Hücre veya Satırı Genişletmek

m.ensar

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 10 türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
25-10-2025
Merhabalar formu inceledim uygun bir model bulamadım. bir hücreye uzun bir metin yazıldığında bağlı bulunduğu satırı o metne göre genişletmek istiyorum. Sütun genişliği sabit kalacak şekilde örneğin 75 birime ayarladım bu sütundaki herhangi bir hücreye uzun bir metin girdiğimde sola sağa doğru genişlik sabit kalmak koşuluyla satırı aşağı doğru satırı genişletebilir mi? Biçimden ayarlanıyor manuel olarak ancak her defasında biçim ayarı yapmak gerekiyor. Metinden bir bölüm sildiğimde veya eklediğimde kendisi otomatik bu işi yapabilir mi?

tugkan

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016
Türkçe 64 BIT
16-10-2025
Merhaba,
Doğru anladıysam. Sütunu istediğiniz genişliğe ayarladıktan sonra, istediğiniz sütunu seçip GİRİŞ => HİZALAMA=> METNİ KAYDIR aktif ettiğinizde uzun bir metin yazdığınızda otomatik olarak yüksekliği değiştiriyor.

ccuneyt13

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 365 Türkçe
01-11-2026
Merhaba Giriş alanında yer alan Metni Kaydır tam olarak istediğinizi yapıyor.
Veri girişi yapacağınız hücre aralığını seçin. Metni Kaydır butonuna basın.
Metin uzunluğuna göre sağa doğru değil aşağıya doğru genişletir. Metin kısalırsa hücre boyutuda kısalır.
Her defasında biçim ayarı yapmanıza gerek yok. Aralığı seçin ve Metni kaydıra basın.

m.ensar

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 10 türkçe
25-10-2025
tugkan hocam cuneyt hocam ilginiz için teşekkür ediyorum. Metni kaydır aslında bu şekil ayarladım listeleri ancak veri girişi yapan arkadaşlar fevri davranıyor metnin sığmayacağını düşünerek sütun ve satırlarla oynama yapıyor. bu oynama yapıldığında ise tekrar sistem bozuluyor. Aslında bunu en başta belirtmeliydim. veri girişi yapan arkadaşlar oynama yapsa dahi liste kapatılıp açıldığında eski haline gelebilir diye düşünüyorum bu işlem makro ile yapılırsa

tugkan

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016
Türkçe 64 BIT
16-10-2025
O zaman sizin istediğiniz şey sütun genişlikleri sabit kalarak metnin uzunluğuna bağlı olarak yüksekliğin otomatik ayarlanması doğru mu?

m.ensar

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 10 türkçe
25-10-2025
Aynen hocam tek eksiği kitap açıldığında makro çalışıp satır ve sütun ayarında bir değişiklik görürse onu düzeltmesi

tugkan

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016
Türkçe 64 BIT
16-10-2025
Evet, bu işlem için bir VBA makrosu yazabiliriz. İki ayrı makro işlevi oluşturacağız: sayfa adlarını kendinize göre özelleştirebilirsiniz.

1. Belirlenen Sütun Genişliklerini Sabitleme: Dosya her açıldığında sütun genişliklerini ayarlamak için Workbook_Open olayını kullanabiliriz.
  2. Yüksekliği Otomatik Ayarlama: Sütun genişliği değiştikten sonra hücre yüksekliğini içerdiği metne göre ayarlamak için AutoFit işlevini kullanacağız.
VBA Kodu:
Bu makroyu BuÇalışmaKitabı veya ThisWorkbook modülüne ekleyin:

Kod:
Private Sub Workbook_Open()
    Call SetColumnWidths
End Sub

Sub SetColumnWidths()
    ' Örnek olarak A ve B sütunları için genişlik ayarlama
    Sheets("Sayfa1").Columns("A:A").ColumnWidth = 20
    Sheets("Sayfa1").Columns("B:B").ColumnWidth = 25
    ' Diğer sayfalar ve sütunlar için aynı şekilde genişlikleri ekleyin

' Metin uzunluğuna göre yüksekliği ayarla
    Dim ws As Worksheet
    For Each ws In ThisWorkbook.Worksheets
        ws.Rows.AutoFit
    Next ws
End Sub
Açıklama:
  • Workbook_Open: Dosya her açıldığında çalışarak belirlenen sütun genişliklerini ayarlar.
  • AutoFit: Tüm satırları, sütun genişlikleriyle uyumlu olacak şekilde otomatik olarak yüksekliğe göre ayarlar.
Bu kodla, manuel olarak genişlik değişiklikleri yapsanız bile dosyayı her açtığınızda bu genişlikler sıfırlanacak ve hücre yükseklikleri metin uzunluğuna göre otomatik ayarlanacaktır.

Ayrıca ilgili sütunları metni kaydırı açmayı unutmayın

m.ensar

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 10 türkçe
25-10-2025
Hocam çok teşekkür ediyorum emeğinize sağlık