Gerçekleştirmek üzere olduğunuz işlem...Uyarısı

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 Ingilizce
Arkadaşlar merhaba,

Excelde büyük sayılabilecek tablolar üzerinde çalışıyorum. (Yaklaşık 700 satır ve EX sütununa kadar) Tahmin edeceğiniz üzere tablo içerisinde de çok sayıda formül mevcut.Dosya boyutum ise 30Mb- 70Mb arasında değişiyor. Tabi bu hali kullanılmayan alanlardaki biçimlendirmeleri kaldırdığım, koşullu biçimlendirmeleri azalttığım, makrolar yardımıyla formülleri azalttığım hali.

Şimdi sorun şu ki sayfa içerisinde herhangi bir yere (boş alanlar dahil) satır ya da sütun eklemek istediğimde aşağıdaki uyarı çıkıyor.

Gerçekleştirmek üzere olduğunuz işlem çok sayıda hücreyi etkiliyor ve tamamlanması uzun sürebilir. Devam etmesini istediğinizden emin misiniz?
Not: Yanıt alınmazsa bu işlem 60 saniye içinde gerçekleştirilecek.

Eğer kabul edip işlemi yaptırırsam da excel çakılıp kalıyor:eek: . Aslında benzer yapıda çok sayıda dosyam var, bazılarında bu sorun var bazılarında yok nedenini çözebilmiş değilim:yardim: .

Dosya çok büyük olduğu için eklemem mümkün değil ama sorun anlaşılmıştır heralde.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

uzmanamele

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
excel 2010
merhaba
aslında sorunu tarif etmişsiniz zaten.
30-70 mb dosyadan bahsediyorsunuz. sayfa üzerinde bir yeri tıkladığınızda bütün işlemleri gerçekleştirmesi için tetikliyorsunuz demektir.
çok sayıda koşullu biçimlendirme ve mesela dizi formülü varsa her hücre değerinin değişmesinde bütün sayfadaki işlemleri baştan alıyor demektir. dosyanızın kilitlenmesi doğal. makineniz bukadar yükü kaldıramıyor demektir.
yapmanız gereken koşullu biçimlendirmeleri en alt düzeyde tutmak, formüllerinizi gözden geçirmeniz. belki daha basit yapıda formül işinizi görüyordur.
formülleriniz mesela A:A gibi olabilir, sizin 700 satırınız varsa neden 65536 satıra kadar kontrol ettiriyorsunuz. sormül sınırlarını kontrol ediniz.