gecikme cezası uygulaması 2

Excel Vers. ve Dili
xp
slm

sayın muygun

son olarak gönderdiğiniz tablodaki sabit faiz hesaplama sayfasını inceledim fakat işin içinden çıkamadım...

bu arada faize faiz uygulaması yasal değilmiş... bu yüzden ilk tablodaki örneğinizi rafa kaldırdık...

size ekli tabloda nasıl bir formül istediğim konusuyla ilgili elimdem geldiğince açıklama yapmaya çalıştım...

yardımcı olabilirseniz sevinirim

saygılar

Moderatör tarafında düzenlendi:
Excel Vers. ve Dili
ingilizce 2003
Slm.
1-Kiralara ait vade tarihlerine gore odeme tarihinde faiz calismasi gerekir.
2-Bu faiz standart aylik olabilecegi gibi, gunluk olarak hesaplanabilir(odeme tarihine gore)
3-Faiz olayinda ise;
a)Bilesik faiz uygulamasi
b)Basit faiz uygulamasi yapilabilir.
4-Faizin odenmesinde ise izlenebilecek yol (Ornekte bilesik faiz uygulanmadigina gore)
a)Odemenin oncelikle faizden dusulup kalan ana para uzerinden tekrar faiz calismasi ve kalan ana para uzerinden tekrar faiz calistirilmasi
b)Odemenin tamaminin oranlanarak anapara ve faiz e paylastirilarak yapilmasi yolu
Izlenebilir.
Ayrica ornekteki kiraci zaten ocak ayini vadesinde subat ayini ise gecikmesi ile tamamen odedigine gore, mart ayinda sadece mart ayi kirasinin gorunmesi(Kdv dahil 1298 YTL) gerekmezmi? Oysa siz 1414.82 YTL bulmussunuz.Bende anlamadim bu miktari neye gore buldunuz???

Excel Vers. ve Dili
ingilizce 2003
Not:Kira aylarina ait odemelerin islenmsi ve takibi bakimindan her ayin ait oldugu satir altlarina o ayda bulunan gun sayisi kadar bos sutun ayrilmasi durumunda her turlu odemeleri ve kalan borc durumunun daha iyi takip edilebilecegini dusunuyorum.
Not:Bu kadar konustum ama formullerini becerebilirsem (becersem)tabloyu yapmaktan zevk ve onur duyarim.:(

Excel Vers. ve Dili
xp
slm sn. pevlike

biraz uğraşıp formülleye çalışabilirseniz çok sevinirim...

bu arada yorumlarınızdan anladığım kadarıyşa excel de benden çok ama çok ileri olduğunuz belli

umudumu koruyacağım

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Slm.
syn. qwert789;
aslında 2. tabloda hiçbir sorun göremedim.
Tüm problem satırların hangi ayı kapsadığını belirlemek.
Sözleşmelerinizde ödemeyle ve opsiyonuyla ilgili bir madde var mı?
örn:"Ocak ayı ödemesi şubat ayının 1'i ile 5'i arasında yapılır" gibi...
eğer böyle birşey varsa bir tahsilat tablosu oluşturup burdan verileri çekmek gerekir.
Ekli dosyayı inceleyin. Gereken detaylı açıklamayı dosya içerisinde belirttim.
İyi çalışmalar.
Ayrıca 2.ci ekide inceleyin (burada prensip ay içinde ilgili ay ödenmezse sabit gecikme uygulanır)

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
xp
başımın belası gecikme cezası:)

syn muygun
kiracı tabloda şubat ayının kira borcunu yatırmamış görünüyor
biz gecikmesiyle beraber şubat ayının borcunu marta aktarıyoruz
tabloda görüldüğü üzere buraya kadar sıkıntı yok...
karışıklık burda başlıyor...
kiracı tabloda mart ayında şubat ayının kira bedelini gecikmesiyle beraber yatırmış görünüyor...
dolayısıyla ben tabloda kiracının mart ayında yatırdığı miktarın şubat ayına ait kira bedeli+gecikmesine sayılmasına istiyorum...fakat tabloda böyle değil!
bir karışıklık daha...
şayet kiracı mart ayında şubat ayının kira bedelini+gecikmesini farklı bir miktarda yatırırsa...
örnek: şubat ayı kira bedeli +faiz 1.414,82
kiracı tuttu (örnek) tolga bey ben bu ay (mart ayında geldi farzedelim) 550 ytl verebilirim diyor bunun hesaplaması nasıl olacak... ve hep böyle bir şekilde dengesiz bir ödeme yapacak...
nasıl olacak?nasıl formüle etmeli
müthiş dağıldım

Excel Vers. ve Dili
xp
ödeme süresi

sayın muygun

yazmayı unuttum ve hatırlatma adına...

sözleşmelerimizde kiracı ilgili aya ait kira bedelini ayın son gününe kadar yatırmak zorunda...şayet yatırmazsa örnek: kiracı ocak ayı kira bedelini süresi içerisinde yatırmadı ve şirkete geldi 1 şubatta ödeme yaptı "gecikme işler" (dikkatinize...!)

saygılar...

