halı döşeme programı nasıl olur

Katılım
12 Temmuz 2006
Mesajlar
2
1- dükkanda eni 4 ve 2 m uzunluğunda olan halılar var
2- sizin oda ölçünüz mesela 7x4 m2 olsun
3- bir karşılama menüsü olsa önce oda ölçüsü m2 sini girdiğimiz zaman bize şekil çizebilir mi yani 7x4 lük bir şekil
5- sonra halı ebadını yazsak mesela 4 ü seçsek
6- sonra bize odanın ölçüsüne göre halının nasıl döşeneceğini varyasyonlarıyla excel gösterebilir mi?
7- yani 1. varyant dese şu kadar m2 olur, 3 parçayla döşenir
8- 2. varyant dese şu kadar m2 olur vs..
9- EN ÖNEMLİSİ : bu varyantları bize şekil ile gösterebilir mi? yani döşenen halı parçalarını (1.varyantta mesela 3 parçalık döşemeyi çizgilerle çizebelirmi)

BU KONUDA YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK MEMNUN OLURUM, EXCEL DEN BAŞKA BİR PROGRAM İLE DE YAPILABİLİRSE YÖNLENDİRMELERİNİZİ BEKLİYORUM. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER
 
Katılım
22 Nisan 2005
Mesajlar
486
Excel Vers. ve Dili
tarkan@tarkanvural.com.tr
Siz bayağı profesyonel bir program istiyorsunuz yaww... Ben bu programı yapabilirsem bir de üstüne üstlük satarım valla. Şaka bi yana da geniş kapsamlı bişey olduğundan hazırlaması epey zaman alır diyeyim ki moderatör hocalarımızı gaza getireyim. Sayın ruzigaar, bunu hazırlamak gerçekten çok vakit alacak birşey, yoksa istediklerinizin hepsini düşündüğümde, bana olacak işler gibi geliyor. Bir tek, odanın kaç halı alacağı konusu sanki karışık. Çizimler için Autocad programı daha mantıklı gibi aslında... İyi geceler.
 
Katılım
24 Nisan 2005
Mesajlar
3,671
Excel Vers. ve Dili
Office 2016 EN 64 Bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
25/05/2022
Çok küçük de olsa ilk açılışı ben yapıyım dedim.

Burda önemli olan şekil değil, şeklin ardındaki hesaplardır. Şekil sadece temsili olabilir. Şekil üzerinden fazla kafa yormaya deymez bence.
Eldeki halının kesim ebatlarını bulmak yeterli olucaktır.

Bu hesaplama ayrıca yapılabilir sanırım zor olmasa gerek.
 
Katılım
24 Nisan 2005
Mesajlar
3,671
Excel Vers. ve Dili
Office 2016 EN 64 Bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
25/05/2022
Kaç adet halı ihtiyacı olduğunu hessapladığım gibi çizim de yaptırabiliyorum.

Sanırım istediğinize yakın bişey ama üzerinde çalışılması gerekecek.
 
Katılım
12 Temmuz 2006
Mesajlar
2
sayın hocalarım biraz açıklık getireyim

öncelikle soruma alaka gösteren sayın hocam asri ve Tarkan hocamdan rahatsızlığım nedeni ile bir kaç gün takip edemediğim için özürlerimi sunarım. göstermiş olduğunuz ilgi beni ziyadesiyle memnun etti.

asri hocam,
hazırlamış olduğunuz çalışmaya baktım yalnız bazı hususlarda sizi yeterince aydınlatamadığımı düşünüyorum.
MESAJIM EKİNDE HAZIRLAMIŞ OLDUĞUNUZ PROGRAMA BAZI AÇIKLAMALAR İLAVE ETTİM ONLARI GÖZDEN GEÇİRİRSENİZ SİZİN İÇİN DE AYDINLATICI OLACAĞI KANAATİNDEYİM.
ben 1. maddede dükkanda eni 4 ve 2 metre uzunluğunda halılar var derken eni 4 metre olan halının boyunu istediğimiz kadar kesebilmekteyiz, keza eni 2 metre olan halınında boyunu istediğimiz kadar uzatıp kesebiliyoruz. sanırım eni 4 ve 2 metre olan halılar var derken sizde 4x2 ebadında bir halı ölçüsü olduğu kanaati oluştu bu hususu açıklama gereği duydum.
buradan yola çıkarsak hazırlamış olduğunuz programda eldeki ebat kısmı seçmeli olsa yani bir menü ile eni 4 metre olup boyu istediğimiz kadar kesilebilen bir halı ya da eni 2 metre olup boyunu istediğimiz kadar kesebileceğimiz bir ölçü menüsü yapabilsek. hesaplama da ona göre değişmeli yani önce menüden 4 metrelik bir halıyı seçtiğimizde bize oda ölçüsünü sormalı oda ölçüsünü dediğiniz gibi 10 ve 5 olarak yazmış isek bize şu hususlarda açıklayıcı olması gerekir:
1- 4 metrelik bir halıyı 5'şer metre olarak 3 tane kesersek son kestiğimiz parçadan 2*5 ebadında bir parça çıkacak
2- 4 metrelik halımızdan 10 metre kesip boyunu tuttursak, yan tarafta 1x10 ebadında bir açıklık kalacak
işte program bize hem bu döşeme varyantını hem de kalan açık parçayı döşeme varyasyonunu gösterebilirmi. kıymetli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ediyorum.
EXCEL HARİCİNDE BAŞKA BİR YAZILIMLA YAPILABİLECEKSE YÖNLENDİRMELERİNİZİ BEKLİYORUM SAYGILAR SUNARIM.
 

Haluk

Özel Üye
Katılım
7 Temmuz 2004
Mesajlar
12,406
Excel Vers. ve Dili
64 Bit 2010 - İngilizce
+
Google Sheets
+
JScript
Altın Üyelik Bitiş Tarihi

Haluk

Özel Üye
Katılım
7 Temmuz 2004
Mesajlar
12,406
Excel Vers. ve Dili
64 Bit 2010 - İngilizce
+
Google Sheets
+
JScript
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
Odanın enini cm cinsinden girdiğinizde, stoktaki 400 cm ve 200 cm enindeki rulolardan kaç adet yan yana kullanacağınızı ve geriye ne kadar boş yer kalacağını, aşağıdaki ücretsiz VBA kodu size söyler ...

Biraz süslenip, püslenirse bu da para edebilir ... :mrgreen:

Kod:
Sub Test()
    Stock = Array(400, 200)
    Msg = Empty
    Bal = InputBox("Odanın eni kaç cm ?")
    Val1 = Bal
    For x = LBound(Stock) To UBound(Stock)
        No = Int(Bal / Stock(x))
        Bal = Bal Mod Stock(x)
        If No > 0 Then
            Msg = Msg & Stock(x) & " cm X " & No & " adet" & vbCrLf
            y = y + Stock(x) * No
        End If
    Next
    z = Val1 - y
    MsgBox "Kullanılan : " & vbCrLf & Msg & vbCrLf & "Kalan : " & vbCrLf & z & " cm"
End Sub
 
Katılım
24 Nisan 2005
Mesajlar
3,671
Excel Vers. ve Dili
Office 2016 EN 64 Bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
25/05/2022
Re: sayın hocalarım biraz açıklık getireyim

ruzigaar' Alıntı:
öncelikle soruma alaka gösteren sayın hocam asri ve Tarkan hocamdan rahatsızlığım nedeni ile bir kaç gün takip edemediğim için özürlerimi sunarım. göstermiş olduğunuz ilgi beni ziyadesiyle memnun etti.

asri hocam,
hazırlamış olduğunuz çalışmaya baktım yalnız bazı hususlarda sizi yeterince aydınlatamadığımı düşünüyorum.
MESAJIM EKİNDE HAZIRLAMIŞ OLDUĞUNUZ PROGRAMA BAZI AÇIKLAMALAR İLAVE ETTİM ONLARI GÖZDEN GEÇİRİRSENİZ SİZİN İÇİN DE AYDINLATICI OLACAĞI KANAATİNDEYİM.
ben 1. maddede dükkanda eni 4 ve 2 metre uzunluğunda halılar var derken eni 4 metre olan halının boyunu istediğimiz kadar kesebilmekteyiz, keza eni 2 metre olan halınında boyunu istediğimiz kadar uzatıp kesebiliyoruz. sanırım eni 4 ve 2 metre olan halılar var derken sizde 4x2 ebadında bir halı ölçüsü olduğu kanaati oluştu bu hususu açıklama gereği duydum.
buradan yola çıkarsak hazırlamış olduğunuz programda eldeki ebat kısmı seçmeli olsa yani bir menü ile eni 4 metre olup boyu istediğimiz kadar kesilebilen bir halı ya da eni 2 metre olup boyunu istediğimiz kadar kesebileceğimiz bir ölçü menüsü yapabilsek. hesaplama da ona göre değişmeli yani önce menüden 4 metrelik bir halıyı seçtiğimizde bize oda ölçüsünü sormalı oda ölçüsünü dediğiniz gibi 10 ve 5 olarak yazmış isek bize şu hususlarda açıklayıcı olması gerekir:
1- 4 metrelik bir halıyı 5'şer metre olarak 3 tane kesersek son kestiğimiz parçadan 2*5 ebadında bir parça çıkacak
2- 4 metrelik halımızdan 10 metre kesip boyunu tuttursak, yan tarafta 1x10 ebadında bir açıklık kalacak
işte program bize hem bu döşeme varyantını hem de kalan açık parçayı döşeme varyasyonunu gösterebilirmi. kıymetli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ediyorum.
EXCEL HARİCİNDE BAŞKA BİR YAZILIMLA YAPILABİLECEKSE YÖNLENDİRMELERİNİZİ BEKLİYORUM SAYGILAR SUNARIM.
Öncelikle hocam diye hitap edilmeyi haketmiyorum. Excel ile hobi olarak ilgileniyorum. :) Kodları istediğiniz şekilde düzenledim. Vermiş olduğunuz örneklere sanırım bire bir uyuyor.

Çok basit oldu gibi ama iş görüyorsa sorun yok. :)
Kontrol edip sonucu bildirirseniz sevinirim.

Sayın Haluk'un gönderdiği linkteki ekran görüntülerinden gördüğüm kadarı ile profesyonel bir program. İndirdim ama henüz kurmadım.

iyi çalışmalar.
 
Üst