hücredeki satır sayısını formüle bağlama

Excel Vers. ve Dili
2013 TR
merhabalar hücredeki satır sayısını formülle bağlamamız mümkünmü? yani sütün harfi belli ama satır sayısı başka bir hücredeki formül sonucuna göre geliyor. örneğin a sabit. sayıda diyelim formül sonucu 12 olsun. tek istedğim =a12 yazdırabilmek. ama o 12 sayısını formülle geldiği için bi türlü yapamadım. en son =HÜCRE(BİRLEŞTİR("A";O3)) yapıyorum ama o da a12 diye çıkıyor. ben a12deki değeri istiyorum. yardımcı olursanız çok sevinirim

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
24.01.2019
selam,
DOLAYLI formülü ile yapabilirsiniz
Şöyle ki
A12 hücresinde Bolu yazıyor.
O3 hücresinde formülle gelen değer 12 olsun

=DOLAYLI("A"&O3)
ya da
=DOLAYLI(ADRES(O3;1))

formülleri ile direkt olarak A12 deki Bolu değeri formülü yazdığınız hücreye gelir..

Değeri değil de siz adres olarak $A$12 yazdırmak istiyorsanız
="$A$"&O3 şeklinde
ya da
=ADRES(O3;1)
şeklinde formüle edebilirsiniz..

Excel Vers. ve Dili
2013 TR
hocam bu dolaylı koduyla ilgili bi sıkıntım oldu bir türlü çözemedim. ben dolaylı kodunu =DOLAYLI("Veritabanı"&"!HX"&$S$3) şeklinde kullanıyorum. fakat veritabanı sekmesinde bi sütun ekleyince normalde dolaylı formülündeki hx otomatik kayması gerekirken kaymıyor sabit kalıyor. ben istiyorumki veritabanı sekmesinde bi sütün ekleyince dolaylıdaki formülde ona göre değişsin. ne yapmam gerekiyor

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Merhaba.

Sayın sakman şu an forumda değil sanırım.
Tırnak içerisine yazdığınız sütun adının değişmesi mümkün değil, zira bu veri tırnak arasında yazıldığına göre,
hücrenin satır/sütun sayısından bağımsız olarak METİN'dir ve değişemez.

Örneğin aşağıdaki gibi olabilir.

Veri alınacak sütunun ilk satırına bir değer yazıp bu değer üzerinden işlem yapılabilir.

Ben HX1 hücresine KRİTER yazıldığını varsaydım.
Kaç sütun eklerseniz ekleyin/silerseniz silin
(tabi bahse konu HX sütununu veya S sütununu silmediğiniz sürece) istediğiniz sonucu elde edebilirsiniz.

NOT: Eğer sütun silmesi/eklenmesi dolayısıyla,
HX sütunu AA'dan önceki sütuna veya ZZ'den sonraki sütuna kaymayacaksa mavi kısım yerine 2 yazabilirsiniz.
.
Kod:
=DOLAYLI("Veritabanı!"&SOLDAN(ADRES(2;KAÇINCI("KRİTER";Veritabanı!$1:$1;0);4);[COLOR="Blue"]UZUNLUK(ADRES(2;KAÇINCI("KRİTER";Veritabanı!$1:$1;0);4))-1[/COLOR])&$S$3)

Excel Vers. ve Dili
2013 TR
hocam çok saolun emeğinize sağlık ama çok karşık bi formül olmuş benim için. aslında tek istediğim sütün harfini veritabanı sayfasından satır sayısını aynı sayfadaki s3'den almaktı. ilk olarak dolaylı formülü çalıştı. herhangi bir sayfada =DOLAYLI("Veritabanı"&"!HX"&$S$3) denilince =veritabanı!hx4 yada s3teki dinamik sayıya göre =veritabanı!hx5 vs... oluyodu. aslında tek isteğim bu. dolaylı koduyla çözmüştüm ama tek sorun veritabanında hx sütünün sağına bir sütun ekleyince hxteki bilgiler hy oluyor ama benim yazıdığım kod hala =veritabanı!hx olarak kaldığı için yanlış veri getiriyor.
kısacası daha kolay bi kod varmı hocam. çok teşekkürler şimdiden yardımcı olduğunuz için

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Tekrar merhaba.

Uzun formülün ne sakıncası var anlayamadım.
Tırnak içerisine yazdığınız METİNdeki harfin,
sütun ekleme/silmelerinden etkilenmesini nasıl bekliyorsunuz?

Söylediğim gibi HX sütununun solundaki sütunları siler veya sütun eklerseniz
ve bu silme dolayısıyla HX sütunu AA sütunundan önceye veya ZZ sütunundan sonraya
kaymayacaksa
formülü aşağıdaki gibi değiştirebilirsiniz.
Bu formülün sonucu HX gibi sütun adıdır. Yine söylediğim gibi ilk satıra KRİTER şeklinde başlık yazıldığını varsaydım.
.
Kod:
=DOLAYLI("Veritabanı!"&SOLDAN(ADRES(2;KAÇINCI("[B][COLOR="Blue"]KRİTER[/COLOR][/B]";Veritabanı!$1:$1;0);4);[B][COLOR="red"]2[/COLOR][/B])&$S$3)

Excel Vers. ve Dili
2013 TR
hocam excele resmen takla attırmışsınız :) yeni exceli iyi bilmiyorum ama excel gibi bir programda belki bi alternatif daha kısa bi formül olabilir diye düşünmüştüm. yani dolaylı yerine farklı bi kod yada dolaylıyı kullanırken tırnak içinde olmadan başka sayfadan çağırma gibi. yani daha kısa anlaşılır bi kod olabiliceğini düşünmüştüm. ama sanırım yok. yineden aklınıza gelirse burdan yazarsınız. ilginiz alakanız için çok ama çok teşekkür ederim.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Gerçek belgenizle aynı yapıda bir örnek belge eklerseniz,
başka alteratif cevaplar da alabilirsiniz belki.
.

Excel Vers. ve Dili
2013 TR
hocam dosyayı ekledim tek isteğim veritabanında a ile b arasına yada b ile c arasına bi sütun ekleyince "ilk bşv" sayfasındakia7 ve b7deki formüller dinamik olsun ve değişsin. yoksa yanlış sonuç geliyo sütun ekleyince. elimden geldiğince tabloyu kestim. umarım anlaşılır olmuştur. yardımlarınız için teşekkürler hocam

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 , Türkçe
24.01.2019
selam,
sanıyorum esas amaç, TC Kimlik No ya göre sorgulama yapılması.
bu nedenle ekteki örneği inceleyiniz...

Son düzenleme: