Hangilerini Satmalıyım ?

Günaydınlar,

Ekteki tabloda özetlediğim üzere. Satışlar üzerine bir tablom var.

Çok basit bir kriter koymak istiyorum.

Bugün kendi belirleyeceğim kriterlerde bir satış yapmam gerekiyor.

Tablonun bir kısmını oluşturdum ama neticede bir karar vermem gerekiyor ve bunu manuel yapmak istemiyorum.

Ekli dosyada örneklemeye çalıştım.

BÜYÜK NOT: BU HESAPLAMANIN YAPILABİLMESİ BİR ÇOK TABLODA TÜM ARKADAŞLARIN İHTİYACINI GÖRECEK BİR HESAPLAMANIN ALT YAPISININ TEMEL TAŞIDIR.

İK VE PERSONEL YÖNETİCİLERİ HEMEN ANLAMIŞTIR ZATEN :)

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Arkadaşlar 4 gündür bekliyorum. Mantık olarak kurulması çok zor ise hiç heveslenmek istemiyorum.
Tekrar teşekkürler

Çözülemeyen bir konu olduğunu düşünerek, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Aşağıdaki dizi formülü denermisiniz.

Kod:
=EĞER(YADA(VE(EĞERSAY($C$4:$C$12;C4)=1;F4<G4);VE(MİN(EĞER($C$4:$C$12=C4;$E$4:$E$12))<>E4;F4<G4));"SATILABİLİR";"SATILAMAZ")

Aslında merak edip hemen denedim :)

Karpuz örneğinde fiyatı en düşük olduğu için ve aynı zamanda Temmuz ayında satılabilecek maksimum ürün sayısı 3 fakat listede 4 ürün olduğu için karpuz "SATILAMAZ" OLMALI

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Merhaba,

Zaten verdiğim formül şuan KARPUZ için "SATILAMAZ" sonucunu üretiyor.

Formülü CTRL+SHIFT+ENTER tuşlarına basarak tamamlamalısınız. Dizi formül olduğunu belirtmiştim.

Anladım nam-ı diğer süslü parantez :)

Formülünüzü dizi formul olarak uyguladım bu sefer de, Kayısı için doğru sonuç üretmedi.
Haziran ayında maks. 3 ürün satılabilmesi mümkün iken kayısı 2. ürün ve "SATILABİLİR" formülün ürettiği sonuç ise "SATILAMAZ"
Teşekkürler.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Merhaba,

KAYISI Haziran ayı içinde alınan en düşük fiyatlı ürün olduğu için "SATILAMAZ" sonucu çıkıyor.

Ben koşulları yanlış yorumlamış olabilirim. İrdeleyerek geliştirebiliriz.

Merhaba,

KAYISI Haziran ayı içinde alınan en düşük fiyatlı ürün olduğu için "SATILAMAZ" sonucu çıkıyor.

Ben koşulları yanlış yorumlamış olabilirim. İrdeleyerek geliştirebiliriz.

Koşullarda öncelik aynı ay içinde satılan toplam ürün adedinin satılabilecek maksimum ürün sayısını geçip geçmediği, yani (D) sütununda belirtilen değer. Eğer satılan ürün adedi satılabilecek maksimum ürün adedini geçiyor ise en pahalı olanlar satılacak. Temmuz örneği bu yüzden: Satılacak 4 ürün var ama maksimum satılacak ürün sayısı 3 bu sebeple en pahalı 3 ürün olan üzüm, incir, portakal satılabiliyor.

Ancak Haziran ayında zaten üst sınır 3, ürün sayısı ise 2 hepsi (kayısı da, kavun da) satılabilir.