haftanın aynı günleri baz alarak Forecast fonksiyonunu kullandım. Mantıklı sayılar çıktı.

Teşekkür ederim

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
Geçmişteki haftanın aynı günleri baz alarak Forecast fonksiyonunu kullandım. Mantıklı sayılar çıktı.
Örnek dosyanızı açıklamalı olarak eklerseniz, ben de bu fonksiyonun üzerinde daha derinlemesine çalışmak istiyorum.

Kolay gelsin.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2000 - Tr
Sn yurttaş ve emre, zamanım olunca bendeki verileri kullanıp deneme yapacağım. özellikle Sn.Yurttaş gönderdiğiniz ilk dosyada çeşitli tahmin fonksiyonları var, o dosyayı nerden indirdiğinizi söylerseniz , hangi istatistik dağılımlarını kullandılar diye açıklamasını okumak isterim

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
Sayın even,

Dosyayı ne zaman ve nereden indirdim bilemiyorum. Yanlız hatırladığım kadarı ile o zaman da bununla ilgilenmiştim. Ancak dosya içindeki açıklamalardan başka bir bir açıklama da bulamamıştım.

thinker

Banned
bende bu dosyayı ilgiyle takip ettim. Dosyanın özelliklerine bakarsanız orada firma adı ve isim var . googleda arttırın ilk site o zaten

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
Sayın thinker,

Onu biliyorum. O zamanlar da araştırmıştım. Ama dosya hakkında bilgi yok. Önce siteye üye olmak lazım. Dediklerine göre ilk yıl ücretsiz deneme mahiyetinde daha sonraki yıllarda kabul ettiğinizde yıllık $50 ücreti var. Üye olmak istemedim. Onun için vazgeçmiştim.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2000 - Tr
Sn thinker ve Yurttaş,

Bu btip eğrileri sanırım başka yerlerden de elde edebiliriz, vaktim olunca bu konuda googledan araştıracağım.

Tahminim, olay eğrileri çıkarmak için daha önce de belirttiğim gibi sayıların gidişine göre dağılımları tespit ediyor ve tahmin grafiğini çıkartıyor diye bulmak gerekir. Size önerim buradan ilerde topladıklarımızı paylaşabiliriz?

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce