Google e-tablolar ilçeye göre mahalle bilgisi girme (veri doğrulama)

Katılım
6 Eylül 2013
Mesajlar
57
Excel Vers. ve Dili
Office 365 TR ve Office 2021 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
31.12.2018
Elimde ilçe ve Mahalle adlarının olduğu bir liste var. Bir de bu listeden veri doğrulama kullanarak A sütununda veri doğrulama ile ilçe seçince B sütununda mahalle bilgisini veri doğrulama ile girmek istediğim bir liste var. Bunu Excel'de veri doğrulama ve ad tanımlama ile yapabiliyorum. Ama Google e-tablolarda bahsettiğim işlemi ilk satır için yapabilmeme rağmen, A sütununda ilçe bilgisini veri doğrulama ile seçince B sütununda ilk satırdan sonra mahalle bilgisini veri doğrulama ile getiremiyorum. Bunu Google e-tablolarda nasıl yapabilirim.

Google e-tablolar

Excel dosyası
 

yyhy

Altın Üye
Katılım
3 Aralık 2005
Mesajlar
916
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office 2021 TR
Microsoft 365 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
20-03-2029
Sayın @sehzade42 inşallah böyle bir şey istemişsinizdir. Dosyayı inceler misiniz. Konyadan selam saygılarımla.
 

Ekli dosyalar

Katılım
6 Eylül 2013
Mesajlar
57
Excel Vers. ve Dili
Office 365 TR ve Office 2021 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
31.12.2018
Aleykümselam. Teşekkürler. Altın üye değilim. Dosyayı indiremedim.
 
Katılım
6 Eylül 2013
Mesajlar
57
Excel Vers. ve Dili
Office 365 TR ve Office 2021 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
31.12.2018
@yyhy İlginiz için çok teşekkürler. Ben bu şekilde zaten kendim düzenlemiştim. Yukarıda ilk mesajda da bahsettim. Benim problemim bu tabloyu bu şekilde Google e-tablolarda nasıl kullanabilirim. Bu şekilde Google E-tablolarda veri doğrulama olarak kullanamıyorum.
 

yyhy

Altın Üye
Katılım
3 Aralık 2005
Mesajlar
916
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office 2021 TR
Microsoft 365 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
20-03-2029
Google E-tablo kullanmıyorum. Doğrusu o konuda bilgim yok. Kusura bakmayın
Forumda değerli hocalarımız bu konuda yardımcı olacaktır.
Kolay gelsin.
 
Katılım
6 Eylül 2013
Mesajlar
57
Excel Vers. ve Dili
Office 365 TR ve Office 2021 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
31.12.2018
Bu konu hakkında bir bilgisi olan var mı?
 
Katılım
6 Eylül 2013
Mesajlar
57
Excel Vers. ve Dili
Office 365 TR ve Office 2021 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
31.12.2018
Konu güncel.
 

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
15 Mart 2005
Mesajlar
42,193
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Yardımcı sütun kullanarak tek hücreye göre işlemi yapabildim.. Çoklu hücrelerde beceremedim..
 
Katılım
6 Eylül 2013
Mesajlar
57
Excel Vers. ve Dili
Office 365 TR ve Office 2021 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
31.12.2018
Korhan bey ilginiz için teşekkürler. Ben de çok araştırdım. Google e-tablolarda sadece tek bir hücreye göre veri doğrulama yapabildim. İki veya daha fazla satırda veri doğrulama yapamadım. Google script kullanılarak yapılan bazı örnekler var. Ama hem çok karmaşık, hem de offline Excel ortamındaki gibi otomatik olarak hücreye veri girince çalışmıyor. Mutlaka manuel tetiklemek gerekiyor.
 

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
15 Mart 2005
Mesajlar
42,193
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Ben de script kullanmayı denedim. Tıklanan hücrenin C sütunundaki adresi Y1 hücresine yazdırmayı denedim. Sonra Z sütununa bu hücreyi referans alarak aktif bir liste oluşturdum. Fakat çok yavaş tepki veriyor. Sanırım script kısmını tam beceremedim.
 
Katılım
6 Eylül 2013
Mesajlar
57
Excel Vers. ve Dili
Office 365 TR ve Office 2021 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
31.12.2018
Korhan bey çok teşekkür ederim. Bu örnekteki çözüm güzel . Anladığım kadarı ile sabitler sayfasında bulunan sütunlardaki değerleri devrik dönüşüm kullanarak, ve D sütununda veri doğrulama kullanmak istediğimiz her satır için ölçütleri manuel eklememiz gerekiyor. Lütfen yanlışım varsa düzeltin.
 

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
15 Mart 2005
Mesajlar
42,193
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Doğrudur.. Paylaştığım videoda zaten herşey açıkça anlatılıyor..
 
Katılım
6 Eylül 2013
Mesajlar
57
Excel Vers. ve Dili
Office 365 TR ve Office 2021 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
31.12.2018
Anlaşılan Google e-tablolarda çoklu veri doğrulamayı. açılır menü şeklinde, manuel müdahale olmadan, offline Excel ortamında yaptığımız gibi yapamıyoruz. Bir neticeye ulaşırsam veya çözen olursa bu mesaj altına yazarsa herkes faydalanır.
 

yyhy

Altın Üye
Katılım
3 Aralık 2005
Mesajlar
916
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office 2021 TR
Microsoft 365 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
20-03-2029
Sayın @sehzade42 ve Sayın Hocam @Korhan Ayhan Google e-tablolarda bilgimiz yok acaba paylaşılan bir dosya ise paylaşabilir misiniz?
 

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
15 Mart 2005
Mesajlar
42,193
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
#12 nolu mesajda paylaştım.
 
Katılım
12 Aralık 2015
Mesajlar
1,207
Excel Vers. ve Dili
Türkçe Ofis 2007
Alternatif;
1. Sizin SABİTLER benim Sayfa5 deki sarı başlıklı sütunları ayrı ayrı ikinci satırdan başlayarak sütun başlığına göre adlandırdım.
(örnek AĞAÇÖREN için A2:A35 gibi)
2. Yine bu sayfada A1:H1 aralığını ise İLÇE olarak adlandırdım..
3. Benim dosyamdaki A2 hücresine Açılır menü ekledim aralık olarak İLÇE yazdım. Bu hücreyi A sütununda aşağı doğru istediğiniz kadar çoğalta bilirsiniz.
4.
Kod:
function myFunction() {
  var ss = SpreadsheetApp.getActiveSpreadsheet();
  var sheet = ss.getSheets()[1]; 
   var cell1 = sheet.getActiveRange(); 
 if(cell1.getColumn()==1){
 cell1.offset(0,1).setDataValidation(SpreadsheetApp.newDataValidation()
  .setAllowInvalid(false)
  .requireValueInRange(sheet.getRange( cell1.getValue()), true)
  .build());
}
}
5. yukardaki koda Değiştiğinde tetikleyicisi ekledim.
6. A sütunundaki Açılır Menülerde seçim yaptığınızda veya manuel olarak İlçe adı yazdığınızda B sütunda yanındaki hücreye ilçenin mahalle adlarının bulunduğu Açılır Menü oluşuyor.
Not sizin sorunuzla google sheet konusuna açılım yaptım:)
 
Son düzenleme:

yyhy

Altın Üye
Katılım
3 Aralık 2005
Mesajlar
916
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office 2021 TR
Microsoft 365 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
20-03-2029
Sayın @Korhan Ayhan hocam çok teşekkür ederim. Üzerine tıklayınca google ye dosya inmiş.
 
Katılım
6 Eylül 2013
Mesajlar
57
Excel Vers. ve Dili
Office 365 TR ve Office 2021 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
31.12.2018
Alternatif;
1. Sizin SABİTLER benim Sayfa5 deki sarı başlıklı sütunları ayrı ayrı ikinci satırdan başlayarak sütun başlığına göre adlandırdım.
(örnek AĞAÇÖREN için A2:A35 gibi)
2. Yine bu sayfada A1:H1 aralığını ise İLÇE olarak adlandırdım..
3. Benim dosyamdaki A2 hücresine Açılır menü ekledim aralık olarak İLÇE yazdım. Bu hücreyi A sütununda aşağı doğru istediğiniz kadar çoğalta bilirsiniz.
4.
Kod:
function myFunction() {
  var ss = SpreadsheetApp.getActiveSpreadsheet();
  var sheet = ss.getSheets()[1];
   var cell1 = sheet.getActiveRange();
if(cell1.getColumn()==1){
cell1.offset(0,1).setDataValidation(SpreadsheetApp.newDataValidation()
  .setAllowInvalid(false)
  .requireValueInRange(sheet.getRange( cell1.getValue()), true)
  .build());
}
}
5. yukardaki koda Değiştiğinde tetikleyicisi ekledim.
6. A sütunundaki Açılır Menülerde seçim yaptığınızda veya manuel olarak İlçe adı yazdığınızda B sütunda yanındaki hücreye ilçenin mahalle adlarının bulunduğu Açılır Menü oluşuyor.
Not sizin sorunuzla google sheet konusuna açılım yaptım:)
Çok teşekkür ederim. Yoğunluktan bakamamıştım. İlk fırsatta inceleyeceğim. Ayrıca google sheet ve google script konusunda sizin bilgilerinizden faydalanmak isterim.
 
Üst