formül çakışması

Excel Vers. ve Dili
office 2016
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
23/06/2022
Herkese Selamlar

ekte denem adlı çalışmada F9 hücresine formül yazdım lakin formül çakışması olduğu için çalışmıyor. bunu nasıl çözebilirim bir yolu var mıdır?
konu hakkında yardımcı olabilir misiniz.

Ekli dosyalar

turist

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2013 64Bit
English
Formülde mantık hatası olduğu için hatalı sonuç verecektir.
Örnek , OCAK ayı için:
Üretim miktarı bir veri mi, yoksa bir hesaplama sonucu bulunması gereken bir değer mi?
KALAN Miktar bir hesaplama sonucu bulunacak bir değer ise , ÜRETİM değerinin bu hücreyle hesaplama ilişkisi bulunmaması gerekir.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Merhaba.

Ocak ayı için (F9 hücresinde) neden diğer aylardakine benzer şekilde =F10 formülü yok.
Olması gereken nedir? Hesaplama mantığı nedir?

Excel Vers. ve Dili
office 2016
23/06/2022
Formülde mantık hatası olduğu için hatalı sonuç verecektir.
Örnek , OCAK ayı için:
Üretim miktarı bir veri mi, yoksa bir hesaplama sonucu bulunması gereken bir değer mi?
KALAN Miktar bir hesaplama sonucu bulunacak bir değer ise , ÜRETİM değerinin bu hücreyle hesaplama ilişkisi bulunmaması gerekir.
ocak ayı için;
hesaplama sonucu oluşan sayı olması lazım. yani
Kalan ın formülü (devir+üretim-satış)
ürtimin formülü ise devir asgari stoktan düşükse azami stok kadar üretim yapsın değilse 0 geçsin şeklinde tasarladım.
ama kalan formülü üretim hücresine bağlı çalıştığı için formülde çakışma oluyor. ben bu çakışmayı nasıl önlerim çözemedim.

Excel Vers. ve Dili
office 2016
23/06/2022
Merhaba.

Ocak ayı için (F9 hücresinde) neden diğer aylardakine benzer şekilde =F10 formülü yok.
Olması gereken nedir? Hesaplama mantığı nedir?
Ömer Bey,
F10 hücresine formülü yazıp F9 hücresini oraya bağlarsam belki hata oluşmaz dedim ama yine hata oluştu. deneme amaçlı yapmıştım. yani olması gereken ocak ayı örneği.

turist

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2013 64Bit
English
ocak ayı için;
hesaplama sonucu oluşan sayı olması lazım. yani
Kalan ın formülü (devir+üretim-satış)
ürtimin formülü ise devir asgari stoktan düşükse azami stok kadar üretim yapsın değilse 0 geçsin şeklinde tasarladım.
ama kalan formülü üretim hücresine bağlı çalıştığı için formülde çakışma oluyor. ben bu çakışmayı nasıl önlerim çözemedim.
=EĞER(E9<C9;D9;0)

ismailmustafa

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010
28-04-2028
Merhaba paladin5555
Benim anladığım kadarı ile ocak ayı için "devir"(diğer aylar için ise "kalan" hücresi)(E9) satıştan(G9) küçük veya eşit ise azami stok(D9) kadar üretim yazsın, büyükse yazmasın.
Bu mantık doğru ise yazacağınız formül şu olur diye tahmin ediyorum.
=EĞER(E9<=G9;$D$9;0)
Formülü F9 hücresine yapıştırın F9 hücresini kopyalayıp diğer ayların üretim hücrelerine yapıştırın.
Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
office 2016
23/06/2022
Merhaba paladin5555
Benim anladığım kadarı ile ocak ayı için "devir"(diğer aylar için ise "kalan" hücresi)(E9) satıştan(G9) küçük veya eşit ise azami stok(D9) kadar üretim yazsın, büyükse yazmasın.
Bu mantık doğru ise yazacağınız formül şu olur diye tahmin ediyorum.
=EĞER(E9<=G9;$D$9;0)
Formülü F9 hücresine yapıştırın F9 hücresini kopyalayıp diğer ayların üretim hücrelerine yapıştırın.
Kolay gelsin.
İsmail Bey doğru anlamışsınız. teşekkür ederim yardımlarınız için. Lakin bazı aylar eksi verdi. yeni eklediğim ekte bir mantık kurdum.
bu nu yapabilirsek tam olarak işimi görür sanırım.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
office 2016
23/06/2022
beyler bu konu benim için çok önemli
formülle olmuyorsa makro ile yapabilir miyiz. lakin ben makrolardan hiç anlamıyorum.

ismailmustafa

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010
28-04-2028
hayırlı akşamlar paladin5555
Bu formülü yazarsak kalan her zaman "0" olacaktır.
=G9-E9
Kalanın "0" dan büyük olmasını istiyorsanız formüle ilave edebilirsiniz. MESELA
=G9-E9+150
aşağıdaki dosyayı bir inceler misiniz? satışınız üretiminizden fazla olacak olursa ekim ve kasım aylarında olduğu gibi eksi verecektir.
Ancak H9 hücresine baksın ona göre bana sonuç versin diyorsanız sizin de dediğiniz gibi formül çakışması oluyor. O kadarını ben de bilmiyorum. Belki makro ile yapılabilir ama ben makrodan anlamıyorum.
Kolay gelsin.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
office 2016
23/06/2022
hayırlı akşamlar paladin5555
Bu formülü yazarsak kalan her zaman "0" olacaktır.
=G9-E9
Kalanın "0" dan büyük olmasını istiyorsanız formüle ilave edebilirsiniz. MESELA
=G9-E9+150
aşağıdaki dosyayı bir inceler misiniz? satışınız üretiminizden fazla olacak olursa ekim ve kasım aylarında olduğu gibi eksi verecektir.
Ancak H9 hücresine baksın ona göre bana sonuç versin diyorsanız sizin de dediğiniz gibi formül çakışması oluyor. O kadarını ben de bilmiyorum. Belki makro ile yapılabilir ama ben makrodan anlamıyorum.
Kolay gelsin.
Teşekkürler bende anlamıyorum makrolardan. sonsuz döngü oluşuyor. yoksa halledeceğiz de.

ismailmustafa

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010
28-04-2028
değerli hocalarımın affına sığınarak sayın paladin5555 aylık üretim ve stok kapasitenizin üzerinde satış yaparsanız ister istemez eksi verecektir. belki istediğiniz bu değil ama eksi vermemesi için bir de şu formülü dener misiniz.
=$D9-(E9-G9)

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
office 2016
23/06/2022
sayın İsmail Bey cevabınız için teşekkürler.
dediğiniz doğru lakin tesisin de bir kapasitesi var onun üzerinde üretim yapması imkansız.
ekte daha detaylı bir açıklama yaptım. ve F11 hücresine istemiş olduğum formülü yazdım. lakin başvuru yaptığım hücrelerde kendisine bağlı olduğu için döngü oluşuyor. bunu çözemedim veya alternatif bulamadım. bununla ilgili alternatifler yada olunabilirliği var mıdır? onu öğrenmek istiyorum.

Ekli dosyalar