Formüllerin Açıklaması

Katılım
9 Ağustos 2008
Mesajlar
5
Excel Vers. ve Dili
EXCEL 2003
Merhabalar..bugün yaptığım bir ödevi hocaya teslim ettim ama hoca formülleri açıklamamı istedi.grubu ve tarihleri değiştirdiğinizde öğrenci isimleri çıkıyor.bu konuda bana yardımcı olursanız dosyayı incelerseniz memnun olurum.saygılar
 

Ömer

Moderatör
Yönetici
Katılım
18 Ağustos 2007
Mesajlar
22,184
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Merhaba,

B8:C27 aralığındaki formülleri hesaplayabilmek için, L sütunundaki formül yardımcı sütun olarak kullanılmıştır. İlk önce L sütunundaki formülün açıklamasından başlayalım..

L8 Hücresinde,

=EĞER(VE(J8=$A$5;K8=$D$5);MAK($L$7:L7)+1;"") formül.

eğer J8 hücresindeki değer A5 hücresine eşit ise ve K8 hücresindeki değer D5 hücresine eşit ise MAK($L$7:L7)+1 değerini ver eşit değil ise boş bırak..

MAK($L$7:L7)+1 değeri L7:L7 aralığındaki en büyük sayıyı bulur ve 1 ekler, formülü alt hücrelere kopyaladıkça bu aralığın değiştini görürsünüz.örnek olarak formül L16 hücresindeki iken MAK($L$7:L15) fonksiyon bu şekilde olur..

Formül burda ilk değeri yani 1 değerini bulduktan sonra aynı eğer şartını sağlayan her değer için 1 artarak ilerler, L sütununu incelerseniz formül şartları sağladığı hücreler için 1 artarak ilerlediğini görürsünüz.

Şimdi sıra bu bulunan değerleri kullanarak duruma uygun verileri 2.tablonuz olan B8:C27 aralığına yerleştirmektir..

B8 hücresinde formülü ele alırsak,

=EĞER(SATIRSAY(B$8:B8)>BÜYÜK($L:$L;1);"";İNDİS($H:$I;KAÇINCI(SATIRSAY(B$8:B8);$L:$L; );1))

Formülü önce parça parça ele alarak içinde yazılan formülleri mantığını anlamaya çalışalım..

SATIRSAY(B$8:B8) sonuçu 1 dir,formüü bir alt hücreye kopyalayınca SATIRSAY(B$8:B9) şeklinde gözükür ve değeri 2 dir bu şekilde alt hücrelere kopyaladıkça formülün değer 1 artarak ilerler..


BÜYÜK($L:$L;1) L sütundaki en büyük değeri verir.

KAÇINCI fonksiyonu aranan değerin belirlenen veri aralığında kaçıncı sırada olduğunu verir, sıra derken büyüklük veya küçüklük sırasına göre değildir,örnek olarak A1:A10 aralığında 5 değeri A9 hücresinde ise formül 9 değerini verir.

KAÇINCI(SATIRSAY(B$8:B8);$L:$L; )

satırsayı daha önce işlemiştik, burada aranan değer SATIRSAY(B$8:B8) dır bu değer 1 dir, tabi daha öncede belirtildiği gibi satırsayısı değiştikçe değer artarak ilerler. bakılan aralık ise ( $L:$L ) L sütunudur, formül 1 değerinin L sütununda kaçıncı satırda olduğunu bulur, L sütununa bakarsanız bu değerim L9 hücresinde olduğunu görürsünüz yani burda KAÇINCI fonksiyonu 9 değerini verir.

İNDİS($H:$I;KAÇINCI(SATIRSAY(B$8:B8);$L:$L; );1)

=İNDİS(dizi;satır sayısı,sütun sayısı)

Burada sonuca ulaşacağımız dizi H:I dizisidir, sütun sayısı 1 olduğu için H sütununa göre işlem yapar.

Kaçıncı fonksiyonunun değerini 9 bulmuştuk indise göre H9 değerine ulaşmış oluruz bu değerde FATMA ÖZER dir, formül sonucunda B8 hücresine FATMA ÖZER olarak yansır, formülü bir alt satıra kopyalayınca SATIRSAY(B$8:B9) 2 sonucunu vereceğinden 2 değeride L sütununda 13 satırda olduğu için indis H13 değerini verir buda formülün yazıldığı B9 hücresine H13 değerini yani HESNA KAYA olarak yansır, bu şekilde artarak ilerler..

eğer B8 hücresindeki formüle EĞER(SATIRSAY(B$8:B8)>BÜYÜK($L:$L ;1);"" bu kısım eklenmemiş olsa idi formül B15 hücresinde hata değeri verecekti çünkü B15 hücresinde SATIRSAY(B$8:B15) formülü 8 değeri vereceği için ve bu değer L sütununda olmadığı için B15 hücresinde formül #YOK hatası verecektir.

EĞER(SATIRSAY(B$8:B8)>BÜYÜK($L:$L;1);"" formülü,

eğer bulunduğumuz saturın sayısı L sütunundaki en büyük değerden büyük ise hücre sonucunu boş bırak anlamına gelir..

=EĞER(SATIRSAY(C$8:C8)>BÜYÜK($L:$L;1);"";İNDİS($H:$I;KAÇINCI(SATIRSAY(C$8:C8);$L:$L; );2))

C8 hücresindeki değerde aynı formüldür tek farkı indis formülünün bakatığı sütun sayısını 2 olarak kodlanmasınıdır yani H:I aralığındaki 2 sütuna göre I sütununa göre işlem yapar, geri kalan herşey yukarda anlatıldığı gibidir..

A8 hücresindeki formül ise,

=EĞER(B8="";"";MAK($A$7:A7)+1)

eğer B8 hücresi boş ise boş bırak değil ise MAK($A$7:A7)+1 sonucunu ver anlamındadır, bu fonksiyonun işlevini yukarıda anlatmıştım..

Umarım açıklamalar faydalı olmuştur, anlamadığınız bir yer olursa daha detaylı anlatmaya çalışırım.

İyi çalışmalar..
 
Üst