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Syn qwerty789;
5 nolu mesajımdaki "1-31 arası ödenmeyene ceza uygula" adlı eki indirin.
Tahsilatlar sayfasına geçin.
Bu sayfadaki verileri silin ve yerine gerçek verilerinizi yazın. Yazmanız gereken 3 veri var (adı soyadı , tarih , yatan miktar) . isterseniz bir isime ve aynı aya ait 50 parça giriş yapın.
Bundan sonra sabit sayfasına dönün. C4 hücresine isim yazın ve tabloyu inceleyin (adım adım)
Ocak ayı için yazdıklarınız ocak ayı satırına geçmiş mi?
Tablonun yaptığı;
ilgili ayın borcunu oluşturmak,
buna gecikenleri ilave ederek toplam yatması gerekeni bulmak,
ilgili tarih aralığında ilgili isme ait yatan miktar toplamını tabloya aktarmak,
yatan miktar içinden anapara ve gecikmeleri ayrıştırmak,
diğer aya aktarmak üzere varsa kalan anapara ve gecikmeleri hesaplamak,
ve sonundada toplam bakiyeyi bulmak.
Her satırda "bu ay yatması gereken toplam" başlığı altında ilgili ay+ilgili aya kadar olan borç toplamı bulunmaktadır. Zaten tabloyu giriş oldukça işlediğinize göre "yatan anapara" ve "yatan gecikme" toplamları alt kısımda gözükmektedir.
Bahsettiğiniz 550 ylt lik parçalı ödeme örneğine gelirsek tabloya böyle bir giriş yapın o miktarın nereye kaydedildiğini tablo size gösterecektir. Ancak bu para 2007 aralık borcuda olabilirdi yada fazla ödemede olabilirdi.
Yapmanız gereken:
kişi ödeme yapmaya geldiğinde;
sabit sayfasında hangi ay geldi ise o ayın "bu ay toplam yatması gerken" başlığı altındaki miktarı söyleyeceksiniz. Sonra tahsilatlar sayfasına isim tarih ve miktarı gireceksiniz. Daha sonra sabit sayfasında yatan miktarın ne kadarının ana para tahsili ,ne kadarının gecikme tahsili olarak alındığını belirtecek yada eline bu tablonun çıktısını vereceksiniz.
Dediğim şekilde bir inceleme ve veri girişi yapın takılırsanız yine yardımcı olalım.
İyi çalışmalar.

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
xp
yeni tablo...

sayın muygun

siteye birkaç gündür ulaşılamıyordu...

ve halimi tahmin edersiniz sanırım...

bu süre içerisinde tablo üzerinde biraz çalıştım ama yine beceremedim...

size konu başlığım altında (gecikme cezası uygulaması) ek'li dosyada yeni bir tablo gönderiyorum...

ve tabloda ne istediğimi az çok anlatmaya çalıştım...

yine tablodaki sütunların belli bir bölümüne elle giriş yaptım ki bakacak olursanız açıkça görebilirseniz, asıl olarak ne istediğimi belirttiğimi sanıyorum...(buralara formül girmeye çalıştım ama beceremedim)

bu tablo üzerinde ve altında yapmış olduğum açıklamalara istinaden yeni bir tablo hazırlayabilirseniz çok sevinirim...

saygılarımla...

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Merhaba...
Eki İnceleyin. (farklı miktarları 12 ay için girerek test edin)
Değişiklik istediğiniz yer varsa düzeltelim.
İyi çalışmalar.

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
xp
sayın muygun

öncelikle çok teşekkür ederim...

bir tek k sütununda bazı satırlar formülüze edilmemiş...

bunları aynı formatta formülüze edebilirseniz sevinirim...

sonuç tam istedğim gibi:)

yine aynı formatta son sunmuş olduğunuz tablodaki gibi sadece b h ve n sütunlarına sadece elle giriş ile yapılarak son bulduğumuz bakiyeyi bulalım...

saygılarımla...

Excel Vers. ve Dili
xp
ve kusura bakmayın sormayı unuttum...

ricam üzerine hazırlamış olduğunuz tablodaki düşüncem doğrumu?

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Merrhaba gri hücrelerin haricindeki 3.satırdaki formüllü hücreleri aşağı doğru çoğaltırsanız istediğiniz olur (yada 10 nolu mesajımdaki tabloyu yeniden indirin)
Tablodaki kararınıza gelince bunu ben bilemem. Burada yapmanız gereken öncelikle yasal yükümlülüklerinizi araştırarak sözleşmelerinizi bu doğrultuda hazırlamak.
iyi çalışmalar.

Excel Vers. ve Dili
xp
teşekkürler...!

sayın muygun siz gerçekten bir uzmansınız...

vermiş olduğunuz emeğe, göstermiş olduğunuz sabıra teşekkür ederim...

şu an çok mutluyum:)

size bizzat teşekkür etmek isterdim...:(

saygılarımla...

Sevgili arkadaşlar forumda aradım bulamadım, ekteki dosyalardan ellerinde mevcut olan arkadaşlar var ise ekleme yapabilirler ise çok sevinirim. çünkü benimde böyle bir sorunum var ve kiracılarla bayağı uğrayıyorum, hatta bir örnek dosya gönderip konuya göre bunu formülize edecek arkadaşların yardımlarını bekliyorum.

Ekli dosyalar

Sanırım Bu konuda kimse yardımcı olamayacak, benim için ne kadarda kötü, halbuki ne umutlarla yazmıştım:(