Formül sonucunu eşitlemek için tablodan değer alma

Excel Vers. ve Dili
2003
saygıdeğer arkadaşlar

Ekte bulunan dosyada yapmaya çalıştığım hesaplama ile ilgili örnek
bulunmaktadır. bilgisi olan arkadaşlarımın yardımlarını rica ediyorum

iyi günler dilerim.

Ekli dosyalar

Ali

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
İş:Excel 2016-Türkçe
Sorunuzu Excel-çözücü sistemine uygun fakat 0,921752495 gibi bir orana uyan çözümü bulmak Newton-Ralpshon gibi sistemle bulmak zor görünüyor ama oran 0,92 gibi kısaltılabilirse çözücü uygun çözümü

A1 :38
B1 :69
A2 :95
B2 :30

şeklinde buluyor.

Excel Vers. ve Dili
2003
peki hesaplamayı nasıl yaptırdınız en yakın sonucuda kabul edebiliyorum hesaplamalarımda tek tek denedinizmi ?

Ali

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
B8 hücresindeki formülünüzü

=YUVARLA(((B1*SİN((B6*Pİ())/180))/B4);2)

olarak değiştirdim.

Çözücü aktif değilse Araçlar-Eklentiler kısmından Çözücü eklentisini aktif hale getirip tamamı tıklayın.

Eklediğim örnek dosyayı incelerseniz çözücü mantığını anlayacaksınız.

Araçlardan-çözücüyü çalıştırın.

Resimdeki gibi bir görüntü göreceksiniz, oradaki değişen hücreleri ve kısıtlamaları ben sizin çözüme göre uygun olarak ekledim.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2003
verdiğiniz örneği anladım teşekkür ederim ama sanırım benim için yeterli olmayacak sadece 2 basamak sayı kalana kadar yuvarlayınca formül çalışıyor bu da benim isteklerimi karşılamıyor
ilginize teşekkür ederim en az 4 basamak olacak şekilde yada hesaplanan değerlerin içinden en yakın olanı seçmek gibi bildiğiniz bir yol varmı ?

Excel Vers. ve Dili
2003
hem birşey daha dikkatimi çekti benim kullanılabilir dişli listem tamsayılardan oluşuyor ama dizi içerisinde boşluklar var yani 80- den 95 e atlaması gibi

Ali

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Kadir Bey, daha etkin bir çözüm bulanabilirmi araştırmak gerekir. Verdiğiniz dişlilere göre girilen sayıların oranlarının virgülden sonra dört haneside kadar aynı oranı veren başka çözümün olmama ihtimali yüksek.

Excel Vers. ve Dili
2003
ilginize teşekkür ederim internette yaptığım aramalar sonucunda benim yapmaya çalıştığım türden bir programa ulaştım yardımlarınız için teşekkür ederim iyi günler