Hücrede sınırlanmış değerler(Büyük-küçük harf duyarlı)

Excel Vers. ve Dili
2003-2007
Arkadaşlar,
Hücreye girdiğim bilgiyi sınırlamada büyük-küçük harf duyarlılığı istiyorum.Örneğin Olumlu yazdığımda hücre bunu kabul etmeli,ama olumlu(yani ilk harfi küçük)yazdığımda kabul etmemeli,beni uyarmalı.Yapabilirmiyiz,nasıl?Teşekkürler...

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Selamlar,

İlk olarak bu işlemi yapacağınız alanı seçin.

VERİ-DOĞRULAMA menüsünden ÖZEL seçeneğini seçin ve alt kısımdaki formül kutusuna aşağıdaki formülü uygulayın. Formüldeki A1 hücresi seçim yaptığınız alandaki ilk hücreyi ifade etmektedir. Siz kendi uygulama alanınıza göre formülü düzenleyin.

Kod:
=ÖZDEŞ(A1;"Olumlu")

Excel Vers. ve Dili
2003-2007
Günaydın

Korhan Bey,iş yoğunluğu nedeniyle birkaç günden beri siteye giremedim.Onun için size ancak bugün teşekkür edebiliyorum.Yalnız küçük bir sorun daha var.Örneğin A1:A5000 aralığına hepsi büyük harfle başlayan 20 tane il ismi girdiğimi farzedelim.Önceden belirlenmiş bu 20 ilin dışında değişik bir il ismi girdiğimde de,bu 20 ilin birtanesinin bile büyük harfle başlamadan yazılması durumunda beni uyarsın.Örnek:Adana. Eğer bu adana olarak yazılsa bile A1:A5000 aralığında kabul edilmemeli.
Ya da illerimiz Adana-Adıyaman-Afyon-Ağrı....Denizli.ise,21.sıradaki Diyarbakır yazıldığında geçersiz olmalı,uyarmalı.Bilmem anlatabildimmi acaba?Yardımcı olursanız sevinirim.Saygılarımla...

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Selamlar,

Örnek dosya eklermisiniz.

yyhy

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office 2021 TR
Microsoft 365 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
20-03-2029
Arkadaşlar Bu konu benim de dikkatimi çekti yalnız uyguladım olmadı. Acaba Örnek dosya Ekleyebilirmisiniz.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Selamlar,

Ekteki örnek dosyayı incelermisiniz. VERİ-DOĞRULAMA ile hazırlanmıştır.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
excel 2003
Sn. Caferçiftçi
ben A sütunu için benzersiz verileri girdiğinizi baz aldım. benzersiz yazdığınız adların veya şehir isimlerinin aynı olması gerekmekte.

Sn. Korhan Ayhan uzmanımızın formülü değiştirirek
G1 hücresi üzerinde iken
Veri > Doğrulama > Özel e giriniz
=ÖZDEŞ(G1;İNDİS($A$1:$A$1000;KAÇINCI(G1;$A$1:$A$1000;0)))
eğer başka bir hücreye girecekseniz

G1 hücresi yerine başka bir hücreye girmek isterseniz formüldeki G1 yerine ilgili hücrenin adresini yazın
kolay gelsin

Excel Vers. ve Dili
2003-2007
Teşekkürler

Selamlar,

Ekteki örnek dosyayı incelermisiniz. VERİ-DOĞRULAMA ile hazırlanmıştır.
Korhan Bey,excel dosyalarını açmada bir sorun yaşadım,daha yeni açabildim.Sorumun cevabını aldım.Çok teşekkür ediyorum.Emeğinize sağlık.İyi geceler diliyor,saygılar sunuyorum.

Excel Vers. ve Dili
2003-2007
Örnek Mümkün mü?

Sn. Caferçiftçi
ben A sütunu için benzersiz verileri girdiğinizi baz aldım. benzersiz yazdığınız adların veya şehir isimlerinin aynı olması gerekmekte.

Sn. Korhan Ayhan uzmanımızın formülü değiştirirek
G1 hücresi üzerinde iken
Veri > Doğrulama > Özel e giriniz
=ÖZDEŞ(G1;İNDİS($A$1:$A$1000;KAÇINCI(G1;$A$1:$A$1000;0)))
eğer başka bir hücreye girecekseniz

G1 hücresi yerine başka bir hücreye girmek isterseniz formüldeki G1 yerine ilgili hücrenin adresini yazın
kolay gelsin
İlginize teşekkür ederim.Ancak formülü yazdığımda sürekli hata veriyor.Bir örnek rica etsam,mümkün mü?

Excel Vers. ve Dili
2003-2007
Değişik sütunlarda,değişik konularla uygulama

Korhan Bey,excel dosyalarını açmada bir sorun yaşadım,daha yeni açabildim.Sorumun cevabını aldım.Çok teşekkür ediyorum.Emeğinize sağlık.İyi geceler diliyor,saygılar sunuyorum.
Korhan Bey,
Verdiğiniz formülü A sütununda şehir isimlerine uyguladım ve sonuç aldım tekrar teşekkür ediyorum.Ancak,benim çalışmamda değişik sütunlarda değişik verilerde girmem lazım.Örneğin B sütununa resmi kurum isimleri,C sütununa konu isimleri,D sütununa personel isimleri gibi.Bu hassasiyeti o sütunlarda da sağlamak istiyorum.Veri-Doğrulama-Özel'e girdikten sonra formülünüzde ne gibi değişiklik yapmam gerek acaba?Özellikle İLLER olarak yer alan kısmı KURUMLAR ya da PERSONEL olarak değiştirdiğimde,nasıl bir uygulama yapmam gerekiyor acaba?Saygılarımla...

yyhy

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office 2021 TR
Microsoft 365 TR
20-03-2029
Bu konuyla ilgili olarak

Arkadaşlar yapılan örnek gerçekten güzel olmuş. Bu konuyla ilgili olarak liste yerine belirlenen aralık içerisinde örneğin a1 den a30 hücresine kadar girilen verileri yazım.düzeni şeklinde girdirebilirmiyiz. Verileri formül yazmak suretiyle düzenliyorum. Acaba veriyi yazarken yazdırmasa yazım düzeni şeklinde yazınca düzgün veri girebilse kontrolü sayfaya veri doğrulama gibi yapabilirmiyiz.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Selamlar,

Sn. yyhy,

Örnek dosya ekleyerek sorunuzu açıklarmısınız.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Selamlar,

Sn. CAFERCİFTCİ,

EKLE-AD TANIMLA menüsünü inceleyin. Sayfa2 de dinamik alan tanımlaması yapılmıştır. Sizde aynı uygulamayı diğer sütunlara yazacağınız bilgiler için yapmalısınız. Forumda dinamik alan uygulaması ile ilgili Sn. yurttas beyin bir çalışması var. Arama yaparak bulabilirsiniz.

yyhy

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office 2021 TR
Microsoft 365 TR
20-03-2029
Veri Doğrulama ile veya koşullu

Veri Doğrulama ile veya koşullu olarak yazim.düzenine geçirebilir miyiz?

Ekli dosyalar

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Selamlar,

Aşağıdaki kodu bu işlemi yapmak istediğiniz sayfanın kod bölümüne uygulayıp denermisiniz.

Hücreye veri girişi yapıp hücreyi terk ettiğinizde kod çalışacaktır.

Kod:
Option Explicit

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    Target = WorksheetFunction.Proper(Target)
End Sub

Yada veriler size hazır olarak geliyorsa aşağıdaki kodu boş bir modüle ekleyip kullanabilirsiniz. Seçim yapıp makroyu çalıştırın.

Kod:
Option Explicit

Sub YAZIM_DÜZENİ()
    Dim Hücre As Range

For Each Hücre In Selection
        Hücre.Value = WorksheetFunction.Proper(Hücre.Value)
    Next
    MsgBox "İşleminiz tamamlanmıştır.", vbInformation
End Sub

Excel Vers. ve Dili
2003-2007
Çok Teşekkürler

Selamlar,

Sn. CAFERCİFTCİ,

EKLE-AD TANIMLA menüsünü inceleyin. Sayfa2 de dinamik alan tanımlaması yapılmıştır. Sizde aynı uygulamayı diğer sütunlara yazacağınız bilgiler için yapmalısınız. Forumda dinamik alan uygulaması ile ilgili Sn. yurttas beyin bir çalışması var. Arama yaparak bulabilirsiniz.
Korhan Bey,henen Sayın Yurttaş Beyin çalışmasını arayıp konuyu öğreneceğim.Herşey için bir kez daha teşekkürler..

Excel Vers. ve Dili
excel 2003
İlginize teşekkür ederim.Ancak formülü yazdığımda sürekli hata veriyor.Bir örnek rica etsam,mümkün mü?
Korhan Bey,
Verdiğiniz formülü A sütununda şehir isimlerine uyguladım ve sonuç aldım tekrar teşekkür ediyorum.Ancak,benim çalışmamda değişik sütunlarda değişik verilerde girmem lazım.Örneğin B sütununa resmi kurum isimleri,C sütununa konu isimleri,D sütununa personel isimleri gibi.Bu hassasiyeti o sütunlarda da sağlamak istiyorum.Veri-Doğrulama-Özel'e girdikten sonra formülünüzde ne gibi değişiklik yapmam gerek acaba?Özellikle İLLER olarak yer alan kısmı KURUMLAR ya da PERSONEL olarak değiştirdiğimde,nasıl bir uygulama yapmam gerekiyor acaba?Saygılarımla...

Sayfa1 de her sütuna farklı benzersiz verilerinizi giriniz. Sayfa1 in ismini değiştirmemeniz gerekiyor. diğer sayfaları değiştirebilirsiniz.
Sayfa2 de A1 B1 C1 hücrelerinde Veri > Doğrulama kullanılmıştır. hücreleri sağa doğru kopyaladığınzda aynı şekilde Veri > Doğrulama Sayfa1 de bir sonraki sütunda arama yapacaktır.
Sayfa2 hangi sütundaysanız, Sayfa1 de aynı sütundaki verilerde karşılaştırma yapıyor. Sayfa2 de D sütunundaysanız Sayfa1 de D sütununda karşılaştırma olur. taşıma yaparak başvurusunu değiştiremezsiniz

Ekli dosyalar