gecikme cezası uygulaması

Excel Vers. ve Dili
xp
merhaba...

özel bir şirkette kiralık iş yerlerinden sorumlu personel olarak çalışmaktayım
kiracılarımıza her ayın sonuna kadar kira bedellerini ödemeleri için süre veriyoruz
fakat ödemelerini ay sonuna kadar yapmazlarsa %9 gecikme cezası uyguluyoruz...

hesaplamakta sıkıntı çektiğim konular:ben kendimce excel'de çok iyi olmama rağmen bir şeyler yapmaya çalıştım ama biraz kafam karıştı sanırım...

1. ek'te sunmuş olduğum tablo 'da görüldüğü üzere kiracı tarafından yatırılan miktarların tabloya elle girildiği zaman otomatik olarak excel'in ay bazında bu gecikmeleri hesaplamasını istiyorum ama yapamıyorum...
2. bununla beraber yine yapabildiğim kadarıyla tabloda görüldüğü üzere atlayan ayları elle girerek gecikmelerini hesaplatmaya çalıştım ama biraz karıştı sanırım...excel'in otomatik olarak atlayan ayları hesaplamasını istiyorum, yine yapamıyorum
3. ayrıca kiracı tarafından farklı bir miktar yatırıldığı zaman (eksik veya fazla) elle girişi yapıldığı takdirde excel'in bunu da otomatik olarak hesaplamasını istiyorum ama olmuyor...

sonuç olarak tabloda görüldüğü üzere bir şeyler yapmaya çalıştım ama olmadı, kısaca tablodaki yatan kısmına ilgili aya elle herhangi bir giriş yaptığım zaman otomatik olarak herşeyin hesaplanmasını istiyorum...

tablodaki çalışmam üzerinden bana yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim saygılarımla...

BG

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 2021 TR & EN
oran'ı neye göre hesaplattırdığınızı bir türlü anlayamadım

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Slm.
Eki inceleyin.
İyi çalışmalar.

Excel Vers. ve Dili
xp
selam...

öncelikle brain arkadaşıma konuyla ilgilendiği için teşekkür etmek isterim...

fakat muygun arkadaşım sana çok ama çok teşekkür ederim...

beni çok ama çok büyük bir sıkıntıdan kurtandın ve çok mutlu ettin...

ben kendimi excel biliyor zannediyormuşum:)

muygun arkadaşım senden son bir ricam var...

mutlaka müdürlerim soracaktır nasıl yaptın diye...

bu yüzden formüllerin içeriğini bana sütun olarak kısaca anlatırsan çok sevinirim...

eline emeğine sağlık
tekrar teşekkür ederim...

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Slm qwert789;
syn müdürlerine saygılar.
Aslında tek cümle ile "excel anlatılmaz yaşanır" :)
Ama yinede bu tür tablolarda 2 tip uygulama yapılıyor.
1.si bu örneklediğim yani gecikmeninde gecikmesinin vade sonunda ana paraya dönüştüğü bir zamanlar bankaların kredi kartlarına uyguladığı (şimdi hala uygulama aynı mı bilmiyorum) bu sistem.
diğeri ise gecikmenin sabit alınarak ödenmeyen anaparaya gecikme uygulandığı sistem. (eğer bu olmaz deseydiniz diğerine uğraşacaktım)
tabloda;
kira (B) ve kdv (C) toplamını aylık borç (D) olarak alarak buna geçen aydan devreden (E) ekleniyor. Böylece yatması gereken miktar (F) oluşuyor. Manuel girilen yatan miktar(G) bu toplamdan çıkartılarak bakiye(H) elde ediliyor. Bakiyeye uygulanacak oran(I) yazılıyor. eğer bakiye 0 dan büyük ise gecikme zammı(J) uygulanıyor.Daha sonra bir sonraki satırda kullanmak üzere kalan borç miktarı(K) hesaplatılıyor.
ve hesaplama yapılan hücrelerin hepsinde kira başlığı altında ilgili satırda veri yoksa boş değerle işlem sonlandırılmıştır.
İyi çalışmalar.
Not: gri hücreler veri gireceğiniz hücrelerdir.

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
xp
slm muygun

:)söylerim... hakiketende yaşanıyormuş:)

sayın muygun

karşılaştırma yapabilmem için şayet vaktiniz olursa 2.nci uygulamayıda benimle paylaşabilirmisiniz?

sizce hangisi daha mantıklı ve daha sağlıklı?

sizce hangi örneği uygulamalıyım?

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Merhaba...
2. örnekte bazı problemler olabilir. (tahsilat problemi) nedeni ise örn: ilk ay hiç ödeme yapmayan biri 2. ay tüm ana parayı yatırsa gecikme sabit kalacağından bu kalıntının tahsilatı zor olmaktadır. Ayrıca yatan paradan önce anapara tahsil edilir şayet yatan miktar anaparadan büyükse ve varsa gecikme tahsil edilir.
Ama bunun yasal penceresini araştırın. (yasal olarak gecikmenin gecikmesi alınamaz biliyorum) yani doğru tablo bu olmalı.
Yine gri hücrelere veri girerek birkaç deneme yapın size hangisi uygunsa onu uygulayın.
İyi çalışmalar.

Excel Vers. ve Dili
xp
slm

sayın muygun

o kadar kafam karıştıki:)

yasal pencereyi avukata danışırım ama katlamı mı sabit mi karar veremedim?

şu an güncel uygulama hangisi?

ilk verdiğiniz katlamalı örnekmi? yoksa sabit olan mı?

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Slm.
Bir arkadaşımın isteği ile böyle bir takip tablosu hazırladım ve hukuki boyutunu araştırırken faize faiz uygulanmasının yasal olmadığı sonucuna vardım. Uygulayıcı ben olmadığım için beni bağlamazdı ama uygulayacak kişileri (burdaki dosyaların da birden fazla kişiler tarafından kullanılabileceği varsayarak)
bu konuda uyarmak gerekir diye düşünüyorum. http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=242661
Bu linkte 26 aralık 2007 tarihli radikal gazetesinde çıkan ilgili haberi gözlemleyin. Ayrıca kesinlikle bir hukukçuya sorun.
İyi çalışmalar.

Excel Vers. ve Dili
xp
slm

sayın muygun

avukatımızla ancak görüşebildim...

ve aynen sizinde dediğiniz gibi faize faiz uygulamasının yasal olmadığını söyledi...

sanıyorum bu durumda son verdiğiniz örnek tablodaki katlamalı değilde sabit sayfası geçerli olacak herhalde...