herhangi bir sayının karekökünü alıp,üssünü aldığımda sonuç neden irrasyonel çıkmıyo

Excel Vers. ve Dili
2007tr
döngüsel sonucun yuvarlamasını önleyebilirmiyim?

Selamlar arkadaşlar

Excelde bir sayının karekökünü aldıktan sonra tekrardan karesini aldığımda aynı sonucu veriyor.Buraya kadar normal gibi fakat manuel olarak elle veya hesap makinasıyla yaptığımda sonuç irrasyonel çıkıyor.

Excel ise bunu yuvarlıyor ve bu işlemden 8-9 tane çarpma işlemim olduğunda aradaki fark gerçeklikten çıkarak büyümeye başlıyor.

örnek bir dosya yapıp,EK'ledim.

Yardımcı olmanızı rica edeceğim sizlerden

Ekli dosyalar

uzmanamele

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
excel 2010
Selamlar arkadaşlar

Excelde bir sayının karekökünü aldıktan sonra tekrardan karesini aldığımda aynı sonucu veriyor.Buraya kadar normal gibi fakat manuel olarak elle veya hesap makinasıyla yaptığımda sonuç irrasyonel çıkıyor.

Excel ise bunu yuvarlıyor ve bu işlemden 8-9 tane çarpma işlemim olduğunda aradaki fark gerçeklikten çıkarak büyümeye başlıyor.

örnek bir dosya yapıp,EK'ledim.

Yardımcı olmanızı rica edeceğim sizlerden
merhaba
karesini aldığınızda 7,999999996 sonucunu veren sayı 2,82842712474619 midir yoksa 2,828427124 mi?
keza 2,828427125'ün karesi ise 8,000000001 olacaktır.
virgülden sonra 8~10 küsür basamaklı hassas hesap yapmak için uzaya mekik falan gönderiyor olmalısınız.

sonsuz basamaklı pi sayısını 3,14 niye alıyorsunuz ya da okuldaki sınavlarda pi'yi 3 aldığınız hiç olmadı mı.
benzer şekilde 9,81 yerine 10 aldığınız ivme değeri de olmuştur.
euler sayısını yuvarlatmaya hiç girmeyeyim.

siz ne kadar hassas bir hesap yapmak istesenizde bunun bir yakınsama durumu olmak durumundadır. buna karar vererek YUVARLA fonksiyonlarından yararlanabilirsiniz.

Excel Vers. ve Dili
2007tr
benim amacım karekökünü aldıktan sonra birkaç işlem sonra tekrardan karesini aldığımda 8 sonucu çıkıyor.Fakat algoritma üzerine çalıştığımdan bu işlemler 9-10 kere birbiriyle çarpıldığında yuvarlanmış rakamla gerçek rakam değerleri arasında çok farklar oluşmaya başlıyor.Bu gerçek ve kesin sonucu nsl bulabilirim?Yada makromu yazılması lazım?

Excel Vers. ve Dili
2007tr
Selam Arkadaşlar

Herhangi bir sayının karekökünü alıp,sonrasında üssünü aldığımda sonuç kendisi çıkıyor fakat karekökünü aldığım sayıyı ella manuel olarak çarptığımda irrasyonel çıkıyor!

Bu sorunu nsl çözebilirim.

bENİM İSTEĞİM İRRASYONEL ÇIKMASI.

örnek bir dosya EK,ledim.Yardımlarınızı bekliyorum

Ekli dosyalar